top of page
Caută
  • Gyorg

Șalău la ciudațenii


Cum fiecare partida de pescuit la shalau este diferita una de alta, asa si astazi regula avea sa fie confirmata. Pe nepusa masa, intre doua expozitii de pescuit, „Boilis” – in persoana lui Robert Boanta, vicecampionul national in 2009- ma invita la o partida de pescuit la shalau in apropiere de Bucuresti. Avea informatii cum ca avem sanse sa prindem ceva shalai si destul de mari (fapt ce avea sa se confirme), numai ca intre noi si acestia era distanta lunga si apa pe masura.

Trec in viteza pe la MimTeam pe la depozit si-mi incarc in masina tot echipamentul pe care-l foloseam la expozitie, care avea sa imi fie de mare folos. Ultima laseta Sakura Shinjin 10-30g, 2,10 echipata cu o mulineta Borax 2000 si fir textil de 10lb, avea sa fie singura lanseta cu care voi pescuii astazi, determinat de faptul ca doream sa testez noua creatie surpriza de la Sakura. Ca si naluci n-am facut o selectie la propriu ci m-am bazat pe ceeace am avut la test in bazinul de prezentare iar unele dintre acestea erau chiar naluciile cu care pescuiam in mod normal – vezi Gary Yamamoto sau River2Sea , ca naluci de baza care nu ma lasa la greu.

Asa se face ca la 09:30 eram deja pe apa echipati de atac. Vremea se anunta promitatoare cu toate ca se anuntase o bruma de ploaie, iar pana la final nu avea sa ne ude chiar deloc, intr-un cuvant o vreme excelenta de pescuit, daca mai aveam si „baboi” era sa fie ziua desavarsita. Asa a si fost.. Cum invitatia a venit de la Boilis era clar ca urma sa pescuiesc pe locurile pe care le stia el si numai el, dupa cum aveam sa constat.

Primul loc abordat, 3,5metri, stepi si substarat tare asa cum ii place shalaului, avea sa produca numai un singur biban pe o montura Carolina si clasicul Chaper Shad worm varianta noua de la River2Sea, fiind prima data cand pescuiam cu acesta culoare de naluca, aproape naturala

Robert are si el doua atacuri din care la unul dintre ele puncteaza cu un solz de shalau. Renuntam destul de repede si ne indreptam pe locul de incredere a lui Robert cu cea mai mare viteza. Intradevar locul avea sa fie mai mult decat perfect, un prag abrupt de pe 2 metri pe 5,5 metri chiar pe mislocul lacului iar la baza lui o zona cu stepi pe fundul apei, un loc cum nu se poate mai bun, dar cum proverbul: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul este valabil de cele mai multe ori si acum si-a dovedit logica, nici o trasatura, nici un atac, nimic, nici la mine, nici la Robert.

Schimbam locul intr-o logica ce avea sa functioneze, daca nu l-am gasit pe apa mica, incercam pe apa mare. Asa ca ne mutam pe un loc cu stepi pe apa mai adanca la o distanta considerabila de mal. Nu trece mult si punctez primul shalau pe deja clasicul swiming senko de la Yamamoto pe o montura Carolina:

Era clar ca nu degeaba era naluca cu care incepeam intotdeauna o competite la shalau, asa cum am facut-o in ultimele doua de cand le-am descoperit. Ceea ce a fost diferit acum, fata de alte dati in care le-am folosit, montura pe care am utilizatat-o.

Nu rezist mult si zic sa incerc si alte naluci mai noi de la MimTeam si trec – curios – pe broaste. DE CE NU, mi-am zis .. de ce sa nu manance si broaste. Nu-mi termin gandurile si ZDRANG , super ciocan, raman socat si eu si shalau, eu cu lanseta in cabrata, shalaul cu gura sparta de un Owner 2/0 cutting point: primul dintr-o serie de alti 7 shalai, aproape unul dupa altul.

Rober ramane surprins la naluca dar insista pe ceeace ce stie. Eu imi vad de treaba, inca unul, inca un biban, chiar o alta femela frumoasa de shalau, toti pe aceiasi naluca – Live-Eye-Frog de 8cm .

Era clar ca naluca era cea mai buna alegere, de departe. Robert inca se arata circumspect dar timpul nu era trecut. Schimbam locul catre ceva o zona mai adanca si mai spre mislocul lacului. Din start incerc ceva diferit de ceea ce am incercat pana acum si primesc cea mai mare surpriza, un shalau aproape de 4kg la un wobler/twister, cum imi place mie sa-l denumesc.

Este vorba de Sebile Magig Swimming Hard Bait de 21grame : Un wobler fara barbeta care poate fi purtat si ca un wobler dar si ca un twister tinand cont ca evolutia lui nu este influentata de nici o barbeta. Mai mult decat atat, are marele avantaj ca nu trebuie sa-i calculez evolutia prin recuperare ca sa-l pot aduce in zona de atac si pot sa-l animez ca pe un twister prin pauze si recuperari succesive astfel incat sa-l port in apropierea substratului acolo unde pandeste shalau. Testarea acestuia in bazinul de la MimTeam m-a ajutat sa-mi imbunatatesc modul de animare si ca drept rezultat m-am trezit cu o experienta uimitoare direct pe locul de pescuit: Insist pret de mai multe lanseuri dar imi pierd rabdarea si ma intorc la aceiasi brosucuta care mi-a dat increderea maxima pe ziua de astazi. Nu astept mult si vine din nou acelasi atac scurt, infundat si sec, inca o femela frumoasa:

Robert nu mai rezista, se vede clar ca naluca de la River2Sea este altceva decat clasicele shaduri cu care tot incerca. Schimba si el pe broasca, schimba si montura si trece pe Carolina si incepe sa puncteze shalau dupa shalau iar la final pe ultimul loc preia si conducerea, el prinde 6 bucati iar eu 4, toti cu aceiasi broasca – cu exceptia celui mai mare:

L-am convins, deja si-a rezervat doua pungi de broaste iar Sarulesti-ul va fi atacat direct cu ele.

Si uita asa descoperi pe zi ce trece noi naluci, alte moduri de prezentare a acestora. Asa cum recomandam si in articole sau la expozitii, experiementati constant, nu va plafonati. Ceeace a fost astazi cel mai interesant este ca mai toate atacurile au fost mai mult decat evidente, adevarate „ciocane” cum va doriti de la o partida adevarata de shalau, si voi si eu.

Pont: recuperati incet fara sa va grabiti, o tura de manivela, stop, doua ture, stop, gramaj maxim 5g chiar daca apa este adanca, folosit inaintas de fluorocarbon de 0,22 – 0,24mm de la Sakura sau alt producator de calitate.


108 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page