top of page
Caută
  • Gyorg

Bass-ul creează dependență

Actualizată în: 23 apr. 2020


Poate exagerat sau nu, comparabil cu orice alt tip de pescuit, cred ca bass-ul creeaza dependenta mai mult ca orice alta specie de rapitor. Si asta deoarece la fiecare vizita in China includ – inevitabil – si o partida de pescuit la bass.Acum, mai toate partidele mele de pescuit le pot consemna ca pe o dependenta, dar cred ca bass-ul impinge limita. Nu stiu daca numai simplu fapt ca ajung foarte rar sa am o partida de pescuit la bass pe an si devine contagios sau pur si simplu este de-a dreptul spectaculos.

Iata ca si anul acesta am avut satisfactia si placerea sa am o partida de pescuit la bass, pe acelasi lac ca si anii anteriori, undeva la 30km de Ningbo, in apropiere de orasul tinta al vizitei mele. Ciaxun este un lac de munte, un baraj propriu zis, cu vegetatie luxurianta pe mal, copaci cazuti in apa, zone cu apa adanca si zone bogate in vegetatie. Cam asa se compune imaginea acestui lac, detinut de o asociatie de pescari sportivi. Pentru 300 Yuani (in jur de 50 dolari americani), primesti: o partida de pescuit de o zi cach-and-relase, o barca cu motor electric la picior si o masa de pranz . Intr-un cuvant, un pret rezonabil pentru o partida de pescuit cu totul inclus. Eu am optat pentru partida fara pranz, cu toate ca pretul nu a fost diminuat valoric, dar am avut mai mult timp de pescuit.

Dupa primele lanseuri langa un copac scufundat, apare si prima captura, un bass in jur de 300grame. O captura destul de bataioasa si agresiva in atac, cat sa ma faca sa simt drill-ul inconfundabil. In acelasi golf, dar pe malul opus, am al doilea atac agresiv, intep si-mi rupe firul, simtind oarecum ca a fost un bass ceva mai rasarit. Poate firul a fost usor tocit sau poate s-a rupt de la inanintasul de fluorocarbon, nu stiam atunci, dar cert este ca am simtit in lanseta un peste ceva mai mai mare decat cel precedent. Nu trece mult timp si iata ca am parte de alt atac, in acelasi golf. Cum anii anteriori nu am avut rezultate chiar asa de repede, de cum am plecat de la mal, am conchis ca: fie au populat de curand, fie bass-ul se hraneste foarte bine azi.Am incercat sa schimb mai multe momeli, sa vad cum reactioneaza la diferiti stimuli, dar se pare ca cel mai bine a fost tentat de un Ï-shad de la Jackall pe un ac offset de 2/0 ce are turnat un plumb de 4 grame pe capatul acului. De asemenea, clasicele shaduri Awaruna de la Pontonn21 au raspuns foarte bine, aducandu-mi in final nu mai putin de 20 de drill-uri finalizate. O alta naluca prinzatoare s-a dovedit un vobler cu barbeta mare, ce cobora la 3-4 metri. Recuperat foarte rapid, a dat rezultate aproape imediat ce l-am folosit.

La un moment dat, incercad si alte momeli, am pus o broasca flotanta de mici dimensiuni. Ideea mi-a venit vazand zonele cu iarba, unde banuiam ca se ascunde un bass ceva mai mare. Buna intuitie, iar dupa primele doua lanseuri am aut un atac foarte agresiv, prinzand astfel si cel mare bass din partida de pescuit. Daca la alte naluci, in substrat, atacul este simtit similar cu atacul unui biban, iata ca la acesta naluca, imitatie de broasca (top water), atacul este inconfundabil si incomparabil cu atacul nalucii de catre alta specie. Mulinarea rapida in suprafata il determina sa atace intr-un stil pe care nu-l poti vedea la alti pesti, chiar si stiuca nereusind sa egaleze stilu-i caracteristic. O explozie de apa in suprafata, de o precizie extraordinara.

Am revenit in golf de dimineata, iar la primele lanseuri, au avut si un atac, dar de data acesta mai departe de zonele cu iarba in care i-am gasit de dimineata, in primul prag de la mal. Supriza, din gura pestelui iesea inca un fir, iar in capatul firului naluca de dimineata, cea care s-a rupt in intepatura. Uitandu-ma in gura pestelui, naluca era in interiorul stomacului deja. Confirma inca odata ca, in anumite momente, acest peste depaseste agresivitatea altor specii de pesti rapitori.

Am avut o partida excelenta, toata ziua am prins peste 20 bassi, intre 200grame si aproape un kg – cel mai mare bass. Ca echipament am folosit o lanseta chinezeasca medium-light, o mulineta Shimano TwinPower 1000Mg, fir textil Rockfish de 4lb cu inaintas de fluorocarbon 0,22mm.


P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

44 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page