top of page
Caută
  • Gyorg

Prima etapă OPEN la știucă – de la extaz la dezamăgire.


Multi, chiar foarte multi pescari au aceiasi regula ca a mea, daca vreau sa prin stiuca, atat cat sa ma disting fata de alti pescari bun, chiar intr-un concurs… Care regula? … pai, nu o stiti? … nici o regula.

Dand la o parte faptul ca am noroc la pescuit, mai am si cateva lucruri care ma fac sa ma clasez bine intr-un concurs de stiuca. Iar ca sa sintetizez cel mai bine, m-am gandit sa fac doua incadrari distincte pentru pentru succesul unei partide de pescuit la stiuca. Ce trebuie sa faci si ce trebuie sa nu faci la stiuca, din punctul meu de vedere:

Clar ca reprezinta o parere personala dar, cine se regasestea in aceste greseli sau sfaturi, poate sa confirme si să sustina sfaturile mele.

Revenind la concursul de la Cormoran – prima etapa in Campionatul National Newmarkt OPEN – si la detaliile pe care le asteptati de la mine, da … intradevar, am pescuit in prima mansa aproape exclusiv la lingura. Cu exceptia a patru stiuci, una pe un Manss de 14cm, lestat offset cu carligul din pachet, si alte trei pe un grub de culoare alba, aprox 10cm lungime. Toate le-am prins pe o lingura oscanta irlandeza (imitatie de la Gipo) de 13grame. Intrand in detalii asupra ansamblului cu care am pescuit, preponderent am folosit o lanseta Shimano Clarus 762, de 7’si6″ (2,4metri) echipat cu prima mea mulineta adevarata de spinning,cumparata in 2005, un TwinPower 2500 produsa exclusiv ptr piata japoneza . Chiar daca suna poate prea exclusivist, sunt ferm convins ca japonezii diferentiaza produsele destinate diferitelor piete, astfel incat, ptr piata japoneza sau americana produc alta calitate, net superioara.

Este tot o incredere acordata (sau fetish) ansamblului cu care pescuiesc, determinandu-mi convingerea ca ceea ce folosesc imi va aduce plus-ul de care am nevoie pentru diferentierea pe foile de punctaj. Asta nu inseamna ca, veci de acum incolo voi pescui la stiuca numai cu acest ansamblu ridicandu-l la cer, ci poate fi maine va fi o zi in care un potential sponsor imi va pune in mana o alta mulienta si lanseta. Adaptandu-ma, voi prinde aceiasi incredere pescuind in concursul urmator. Este si cazul vostru, daca nu aveti twinpower, lamiglass sau pheonix, nu insemna ca aveti vre-un hanidicap, din contra, increderea voastra va face diferenta, puteti pescuii si cu o Germina din sticla bruta – dupa ce-ati tras de gantere temeinic.

Cum va ziceam, in prima mansa am prins cel mai bine la lingura, iar tehnica de pescuit la lingura, care-mi aduce cele mai bune rezultate de fiecare data, cand stiuca are retineri la o mulinare liniara-clasica, este cea in care imprim lingurei zvacniri scurte, agresive, purtand lingura aproape intr-o suspensie permanenta in apropierea substratului, atat cum imi permite adancimea apei. Sau lasand lingura sa cada aproape de fundul apei si ridicand-o instantaneuu cand aproape sa ajunga in vegetatie. Este tactica care mi-a adus rezultate intotdeauna cand am sesizat ca stiuca are retineri la atac. Cum prima mansa eram pe primul loc la general cu cele 18 stiuci prinse in cele 7 ore de concurs, iata ca a doua zi plecam cu o relaxare – cred ca prea mare ;).

A doua zi stiuca a mancat mult mai bine, ridicandu-se brus presiunea atmosferica, iar norii si vremea inchisa luand locul soarelui din prima zi. Neconcludent sa va spun ce-am facut a doua zi, mai repede unde am gresit a doua zi: – neadaptarea la timp la stilul activ de pescuit al stiucii. Cat timp stiuca mananca, ideal este sa gasesti o naluca pe placul acesteia. – daca ar fi posibil sa reincep numai a doua mansa din concurs, as „bricola” shad-uri sau gruburi amri cu cate o ancora suplimentara. De ce n-am facut-o si in timpul concursului? Simplu, nu aveam incredere ca voi face bine ceea ce trebuia sa fac. – concentrare si control la recuperarea stiucilor dupa intepare sau poate as adauga o intepare mai energica urmata de o recuperare mai lenta, mai controlata. Am scapat stiuciile care puteau sa-mi aduca podiumul la acest concurs. Nu sunt singurul, o are parte au scapat stiuci in drill, dar am pretentii mult mai mari de la mine decat de la altii, la experienta acumulat in concursurile sau a partidelor de pescuit de pana acum.

In a doua mansa am prins 13 stiuci, iar toate le-am luat pe un grub de 10cm (cu siguranta ca trebuia mult mai mare), de culoare alb sidef. Grubul l-am lestat cu un ac de 3/0 Ecogear de 4grame. Pentru un surplus de stimuli i-am adaugat un ansambul tip paleta spinnerbait (Berti) colorado (se vede intr-o poza mai jos). Am observat clar o diferenta, mai ales ca simteam reactia nalucii pe recuperare cand paleta se activa.

Nu a fost de ajuns insa dar, per total, cu exceptia locului noua obtinut, concursul de la Cormoran a fost un cumul de satisfactii: atmosfera prietenoasa, pesti multi si rai, emotii duse la extaz la momentul in care stiuca sfarsea in minciog, organizare excelenta si distractie cat sa acopere orice alta dezamagire. Felicitari tuturor celor implicati in evenimentul la care am luat parte, incepand de la concurentinsi pana la organizatori.

Aveti si cateva poze din concurs:

28 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page