Acum cativa ani am avut plăcerea să cunosc un foarte bun pescar din Valcea, cunoscut de apropiați ca Nea Mărin. Acesta avea și cred că are încă trei mulinete Stradic vechi de peste 20 de ani. Uitandu-ma putin la ele am remarcat fiabilitatea pe care și-au păstrat-o în timp. Mărin a fost pe fază și mi-a argumentat rapid: - După atâția ani de pescuit cu ele singurul defect pe care-l pot reclama este că m-am plictisit de ele. M-a întrebat ce model nou să-și cumpere cu aceiași rezistență ca cele existență în timp. I-am răspuns fără să ezit că trebuie să se orienteze către Shimano Stella. Sunt convins că este singura care păstrează rezistența mulinetelor de altă dată, dar la pachet cu ea vine și rezistența în timp.
Asta însemnă că alte modele nu sunt performante sau rezistente? Nu. Însemnă că Stella poate fi comparată cu vechiul G-Class de la Mercedes care încă se face pe același platforma de asamblare ca și 1984, dar continua să inglobleze ultimele tehnologii și performanțe de ultimă generație.
Un alt pescar pasionat de mulinete vitanges este Giani Tatu. Giani poate fi caracterizat ca un pescar extrem de performant, dar și unul dintre primii pescari ce i-am văzut pescuind regulat cu năluci de peste 15 cm, voblere sau năluci suple. Între prietenii lui apropiați foarte mulți folosesc termenul de “gianisme”, referindu-se la năluciile XXL ale lui Giani Tatu.
Iată ce zice Geani despre mulinetele Shimano: „Când m-am decis să-mi cumpar și mulinete nu eram hotărât și oricum trebuia să analizez bine și să cântăresc oferta sub raport calitate preț din piață. Dintre modelele disponibile atunci, m-am decis să-mi comand modelul 05 SHIMANO ULTEGRA 1000, model ce era după mine cel mai bun raport calitate preț și nu m-am înșelat. Ba mai mult, după o perioadă am mai achiziționat încă o mulineta identică, pe care mi-a vândut-o Andrei Sava. Și de atunci le-am folosit și le folosesc în continuare în pescuitul cu năluci UL. Să nu crede-ti ca le-am menajat, nu din contră, chiar le-am abuzat. Închipuiți-vă că în Laponia, una dintre cele două mulinete avea să fie încărcată cu fir textil de 20 Lbs, montată pe o lansetă de 7 Ft. (2,1m) de putere Medium cu care, timp de 9 zile am pescuit 12 - 14 ore pe zi, la păstrăvi care rar aveau sub 40 cm. Și-a rezistat, funcționează și azi, încă o folosesc în concursuri sau în pescuitul de plăcere”.
Revenind la ale mele, din ce mai des aud cuvintele: ne se mai fac produsele de altă dată, în special echipamentele cu componente mecanice: automobile, biciclete sau in cazul nostru, al pescarilor pasionati, mulinetele. Dar unde este problema?, Să fie oare vorba de criza industrială generatoare de reduceri de bugete sau să fie vorba de evoluție?
Dacă ne uităm la automobile, în istoria recentă vedem producătorii de mașini germani ce și-au schimbat optica, în special în privința dezvoltării de noi tipuri de mașini mai performante, mai ușoare, mai sigure, dar și mai puțin fiabile. În același timp, au construit nenumărate service-uri în capitalele mari sau chiar în orașe medii, ca numar de locuritori. Service-urile trebuiesc susținute într-un fel, iar dacă mașinile continuau să fie la fel de fiabile, ca în anii 80 sunt convins că o mare parte dintre acestea trebuiau închise în scurt timp.
Privind in domeniul pescuitului nu pot să observ o similitudine la toți producătorii de calitate, dar nu din punct de vedere al service-urilor, ci din punct de vedere al evoluție performanțelor necesare în pescuit la acest moment. Nu știu cât sunteti de constienti, dar explozia social media este un factor ce pune presiune indirectă asupra producătorilor de echipamente de pescuit (lansete și mulinete), deoarece fiecare dintre cei activi în mediu online dorește să facă cel puțin o poză pe sezon cu un pește capital. Dar asta presupune și dotarea corespunzătoare cu echipamente performante.
O lansetă cu o capacitate de încarcare a unei plaje cât mai permisibilă, dar și care să lanseze la distanță în siguranță, este un criteriu determinant în acest moment. La fel și la mulinete, tamburi supradimensionați, rulmenți rezistenți și fiabili sau greutatea redusă pentru confort și pentru reducerea inerției mari, provoacă în fiecare an producătorii să vina cu noi inovații și noi descoperiri în domeniu. Singurii “fericiți” sunt producătorii copy/paste care nu fac altceva decât să desfacă un produs de calitate și să-l reproducă din materiale mai ieftine, fără costuri de R&D (reserch and develop).
La o primă impresie ai zice că sunt foarte deștepți, numai dacă te uiți mai bine o să realizezi că au câteva probleme comerciale majore. În primul rând, un produs copiat trebuie să fie foarte ieftin, iar dacă este ieftin componentele alese nu sunt de cea mai bună calitate. Problema lor este că producătorii de calitate au înteles și ei că trebuie să vină pe piață cu alternative ieftine, ca buget, dar la pachet cu numele de marca (renume). Așa că în acest moment există destule mulinete ieftine produse de mărci de renume, cum este Shimano. Un exemplu foarte elocvent sunt mulinetele Shimano Exage, Nexave, Alivio sau Sedona, unde prețul avantajos vine la pachet cu experiența, renumele producătorului, dar și cu un nivel de calitate bine echilibrat. Așa că este extrem de dificil să concurezi cu renumele Shimano pe un preț și o calitate comparativă.
Uitându-mă puțin în jurul meu la pescari, dar și la experiențele personale, Shimano făcea în anii trecuți unele dintre cele mai rezistente mulinete în gama de preț superioară, iar gama ieftină la pescuitul de răpitori nu avea decât câteva produse, dar și acestea la fel de rezistente.
Acum sunt convins că acestă calitate s-a păstrat ca optică, dar prioritățile sunt altele. Conceptul G-Body (poziționarea greutății mulintei cât mai echilibrat față de blank-ul lansetei) sau noile componente revoluționare ușoare și rezistente (Hagane), arată direcția producătorului Shimano: ușor, rezistent la șocuri, apă și praf, dar și extrem de fluide în recuperarea nălucilor. Iar fluiditatea este un element ce trebuie luat în calcul, în special la pescuitul de finețe (ulta-light). O recuperare lină a nălucii va face ca fiecare atingere a acesteia să fie cât mai ușor sesizabilă.
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg