Prima dată să definim ce înseamnă un șalău mare. Pentru marea majoritate a pescarilor pot spune că un șalău ce depășeste 2kg să poată fi considerat ca atare. Șalăii imenși, sau cei trecuți de 5kg intră în categoria celor extrem de mari și sunt foarte dificil de prins. Dificil, nu mă refer ca tehnică, ci la faptul că numărul acestora nu este mare și sunt extrem de greu de găsit. Și când îi găsim avem nevoie de mare noroc să-i aducem la poză. Asta pentru că interiorul gurii, acolo unde trebuie să-i înțepi este extrem de tare și foarte greu de penetrat cu o nălucă. Șanse mai mari să-l înțepi poți să-l ai cu un vobler, dar chiar și atunci șansele sunt mici. Uite ce-a pățit Sorin Tot, un pescar foarte bun de șalău, cu multă experiență de pescuit la acestă specie: https://www.totpescuit.ro/author/totpescuit/
Azi o să-ți spun ce ai nevoie să prinzi un șalău mare din barcă sau de pe mal. O să încep de la localizare, echipament, drill și până la eliberare. Te încurajez la eliberarea șalăilor pentru că informațiile mele pot fi răsplătite măcar cu eliberarea, în semn de mulțumire. Iar pentru mine este de ajuns. Sigur că poți lua un pește acasă. Poți să faci ca mine, eu îmi iau acasă numai atât cât să consum eu și familia mea la o singură masă, fără să mă gândesc la spațiu din frigider sau la vecini, colegi, pisică, etc. Un singur pește este de ajuns.
Localizare 60%
Cel mai important lucru este localizarea! Astăzi, la nivelul efectivului de șalău rămas în apele noastre localizarea este cea mai importantă. Șalăul nu-l găsim peste tot. Trebuie să găsești zone cu substrat tare, pietre, nisip sau zonă ștepi. Zonele cu ștepi sunt ideale pentru șalăi, iar acestea le poți găsi oriunde, cel puțin teoretic. Plaurii de mari dimensiuni care plutesc pe lacuri la un moment dat se scufundă, din varii motive. Deasemenea, mare parte din lacurile de azi sunt foste albii de râu, unde, în trecut, pe margini au avut stuf. După îndiguirea lor marginea de stuf a rămas sub apă. Acolo pândesc și le place să stea lupiilor bălților!
Pentru a identifica acestă zona îți trebuie multă răbdare sau un sonar. Dacă pescuiești de pe mal Deeper te poate ajuta, deoarece ștepii de pe fundul apei sunt indicați cu verde, distinct.
Dacă nu ai Deeper sau alt sonar Side Imaging poți să folosești un jig mai greu cu care să-l tragi pe substrat. Este o procedură mai de durată și mai greoaie decât un smart phone și un sonar Deeper.
O altă zonă bună sunt pargurile din apropierea malurilor. Caută să-ți imaginezi cum a fost înainte de a fi un lac, acolo. Cursul râului este predictibil uitându-te cu atenție la detalii. Unde vezi mal spart, abrupt, sub el poate fi o fostă albie de râu. Acolo substratul este tare, iar la șalăi le place acolo. Tot acolo poți să găsești și stepii de care vorbesc, dar nu ignora malul dinspre tine. Ține cont de soare. Caută ca raza de soare să nu bată direct perpendicular pe pragul unde te afli. Mai bine este să ai soarele în spate. Iar șalăul nu este păstrăv să-l deranjeze umbra, dar acesta se va folosii de umbra pragului pentru a ataca și a se adăpostii la baza pragului protejat de lumina puternică de la soare.
În mod normal aș recomanda și zonele cu copaci scufundați, dar personal nu pescuiesc acolo. Sunt convins că sunt șalăi mari - poate cei mai mari sunt acolo, dar urăsc să leg frecvent la năluci. Chiar și cu offset și tot este dificil de pescuit între copaci. Singura opțiune mai bună, în acele locuri, este un vobler purtat deasupra și în jurul copacilor scufundați, dar asta numai la amurg până seara târziu, când șalăii se ridică la răpit în suprafață.
Echipament și tehnica de pescuit 30%
Dacă te intrebi de ce ai prins numai șalăi mici până acum îți pot spune clar că o parte din vină ține de echipamentul folosit. Un echipament dimensionat cum trebuie, pentru momentul respectiv poate face diferența la a păcălii un șalău mare. Un juvenil, fără experiență se repede imediat la orice vibrează în apă. Dar șalăul mare va fi mai circumspect, mai atent la ceea ce hrănește deoarece a petrecut mai mult timp în apă și a învățat ce însemnă amprenta unui pește hrană.
Până să stăpânești tehnica de pescuit agresivă la șalău poți începe mai întâi cu un combo medium - light cu fir textil. Pentru asta îți recomand o lansetă Shimano cuprinsă între 3 și 21 grame, medium light. În funcție de buget îți poti alege un model de aici: https://normark.ro/68-lansete-pentru-spinning?q=Actiune-ML
Ca mulinetă îți voi recomanda tot una de la Shimano, nu numai pentru faptul că sunt consultantul lor, dar am și motive temeinice să le recomand produsele. Iar dacă vrei să aprofundezi motivele mele poți să citești un alt articol în care explic de ce eu prefer mulinetele Shimano: https://www.gyorg.ro/post/2017/12/27/5-motive-să-alegi-mulinetele-shimano. Te asigur că o mare parte din pescarii de competiție din Romania folosesc Shimano prepinderent, iar și asta este un argument in favoarea unui producător de calitate.
Poate părea că mulineta este subdimensionată dar cei important de știut este că o mulinetă de mici dimensiuni te ajută să recuperezi pași mici pe substrat pentru a păcălii șalăul dar trebuie investit mai mulți bani în acesta. O mulinetă mică nu este extrem de rezistentă pentru asemenea trofee dar dacă investești mai mult vei avea o rezistență și o fluiditate crescută. Personal îți recomand modelele: Twin Power, Stella sau minim Stradic care este și cea mai ieftină (689 lei).
Firul textil nu trebuie să depășească 0,10mm. Un fir textil subțire va face ca vibrația nălucii să se distingă mai bine în apă. Teoria mea este că firul textil, cu cât este mai gros, cu atât vibrează mai mult în apă. Vibrația mare va masca amprenta vibratilă a nălucii de mici dimensiuni. Dacă dai cu o nălucă mare nu este o problemă, dar vibrația unei năluci mici va fi fi mascată de vibrația firului gros, iar șalăul va fi confuz și nu va percepe clar ce este acolo, drept urmare nu va mai ataca.
Și la firul textil îți recomand multe opțiuni de la Sufix, în funcție de buget sau de performanțe: https://normark.ro/83-fire-multifilament?q=Dimensiune+%28mm%29-0.10
O nălucă de mici dimensiuni, fără vibrație, cum este Storm Spike Tail sau Mangrove Minnow, lestate cu gramaje de la 1,5 grame până la 7grame, recuperată ușor și cu pași mărunți, cu siguranță va păcălii un șalău experimentat. Nu trebuie să-ți iei neapărat culorile de mai jos. Sunt rare momentele în care șalăul face diferențe la culori. Mai repede alternează gramajele acestora. Un gramaj mic poate să fie eficient în anumite momente, dar în alte momente o cădere mai agresivă poate devenii mai atractivă pentru șalău.
Drill 10%
Procentele de mai sus sunt orientative. În general o nălucă mică va fi absorbită rapid și eficient de către un șalău mare, iar probabilitatea să scape este destul de mică. Chiar și așa trebuie să te asiguri că ai la tine un minciog în permanență. Ansambul de pescuit medium light, cu fir subțire îți va da emoții de la înțepare și până la finalizarea în minciog. Frâna trebuie să fie bine echilibrată și să permită o derulare eficientă a firului în momentele de tensiune maximă, până să se rupă.
În final ai un film cu unul dintre cei mai mari șalăi prinși de mine. O să vezi cum lucreaza mulineta Shimano Stella.
Iar la eliberare ai răbdare cu el. Nu-i da drumul imediat în apă și nici nu-l arunca. După ce i-ai făcut poza are nevoie de ventilație până să-și revină complet. Dacă îi dai drumul prea repede există riscul să moară fără să mai ai plăcerea să-l prinzi din nou altădată, poate când crește mai mare și-l păcălești cu altceva.
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg
Comments