top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

De ce nu prinzi pește răpitor...

NOTA AUTORULUI: Articolul de mai jos este sponsorizat!


Articolul acesta se adresează strict celor care nu prind răpitor sau care prind mai puțin ca partenerii lor de pescuit.... Partenerii care întotdeauna prind. Ai văzut că de multe ori numai ei prind. Nu te-ai întrebat niciodată de ce?


Hai să-ți dau câteva sfaturi care să te ajute pe viitor. În primul rând trebuie să înțelegi că secretul de a prinde ține de mai multe aspecte, care de multe ori fac diferența.


1. Locul în care stă peștele!

Este cel mai important lucru. Trebuie să înțelegi cum și de ce stă acolo. Urmărește un banc de pești? Se ascunde după praguri sau structuri submerse? Se folosește de umbra făcută de soare sub apă? Pot fi multe motive...

Sonarul te ajută, dar nu să-și aducă și pești. Mai ales dacă pescuiești de pe mal. Deeper te poate ajuta câteodată. Dar de multe ori, chiar și când găsești ceva sub apă (structură, banc de pești sau prag), nu îți aduce rezultatul dorit.


2. Unde sta și cum se comportă peștele răpitor, pe specii.

Fiecare pește răpitor are un comportament tipic și îl găsești in diferite zone (mă refer in general la lacurile de seș!).


Bibanul este un pește care se hrănește in bancuri. Dacă găsești un biban intr-o zonă insistă că vei găsi și alții. Exemplarele mari stau în special în apă adâncă (3-7m) lângă sau lipiți de structuri. În prima parte a zilei, de cele mai multe ori stau pe fundul apei. Dacă este vegetație căută-i între vegetație sau chiar imediat cum se termină, intre pelicula de apă și începutul acesteia.


Ai răbdare până năluca își ajunge pe fundul apei. Dacă ajunge prea greu, lestează mai greu (citește pana la capăt) Dacă prinzi câțiva și vezi că nu mai răspund, caută să reduci greutatea plumbului și să-i cauți mai sus, in paliere diferite de adâncimi. Cum faci asta? Reduci dimensiunea plumbului și mulinezi continuu, dar nu rapid. Dacă simți că-și trage și nu-i înțepi redu din dimensiunea nălucii și a firului până la maxim posibil și o să-i prinzi. Un fir subțire excelent pentru biban este Sufix Nanobraid 0,08





Știuca o găsești pe fundul apei, dacă nu este vegetație, sau - ca și bibanul- intre pâlcurile de vegetație. Fiind un pește de ambuscadă, acesta atacă orice nălucă ce-i trece prin față, dacă este prezentată corect. Ce insemnă asta? Fiecare nălucă are nu anumit stil de recuperare.


Găsești aici tot ce trebuie să ști despre modul cum se recuperează marea majoritate a năluciilor Rapala pentru pescuitul la știucă. Fii atent la fiecare dintre detaliile de acolo și respectă-le intocmai!


Înțelege că știuca se poate comporta într-un fel vara și în alt fel iarna. Dacă vara este extrem de activă și răspunde la năluci reactive: voblere sau linguri recuperate rapid, iarna evoluția în apă a unei năluci trebuie să fie mai puțin agresivă și mai mult jucată pe loc. Voblerele Rapala supending sunt o alegere potrivită.





Șalăul - aici este puțin mai complicat! De ce-i complicat? Pentru că șalăul are un comportament atipic față de alt răpitor și trebuie să ai multă răbdare, și iar răbdare.

Răbdarea de a schimba dimensiunea nălucii. Răbdarea de nu recupera rapid. Sau pur și simplu răbdarea de a schimba multe locuri până să-l găsești!


Dacă ai un atac de șalău și nu-l înțepi, procedează ca la biban. Schimbă năluca, trecând la o dimensiune mai mică. Dacă pescuiești pe apă adâncă și ai atacuri, dar nu-l prinzi, schimbă și firul textil cu o dimensiune mai mică (0,08-0,10). Recomand Sufix 832 0,10




Ține cont de un lucru important: șalăul în găsești NUMAI pe fundul apei. Cu o singură excepție după apusul soarelui.


Avatul il găsești în prima peliculă a apei, de cele mai multe ori. Prima peliculă poate varia de la un pescuit cu popper, chiar pe suprafața apei sau până la 0,5 metri. Caută structuri ce ies si din apă, exemplu, un pâlc de copaci sau orice structura care iese in suprafața apei. Dacă pescuiești pe râu, caută-l in zonele cu curenți turbionali puternici (vâltori) sau chiar unde un alt flux de apa (cascade, sub baraje, etc.).

Avatul este un alt pește cu un comportament ciudat. Sunt momente în care prinzi de rupi, iar imediat nu mai prinzi nimic. Ca și la șalău, trebuie să schimbi cât mai des năluciile până ajungi la cea potrivită. Catalogul făcut de mine te ajută din nou!


Diferența la avat este că trebuie să-i găseși modul de recuperare ideal. Mulți recomandă un pescuit rapid. Funcționează, dar nu întotdeauna. Eu îți recomand să recuperezi alternativ- cand rapid, când la limita recuperării - la fiecare tip de nălucă. Când ai un atac trebuie numai să reții cum ai făcut în acel moment.


Cleanul - este un pește cu un comportament apropiat de cel al avatului, adică il găsești de cele mai multe ori in suprafață (vara! Iarna nu stiu, că nu merg la pescuit :) Diferența majoră față de avat este că acesta este mult mai precaut decât toate alte speciile de răpitori. Dacă te-a văzut sau simțit în apă, poți să uiți. Chiar și la năluciile care cad în apă trebuie să ai grijă cum le lansezi. O pleoscăială pe suprafață nu o să te ajute deloc.


La clean trebuie multă atenție la viteza de recuperare și constanța ei. Fiecare vobler de clean are o anumită frecvență de recuperare pe care numai tu trebuie să o găsești. Asta va face diferența intre tine și restul pescarilor de clean.


3. Echipament dimensionat pentru specia respectivă (foarte important).

Nu înțelege că trebuie să-ți cumperi nepărat echipament special pentru fiecare specie de pește în parte: biban, clean, avat, șalău sau știucă. Ci trebuie să-ți adaptezi tot ansamblul, lansetă, mulinetă și fir, dimensiune a nălucii dar și tehnica necesară fiecarei specii in parte. Să-ți dau câteva exemple.

- La biban sau clean trebuie să ai un fir textil cât mai subțire, ideal 0,06 - maxim 0,10mm. O lansetă ultra-ligt, asta înseamnă un gramaj de încărcare cuprins între 1 gram si maxim 5grame. La capătul ansamblului o nălucă de 1cm până la 7cm.

- la șalău un fir cuprins intre 0,1 si 0,16mm lansetă medim-light,adică o lansetă cuprinsă intre 5 și 20 grame.

- la știucă un fir textil cuprins intre 0,15 și 0,22mm și o lansetă medium-heavy, cu o putere de încărcare cuprinsă intre 14grame si 40 grame.




Lanseta universală nu s-a inventat încă dar dacă îți pot recomanda ceva care să acopere o plaja cât de cât universală este Shimano Zodias 270M. Poate nu ți-o poți permite ca buget, costă în jur de 900 lei dar merită toți banii. Dând la o parte versabilitatea acesteia este și o lansetă extrem de sensitivă pentru marea majoritate a speciilor menționate in acest articol. Altfel poți găsi și lansete mai ieftine, dar din experiența mea de peste 15 ani de pescuit la răpitori este cea mai bine echilibrată pentru multi specii.



Mulineta este la fel de importantă ca și restul de echipament. Cu cât acesta merge mai lin și mai fluid (fără vibrații), cu atât percepția semnalelor pe ansamblu va fi mai bine sesizată. O mică atingere simțită intr-o recuperare sau pe căderea nălucii te va ajuta să înțepi când trebuie. La fel ca și lanseta, nu există mulinetă universală. La biban și clean poți folosi o dimensiune mică, exe: 1000, iar la șalău, avat și știucă - 2500 este recomandat. Personal folosesc și recomand Shimano Twin Power, Shimano Vanquish sau - one of the best Shimano Stella. Sunt mulinete scumpe dar extrem de fine și de anduranță la pescuitul pe care-l practic săptămânal.


Dacă nu ți le poți permite, fiind mulinete ce trec de 1000 de lei si ajung la peste 2000 de lei, pot să-ți recomand Shimano Stradic (sau Vanford mai nou), care au un raport calitate - preț excelent.


4. Concentrarea la pescuit (foarte important).

Concentrarea la pescuitul de răpitor este extrem de importată deoarece nimic nu se petrece sub apă fără să aibă o explicație. Sigur, dacă ești la inceput de drum va fi greu să îți dai seama, dar chiar și așa trebuie să fii atent la tot ce să întâmplă: afară din apă, pe apă și sub apă. Orice pește prins, chiar și cel mai mic îți poate da destule informații. Important este să te întrebi: - De ce am prins?


Numai bine!


2.334 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


raduvelica
Nov 29, 2020

Buna seara,

Te rog mult, draga Gyorg, spune-mi ce actiune are lanseta Lanseta Shimano Technium AX Predator Spin ML 2.03m/7-21g ? Moderate-fast, Fast sau Extra fast? Intreb pentru ca cei care o comercializeaza se balbaie si nu ma pot lamuri. Am increderea in verdictul tau competent de cunoscator. Multumesc mult. Radu

Like
bottom of page