top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Pescuit la păstrăv de pe mal în competițiile naționale

Actualizată în: 6 iul. 2022



Poate că te-ai trezit odată și ți-ai zis: - Sunt atât de bun la păstrăv pe râu, că trebuie neapărat să-i bat pe aia care participă la competiții. Atunci ține-te bine și pregătește-te să înveți de la zero tot ce ști, dacă vrei să ai rezultate în competițiile naționale, unde peștele ce trebuie să-l prinzi, este populat, cu cel puțin o zi înainte. Sigur că este important să ai experiență la pescuitul de păstrăv de pe mal, dar asta numai pentru precizia lanseurilor, ca să te ajute să vezi peștii în apă (recunosc că nu-i ușor) sau să ști, înainte să lansezi, unde se află peștele.


Iar dacă rămâi hotărât să participi la competițiile naționale de păstrăv acest articol te va ajuta să:

- înveți regulile de participare la concurs, ce ai voie să faci și ce nu ai voie să faci.

- selectezi echipamente speciale pentru competiție.

- afli detalii și strategie de competiție.

- cumperi cele mai utilizate năluci, cu cele mai bune rezultate în concurs.

- tips and tricks.

 

Cele mai importante reguli pe care trebuie să le ști din regulamentul de concurs.

1. Concursul are 8 (opt) manșe în două zile de pescuit, câte 4 (patru) manșe a câte 45 de minute într-o zi, cu 15 minute pauză între mașe. În ziua de Vineri, premergătoare concursului, trebuie să fi prezent la ședința tehnică, acolo unde vei trage la sorți numarul de concurs și grupa din care faci parte. La tragerea la sorți numărul de concurenți din concurs va fi divizat în 4 (patru) grupe, iar fiecare grupa va ocupa a doua zi unul dintre cele 4 sectoare (A, B, C sau D), stabilite de organizator pe râu. În dimineața fiecarei zile de concurs o să afli pe care dintre aceste sectoare vei concura. Sectorul A va fi cel din aval, iar sectorul D în amonte.


Pista de concurs va avea numarul dublu de participanți din fiecare grupă, astfel încât fiecare concurent va avea la dispozitie două standuri, unul ocupat și unul liber oricând. În ziua de concurs standurile se vor ocupa în funcție de grila de start, grila care va fi trasă la sorți la fiecare ședință tehnică înainte de fiecare zi de pescuit. De principiu, plecarile către ocuparea standului de pescuit sunt egale pentru fiecare participant, astfel încât dacă pleci primul in prima mașă, vei pleca ultimul în urmatoarea manșă sau intr-una dintre cele 4 manșe, cât are o zi de concurs. În funcție de numarul de plecare îți alegi standul unde vei pescui in cele 45 de minute, dar un ești obligat să pescuiești toată manșa acolo. Fiind un numar dublu de standuri corespondent fiecarui concurent, își poți alege orice stand liber la acel moment.

Ca strategie de concurs, este extrem de important cum abordezi fiecare manșa din ziua de concurs, dar ai răbdare și o să-și explic mai jos ce trebuie să faci ca să obții o clasare bună în concurs.

2. Nu ai voie să pescuiești cu barbetă (contra spinul de pe ac sau ancoră). Dacă o vei face o singură dată, in campionatul național vei rămâne cu amprenta asta mult timp până să prindă pescarii din nou încredere in tine, mai ales dacă ești debutant. Este extrem de important acest aspect din regulament deoarece, dacă un singur concurent din echipa națională este prins într-o competiție mondială cu barbetă, atunci toată echipa va fi descalificată, conform regulamentului FIPS-CIPS. Mai mult, de anul acesta, stabilit prin regulamentul național nu ai voie să folosești decât cârlige sau ancore debarbetate de fabrică sau prin aplatizarea și pilirea contraspinului cu ajutorul unui instrument de polizat.


3. Nu ai voie să lansezi în standul vecin, chiar și dacă acesta nu este ocupat sau dacă cel care îl ocupă îți este prieten și nu-l deranjează. Standurile sunt marcate cu bandă de semnalizare pe malul unde pescuiești și cu vopsea pe malul opus, astfel încât delimitarea spațiului în care poți să lansezi și să prinzi pește este bine determinat pe ambele maluri cu o linie imaginară pe apă între cele 4 (patr) puncte de reper. Dacă vei lansa năluca (accidental, desigur) în standul vecin ești obligat să recuperezi năluca și să mai lansezi odată. Dacă, totuși, vei continua să recuperezi năluca, după ce ai lansat în standul vecin și prinzi un pește acesta nu este un pește punctabil, iar arbitru sau un concurent care a văzut te poate sancționa cu nepunctarea peștelui respectiv și cu avertisment.

Sigur că marea majoritate a concurenților caută să captureze și în standul vecin sau la limita lui, chiar este o iscusință să o faci fără să-și dea seama arbitru sau concurentul de lângă tine. O să te învăț mai jos cum să faci acest lucru fără să-și dea seama cineva (vezi la tips and tricks).

4. După capturarea unui pește acesta trebuie introdus în minciog la nivelul apei, nu cu minciogul deasupra apei (stil fluture). La fel și la eliberare acestuia, minciogul trebuie să fie la nivelul apei la momentul eliberării. În drill, dacă păstrăvul sare din apă direct în minciog, iar tu ai minciogul în apă, peștele este punctabil perfect regulamentar. Sunt arbitrii care încă nu înteleg acest aspect, iar dacă nu ți-l punctează, fă imediat după ziua de concurs contestație și le explici situația.


5. Este obligatoriu (de anul acesta) să folosești pensă specială pentru eliberarea peștelui din minciog. În momentul în care ai un pește în minciog, iar năluca nu a ieșit din gura peștelui, în procesul de recuperarea nălucii din gura peștelui nu ai voie să atingi peștele cu mâna. Ca opțiune, poți ține ferm prin exteriorul minciogului, lucru permis de regulament. Iar dacă peștele înghite năluca, iar acesta nu este vizibilă, arbitru îți poate cere să tai firul pentru a elibera peștele fără să-l rănești.

Atenție în procesul de capturare și eliberare, dacă peștele atinge pământul sau iarba, chiar și dacă este în minciog, acesta nu punctează - adică nu se eliberează bon pentru peștele respectiv!
În cazul în care peștele sare pe mal în momentul în care il aduci prin apă către minciog, iar tu îl readuci în apă și il pui cum trebuie în minciog, este perfect regulamentar.

6. După eliberarea peștelui arbitru trebuie să-ți dea un bon completat cu numărul tău de concurs și cu semnătura lui. Arbitru nu are voie să-ți rețină bonurile la el și să ți le dea ulterior! Fiecare pește valorează un punct, indiferent de greutate sau dimensiune. La finalul fiecarei manșe trebuie să predai bonurile pentru fiecare pește prins în manșa respectivă. Dacă din anumite motive nu predai bonurile aferente peștilor capturați, atunci aceste bonuri nu sunt valide (n.a. sigur că o să mă contrazică careva, dar este de bun simț acestă menține și este o scăpare în regulamentul național). Adică, poți scăpa niște bonuri prin buzunare sau pe pista de concurs, dar le poti aduce până la finalul celor patru manșe. Bonurile aduse de tine se confruntă cu cotorul de la arbitrii, iar peștii sunt validați la final. Chiar dacă arbitrul are cotorul, iar tu ai pierdut bonul atunci peștele nu este validat în concurs.

Îți recomand să-ți stabilești bine un singur loc, exe: un buzunar distinct cu fermoar unde să-ți pui bonurile primite de la arbitru. Au fost foarte multe cazuri de concurenți (inclusiv eu), care au pierdut bonurile. Sau au fost alții care le-au pus în buzunare diferite și le-au găsit mai târziu...

7. Nu ai voie să calci în apă. Nu numai când prinzi pește sau porți năluca prin apă, ci chiar și atunci când eliberezi peștele. Orice atingere a apei te poate costa o penalizare cu avertisment care, în final, îți poate aduce o excludere din concurs. Se înțelege de la sine că dacă ai agățat o nălucă în timpul concursului nu ai voie să intri în apă să o recuperezi. O poți face numai după cele patru manșe din zilele de concurs.


8. Dacă ai un prieten care participă în concurs și a descoperit un loc fierbinte, cu mulți pești pe un stand (coteț, în jargonul de concurs), și ești tentat să faci schimb cu prietenul tău pe locul respectiv - în denumire de concurs o rocadă de tip "suveică"- nu te ispiti, riști să fi descalificat și tu și colegul sau prietenul tău. Este o practică care este descurajată de regulament, iar din acest motiv trebuie să fi foarte atent cum interacționezi cu oamenii și cum schimbi locul de pescuit. Dacă pleci de pe un loc fierbinte, care îți aduce pești, iar acesta este ocupat imediat de un prieten, devine suspect iar concurenții prezenți sunt foarte vigilenți în observarea comportamentului celor de lângă ei și nu pot fi prostiți foarte ușor.


9. Nu ai voie să folosești monturi de gen texas, carolina sau drop-shot. Regulamentul specifică clar acest lucru: Art. 2.11Nu este admisa utilizarea plubajului pe fir.

Sancțiune: pentru încălcarea acestui articolul, concurentul este sancționat cu descalificarea din concurs.

Poți să folosești rotative (fără nimic adițional pe ancoră sau cârlig, puf plastic sau skirt), voblere cu două ancore, jiguri lestate (obligatoriu) chiar dacă lestul nu este din plumb, ace offset sau chiar micro spinnerbaituri (pe care nu le recomand).


10. Ai voie să sesizezi la arbitru orice încălcare de regulament din partea unui alt concurent. Nu te descuraja chiar și dacă ești debutant, există mulți pescari vechi care te vor susține dacă ai văzut o încălcare de regulament la unul dintre participanți, oricare ar fi acela. Mai mult, regulamentul național a fost modificat tocmai în acest sens: Art. 3.37: În orice moment al desfășurării concursului, arbitrii au drept de control asupra concurenților, pentru verificarea respectării condițiilor prezentului regulament. Controlul unui concurent se poate face și la solicitarea unui alt concurent.


Îți recomand să citești regulamentul complet aici: http://www.lrs.ro/divizii/divizia-mal/divizia-mal-2022#regulament2022

 

Echipamente speciale pentru competiție.


Uită cu ce ai pescuit până să participi la concursuri. Cel mai probabil o să strâmbi din nas când citești aceste rânduri, dar după primul concurs o să-mi dai dreptate. La fel ca la orice altă competiție sportivă de anduranță și pricepere, exe: moto-cross, auto, ciclism, etc. nu poți merge cu Loganul standard de stradă la o etapă de macadam.

Lansetele de concurs, mulinetele și firele sunt adaptate special pentru cele 45 de minute de manșă de pescuit. Poate o să-ți pară prea în detaliu explicate modelele de scule cu care pescuiesc, dar trebuie să înțelegi că pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal presupune, spre exemplu selecția unei lansete care să aibă minim aceste cerințe: a) să activeze cum trebuie năluca în curent; b) să înțepe ferm peștele; c) cel mai important, să nu permită elibererea peștelui din cârligul debarbetat înainte de a ajunge în minciog. Iar dacă o să vorbești cu oricare dintre pescarii participanți, cei cu rezultate bune, o să auzi că fiecare dintre aceștia a avut aceste probleme ce le-au corectat în decursul experienței prin selectarea unei ansamblu complet potrivit.


După ce o să citești mai jos o să înțelegi exact ce vreau să spun, iar împărtășirea cunoștiințelor mele nu sunt numai din postura de vicecampion național la mal, dar și prin prisma multiplelor participări la mondiale, de până acum, în calitate de căpitan sau de membru în lotul național.

Lanseta - sau mai bine zis lansetele, adică cel puțin două. Dacă te adaptezi perfect pentru pescuitul la rotativă, vobler sau gumă cu o singură lansetă, tot trebuie să ai una de rezervă. Recomandarea mea (preluată de la cehi si slovaci) este să ai o lansetă dedicată pentru rotativă cu f fluorocarbon și una pentru vobler sau gumă cu fir textil foarte subțire.


Lanseta de rotativă este distinctă ca actiune parabolică, medium fast, cu o lungime de maxim 2 metri. Acum, după atâția ani de selecții și încercări am rămas la Yamaga Blanks Lanseta Yamaga o folosesc numai la rotativă, iar momentele în care am nevoie de ea sunt decisive. Am văzut pescari buni din alte națiuni care nu și-au permis lansete specializate de rotative atât de scumpe, dar au găsit blancuri din lansetele de pescuit la staționar, le-au scurtat în lungime și au atașat mulinetele la capătul blancului cu bandă izolatoare adezivă, și chiar au funcționat (polonezii, spre exemplu).


Important! Lanseta de rotativă o echipez cu o mulinetă Shimano Vanquish 3000 și fir fluorocarbon 0,12 - 0,14max. De ce fluorocarbon? Deoarece fluorocarbonul, fiind rigid, nu-mi face peruci atunci când pescuiesc chiar și cu rotative Mepps nr. 2 fără vârtej pe agrafa duolock 000.

Lanseta mea actuală de gumă și voblere este produsă de Graphiteleader, model Finezza. Actiunea lansetei de gumă/vobler diferă total de cea pentru rotativă, iar aici acțiunea lansetei trebuie să fie extra-fast (rapidă), dar și corelată cu o putere foarte mică de lansare, între 1 și 7 grame. Acțiunea extra-fast ajută la sensivitate, iar puterea mică de lansare te ajută la a realiza lanseuri lungi cu grameje mici. Totodată, putere mică a lansetei ajută blancul acesteia să preia și să atenueze drilul haotic și agresiv al păstrăvului, din momentul înțepării și până în minciog.


Important! Lanseta de gumă/vobler, o echipez cu o mulinetă Shimano Twin Power 3000 și fir textil Varivas Avani 0,2# . Un fir textil extrem de subțire și foarte rezistent pentru dimensiunea lui. Firul textil transmite fiecare atingere sau vibrație a nălucii din apă. În combinație cu un înaintaș de fluorocarbon de 0,10 - 0,14 linia de pescuit devine rezistentă și la abraziune (fără înaintașul din fluorocarbon firul se freacă adesea de pietrele din apă existând riscul de a se rupe linia).

Sigur că poți încerca să descoperi la rândul tău orice lansetă bună. Pentru asta trebuie să te ghidezi după câteva reguli de bază minime: acțiune rapidă, sensitivitate mare, putere mică de lansare (0-7g), capacitatea permisibilă de preluare șocurilor la drilul cu peștele, în special atunci când pescuiești cu ace debarbetate, lungime minim 2m, ideal 2,2m - 2,4m.


După cum vezi, recomand mulinete Shimano cu dimensiuni mari, de minim 3000. Dacă ai experiență suficientă de pescuit la păstrăv o să-ți pară prea mari. Dar dacă pescuiești la păstrăv într-o competiție o să-ți dai seama că sunt exact ce trebuie. Într-o manșă de 45 de minute, inevitabil o să ai lanseuri care nu ajung unde trebuie sau unde vroiai tu să ajungă. O recuperare rapidă a nălucii, pentru a corect direcția sau pentru a scoate un pește la minciog, o să te ajute foarte mult. Recomand în special Shimano pentru fluiditatea în recuperarea nălucii. Iar atunci când ai încărcat o nălucă în apă cu orice altceva decât un pește (un fir de iarbă, o crenguță, etc.) o să simți în mulinetă și o să profiți de timpul pierdut, fiecare secundă este extrem de importantă.

Modelele cele mai bune sunt și destul de scumpe. Dar iată câteva recomandări cu prețuri diferite:

Diferența între prețuri o fac componentele utilizate pentru fiecare. Cu cât este mai scumpă, cu atât este mai rezistentă și mai fluidă (cel puțin în teorie).



Chiar și minciogul pentru capturarea peștelui trebuie gândit special. Sunt concurenți, în special începători, care cară după ei într-o mână minciogul și în mâna opusă lanseta sau lansetele. Se opresc pe stand, lasă minciogul jos și se deplasează în diverse direcții, pescuind. Când prind un pește aleargă cu lanseta într-o mână după minciog și, de cele mai multe ori, scapă peștele prins.


Oricare dintre concurenții buni au atenție deosebită la acest aspect. Unii atârnă minciogul de la spate, alții folosesc sistem de prindere cu magneți și un minciog special. Recomandarea mea este un minciog cu mâner din carbon care se poate extinde până la 3 metri, in condiții în care poți avea anumite zone unde nu ai acces facil la apa: https://marelepescar.ro/minciog-telescopic-rapala-karbon-jetty-rubberized-net-50x40cm-45cm-3-00m.html

Minciogul trebuie echipat cu magnet de prindere și detașare de corp: https://hardshop.ro/accesorii/select-magnet-t-mg-1-orange-ro-ro.html

În felul astă, ai totdeauna miciogul la îndemână iar mâinile sunt libere pentru orice altă mișcare.


Un alt accesoriu important pe care trebuie să-l iei in considerare este geanta în care ai năluciile. Acesta trebuie să fie: nu foarte mare, dar încăpătoare, ușor de ajuns la cutiile cu năluci, bine organizată în interior și lejeră la purtat.

Personal am o genta veche care din păcate nu se mai produce, dar la Iulian am văzut o geanta interesanta pe care o pot recomanda cu încredere: https://hardshop.ro/bagajerie/genti-rapitor/geanta-meiho-versus-vs-b6069.html


Important! Caută să-ți aranjezi bine fiecare dintre năluci, astfel încât, în orice moment să ști de unde să iei oricare nălucă din trusă. Să nu te gândești că vei pescui cele 45 de minute cu aceeași nălucă, foarte rar se întâmpla așa ceva. Peștele populat la concursuri se comportă total atipic decât peștele natural, iar dacă găsești o năluca care dă rezultate peste 2-3 minute, în același loc, trebuie să schimbi cu alta deoarece nu mai răspunde pe năluca respectivă. Explicația mea este că fiecare dintre peștii populați răspund pe stimuli și culori diferite, în momente diferite, în același loc de pescuit.

 

Detalii și strategie de concurs


Cronologic, pe măsură ce trece timpul din concurs, fiecare manșă este diferită ca mod de pescuit. În primul rănd trebuie să-și faci o strategie în funcție de plecarea ta pe stand. Dacă pleci primul abordezi locurile intr-un fel, iar dacă pleci ultimul, în alt fel. O să o iau pe rând să înțelegi mai ușor.


Ce trebuie să faci dacă pleci primul sau printre primii trei sau patru din grupă. Depinde foarte mult câte locuri (cotețe, în limbajul de concurs), sunt bune. Ce însemnă un loc bun? Este acel loc unde apa stă în urma unui repeziș de apă. Nu te interesează zone cu apă extrem de lină, unde apa nu se mișcă - ci acele găuri unde apa repede întâlnește zona cu apa care stă. Acolo se vor aduna peștii populați. Deasemenea, este important unde se afla acestă zonă. Ideal este să fie în partea de sus (amonte) a sectorului tău de pe râu, acolo unde au fost populați peștii din mai multe standuri. Iar acel coteț are în partea de jos mai multe standuri cu apa mică și curată, cu atât locul este mai bun. Peștii din zona de apă mică se vor muta în standul tău.

Înainte de start, la vizualizare sectorului, numeri exact câte locuri bune ai și cauți să ocupi unul dintre acestea. Trebuie să te gândești că ceea ce îți spun eu aici sunt cunoscute și de alți pescari concurenți, astfel încât dacă ai concurenți care pleaca înaintea ta sunt foarte mari șanse ca aceste locuri să fie ocupate.


În primele 10-15 minute din prima manșă peștii vor reacționa rapid la năluciile purtate în apă. Rotativa va fi una dintre cele mai eficiente în aceste minute, dar numai dacă ai suficientă suprafață de apă unde să o porți. Gândește bine abordarea locului, astfel încât prima dată să prinzi peștii ce stau pe malul dinspre tine, urmând să avansezi cu recuperea nălucii către partea superioară și pe malul opus. Nu te arunca imediat pe malul opus sau în capătul sectorului pentru că vei deranja toți pești de pe stand și îi vei "tăvăli" pe toți rapid.


Important! La rotativă (ca și la gumă ) nu te grăbi să înțepi după ce simți primul atac în nălucă. Dacă te grăbești, ratezi înțeparea. Așteptă până simți că peștele a luat suficient de bine naluca în gura. Pastrăvul populat are tendința să atace superficial, iar dacă te găbești la înțepare îl vei pierde fix la înțepare sau pe drum către minciog.

După cele 10-15 minute în care prinzi câți mai mult pești din locul respectiv și vezi că nu mai reacționează, începi să schimbi pe gumă lestată corespunzător pentru a aborda toată profunzimea apei, de la suprafață și până pe substrat. Gramajul îl vei alege în funcție de curent și adâncime, dar cel mai important este să înțelegi că, la acel moment, suspensia și staționarea nălucii trebuie corelată. Gramajele ideale (dar depinde foarte mult de curentul apei) sunt 0,4; 0,6 și 1 gram. Sigur, dacă apa este mai adâncă și curentul mai puternic trebuie să mărești gramajul. Dacă ești pescar bun te vei prinde repede!


În schimb, dacă ai plecare proastă în care ști că nu ai șanse să prinzi nici un coteț, nu te dezamăgi, de multe ori poate fi în avantajul tău. Trebuie numai să schimbi cât mai multe locuri posibil bune de pescuit. În timpul așta să cauți cele mai eficiente năluci sau să alergi de la un stand la altul cât mai rapid. Chiar și dacă ai atacuri nefinalizate, ține-le minte, iar în manșele următoare te duci acolo și încerci să-i păcălești cu alte năluci care stau mai mult pe loc. Dacă este apa curată poți să-i vezi cum stau la limita curentului și să le porți o nălucă prin față. Vobelerele și gumele sunt ideale pentru aceste cazuri.


Trebuie să înțelegi că locurile cu pește mult pot da randament bun în prima manșă, dar pot să fie o alegere proasta în manșele următoare. Păstrăvii (în special indigenul) au comportament de turma, iar dacă unul este înțepat cel de lângă el nu mai reacționează la năluci, decât foarte greu. Curcucubeul, în schimb, este un pește pe care îl poți prinde mai ușor într-un loc tip coteț!

În timpul manșelor o să observi o dinamică permanentă a sportivilor. Marea majoritate a celor buni de la noi sunt deja experimentați și schimbă năluciile și gramajele la jiguri până descoperă idealul. Bine, ideal pentru acel sector și aceea manșă, căci ulterior se poate schimba la o sută optzeci de grade. Pe o zonă umbrită, în prima fază a concursului, poti prinde bine pe o culoare roz, iar când apare lumina de la soare pe apă să se schimbe complet comportamentul și să o iei de la capăt.


Pe măsură ce trece timpul, păstrăvii devin mai apatici și mai puțin interesați de năluci. Manșa trei este de departe cea mai dificilă pentru toți concurenții. Sunt momentele în care se distanțează cei buni de cei mai puțin experimentați. Orice nălucă și tehnică trebuie încercată pe apă, ca să apară revelația care te va propulsa bine în clasament. Un vobler care vibrează cum trebuie, o gumă exagerat de mică sau exagerat de mare lestată corespunzător, poate face diferența. Un gramaj extrem de mic sau unul exagerat de mare poate fi rețeta câștigătoare. Trebuie numai să le descoperi rapid și să ai suficientă răbdare și control mental.


Îmi este extrem de greu să cuprind toate detaliile de pescuit într-un articol, dar cel mai bun sfat personal, pentru o strategie de succes, este să schimbi la fiecare al treilea lanseu dacă nu ai atac. Iar dacă prinzi un pește cu o nălucă pe un loc de pescuit și nu mai reacționează la acesta, schimb-o cu o altă culoare sau nălucă.

 

Cele mai utilizate năluci, cu cele mai bune rezultate în concurs.


O să-ți recomand unele dintre năluciile clasice pentru pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal, cu precizarea că nu ți le pot da chiar pe toate. Sunt cele general valabile, dar în afară de acestea sunt o grămadă multe altele ce nu le pot acoperi într-un articol pe blog. Idea este să ai baza de cunoștiințe, iar completarea finală să-ți aparțină.


O altă precizare importantă. Să nu consideri faptul că dacă ai lansat în apă năluciile recomandate de mine o să se bată peștii pe ele și o să prinzi în concurs la fiecare lanseu. Fiecare dintre aceste năluci au moduri de recupere în apă pe care TU trebuie să le cunoști sau o să le descoperi singur! Nu de alta, dar să nu mă trezesc cu reproșuri la vre-un concurs 😂😂😂

Cronologic ca importanță, o să încep cu rotativele și o să termin cu voblerele. Nu că voblerele sunt mai puțin importante, ci că voblerele au un timp limitat din atenția mea. Sigur că sunt pescari, inclusiv la mondiale care câștigă cu voblere, de aceea te încurajez să iei toate informațiile ca pe o recomandare, și nu ca pe aplicații fundamentale.


  1. Rotativele Mepps Aglia Nr. 2 și 00. Chiar dacă sunt rotative ieftine și banale, râmân unele dintre cele mai bune rotative cu care am pescuit eu. Mai mult, am văzut echipa Poloniei care ieșit campiona modială cu aceste tipuri de rotative.

  2. Rotativele Smith ARS. Oricare dintre dimensiunei, aceste rotative păcălesc pești. Faptul că bat instant când ajung pe suprafața apei le poți folosi inclusiv ca oscilante, deoarece au acțiune și pe cădere.

  3. Rotativele hand made. Și nu vorbesc aici despre TV - care nu sunt rele dar nici fantastice, unele merg, iar altele nu - ci despre rotative pe care mulți și le confecționează singuri. Rotativele hand made bune au în general corpuri cu bile din tungsten, în special ca să fie suficient de grele ptr a fi lansate la distanță mare. Sau de micro rotative care sunt prelucrate pe baza paletor Mepps 00 și transformate in trei de zero. Dacă ești iscusit ți le poți face și singur.

  4. Berkely Nymph roz, orange, white și toad. Este baza pescuitului la gumă la a doua parte de timp din prima manșă și până la jumătatea timpului din a doua manșă. Pe măsură ce păstrăvii nu mai răspund, pe atât dimensiunea gumei se reduce prin ruperea tentaculelor, ajungând până la a păstra numai corpul gumei, în final.

  5. Berkley Honey Worm. Culorile white, yellow, bublle gum, hot yellow sau hot orange sunt cele mai eficiente culori, dar nu limitat. Sunt o multitudine de alte culori care pot da rezultate, trebuie numai să le încerci rapid și să îți dai seama care îl tentează cel mai mult pe pește. În general, dacă descoperi o culoare și funcționează pe un loc, de cele mai multe ori îți va răspunde și pe alte locuri. Așa că dacă ai prins pe un loc și vezi că nu mai răspunde te poți duce pe un alt loc să încerci aceeași nălucă.

  6. Gume hand made produse de Libra Lures, Alligator's Lures , Petar Lakov, . Sunt năluci atipice care atrag atenția păstrăvului atunci când au văzut tot felul de năluci clasice (în special cele cuprinse mai sus). O gumă extrem de mare de la Alligator poate declanșa atacul păstrăvului atunci când te aștepți mai puțin.

  7. Voblerele Bamse Lures, Smith D Incite sau alte voblere destinate în special păstrăvului, sunt opțiuni excelente în ultima manșă de concurs. Peștii reacționează foarte bine la aceste năluci în ultimele minute de concurs. Trebuie numai să găsești culoarea și acțiunea potrivită pe fiecare segment de apă. Câteodată în suprafață, altă dată să lovescă barbeta voblerului pietrele, sunt opțiuni necunoscute pe care rămâne să le descoperi singur de acum încolo la concurs.


 

Tips and tricks


- După ce prinz un pește, doi, trei și nu mai răspund la nălucă schimbă culoarea, dimensiunea sau modelul nălucii în același loc.

- Dacă un pește îți ratează voblerul sau rotativa, schimbă rapid cu gumă și caută să o animezi pe loc acolo unde crezi că se află acesta. Și invers, dacă îți atacă o gumă schimbă pe un vobler sau o rotativă.

- Păstrează-ți peștii pentru toate manșele de concurs. Adica, dacă ai un loc bun și ai siguranța că prinzi același loc în manșa următoare, nu scoate toți peștii din apă să-i punctezi. Este mai important să ai o constanță bună în fiecare manșă. Decât o manșă pe locul 1, iar următoarea cu gherlă sau pești prea puțini, mai bine constant și te vei ridica în clasamentul grupei.

- Pe măsură ce peștii sunt mai apatici folosește un înaintaș de fuorocarbon mai subțire și gramaje din ce în ce mai mici. Pești vor răspunde mult mai bine pe un ansamblu mai ușor de pescuit.

- Nu te apleca când introduci peștele în minciog, de cele mai multe ori ai șanse să-l scapi dacă faci greșeala asta. Stai drept în picioare si adu peștele la minciog cu vărful lansetei aproape de suprafata apei, până îl introduci în minciog.

- Nu prelungi mai mult decât trebuie un drill. Pe măsură ce pierzi timp mai mult în drill, pe atât peștele are șanse mai mari să scape. Dar nici nu te grabi să tragi de el, că-l scapi. Trebuie să găsești un mix ideal între cele două. La textil, in special, caută să reglezi frâna mulinetei atât cât să aduci peștele prin apă foarte ușor, nu rapid. Atunci când peștii depășesc 25cm ai șanse mari să-i scapi, dacă forțezi peștele către minciog.

- Locurile bune sunt de cele mai multe ori la jumătatea standurilor sau in partea de sus a sectorului pe care concurezi. Dacă pleci printre primii caută un astfel de loc bun către mișlocul sectorului sau în partea de sus a sectorului.

- Spre finalul manșelor pescuiește cât mai aproape de malul opus. Iar dacă poți să lansezi pe malul opus și să aduci năluca chiar în buza malului, acolo vei găsi de multe ori peștii.

- Tot spre finalul manșei 3 și manșa 4, caută să pescuiești acolo unde au fost prea puțini concurenți. Sigur că asta presupune să fi cu ochii pe standuri în fiecare manșă de concurs!

- Dacă vezi un loc bun la limita de sectorul vecin lansează năluca cât mai departe, fix în fața ta. Din mulinetă lasă pickupul deschis astfel încât firul că plece mult de pe tambur, anticipând cumva lungime potrivită pentru a ajunge în, sau la limita de sector vecin. Nu te deplasa pe direcția firului cu corpul sau capul deoarece se poate vedea unde ai atenția îndreptată. Mai precis, caută să vizualizezi firul numai de sub ochelari, nu și prin poziția capului sau a corpului. Dacă ai atac și înțepi peștele, nu te grăbi să-l aduci în sectorul tău pentru că poți să ai surpriza să îți sară din apă. Dacă totuși își dă seama cineva și se cere nepunctarea peștelui recunoaște tentativa și vezi de pescuitul tău în sector (se pare că n-ai învățat încă cum să o faci fără să vadă cineva!).

- Nu spune la nimeni unde și cum ai prins până se termină concursul, mai ales dacă ai găsit o combinație ideală la care răspund peștii. Nu se știe niciodată cu cine o să cazi a doua zi, iar informația de la tine să se întoarcă împotriva ta. Dar nici nu minți în ce privește tehnica sau năluca. Eu spre exemplu, spun așa ceva: - Mai bine nu mă întreba! 😂

- Rămâi la festivitatea de premiere, chiar și atunci când ai ieșit mult mai prost decât te așteptai. Este o forma de respect la adresa celor cu care ai concurat. Iar dacă o să ai și tu momentul de glorie o să te bucuri să fi felicitat de cât mai multi concurenți. Numai cei care știu să piardă pot să câștige o astfel de competiție.


După toată lectura, dacă ai avut suficientă răbdare, bănuiesc că ai înțeles cât de complex poate fi pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal. Complexitatea acestuia mă atrage ca un magnet chiar și dacă nu ies foarte bine în clasamentul general al unei etape. Este singurul tip de pescuit care oferă atât de multe emoții, unde la fiecare concurs - înainte sau în timpul manșelor de concurs îmi tremură mâinile de emoție.


Iar dacă te vor ajuta sfaturile mele pentru a obține un loc pe un podium național, pentru mine este de ajuns. Sper ca într-o zi cunoștințele acumulate de noi toți să fie împărășite de noi toți pentru ca, în final, de a ajunge acolo unde nici o echipă naționala nu a ajuns vreodată la competițiile mondiale de pe mal, pe prima treaptă a podiumului.


1.146 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commenti


bottom of page