top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Secrete de toamna la șalau pe Dunăre

Actualizată în: 23 apr. 2020


De când am descoperit pescuitul la șalău pe Dunăre, vreau să va zic că aproape numai merg la pescuit de știucă, cu toate că sunt amândouă speciile în acelasi loc unde mă duc.

La fiecare vizită am aproape acelasi subiect de discutie cu Mihai, proprietarul de pensiune, situata chiar pe un canal din Dunăre:

Eu:

- Și cum merge, se prinde șalău pe undeva?

Mihai:

- Șalău, glumești? Nimeni nu prinde pe aici șalău. Poate niște bibănei și - din când în când - câte o știucă mai răsărită (pe la 3-4kg)!

Când mă intorc cu șalăul prins pe Dunăre, se reia întrebarea de data trecuta:

Mihai:

- De unde l-ați cumpărat, că vreau și eu pentru turiști!

Nu pot decât să zâmbesc și să-mi văd de ciorba excelentă din crap, caras, mârlițe și moace. Bucuros că, în afară de primavară (când ies șalăii la depunere în zonele cu apa mică), în mai tot timpul anului șalăul nu cade așa usor în plasele braconierilor, pescarilor autorizați sau al localnicilor "flămânzi".

Din punct de vedere al timpului de pescuit ales, noiembrie este luna cu cele mai bune rezulate alte mele pe Dunăre. Este luna când șalăii încep să se grupeze în zonele cu apă adâncă, dar este și momentul în care se hrănesc agresiv pregătindu-se pentru iarnă.

Acesta este unul dintre secretele mele pentru acestă perioadă, sfătuindu-vă să încercați zonele cu adâncimi cuprinse între 8 și 10 metri. Poate și la adancimi mai mari poți avea rezultate la fel de bune, sau poate chiar mai bune, dar pescuitul pe Dunare la adâncimi mari presupune un efort covârșitor, iar plăcerea pescuitului devine o povară.

Asta este și motivul pentru care îmi duc la extrem echipamentul medium-light, selectând lansete și mulinete usoare, dar care permit o încarcare cât mai mare a greutătii năluciilor sau a jig-urilor.

Să nu vă închipuiți că voi supraîncarca capacitatea unei lansete sau mulinete, afectând performanțele sau rezistența acestora. Din contră, încerc să încarc la maxim permis o lanseta, dar și echipez mulineta cu un fir textil foarte subțire.

Dar, să vedeti surpriza. Entuziasmat de ultima achiziție - un Shimano Zodias Cast 166M - m-am întors pe Dunăre, unde eram convins că iesirea avea să-mi rezerve suprize plăcute. Prima surpriză placută a fost că formația noastră a fost alcătuită din nu mai puțin de 10 pescari, iar distrația avea să fie pe măsură.

A doua surpriză a fost rezervată de Roland Katona, un pescar cunoscut pentru rezultatele remarcabile de la concursurile de la mal, cu mențiunea că face parte și din lotul national de anul viitor. Dar, care nu a avut ocazia să pescuiască pe Dunăre, la șalău.

Iată un interviu scurt, după partida de pescuit avută în aceiași barcă.

Eu

- "Roland, mai mult ai pescuit și prins cu lanseta mea, Shimano Zodias Casting (166M), echipată cu o mulinetă Curado 51. Spune-mi te rog, Shimano riscă și zice că aceste noi modele Zodias acoperă mai multe plaje de încărcări de greutate sau mai bine zis se pretează la mai multe specii de rapitor, exemplu șalău - știucă, dar și biban. Care este părerea ta, dupa ce-am observat că nu te-ai desprins de ea în cele doua zile de pescuit?"

Roland

- "Deși pare o lansetă mai light am fost uimit că am reușit să mă descurc și cu greutăti mari, după cum ști căci erai cu mine în barca. Iar, ca și sensibilitate sau acuratețe este foarte bună, după câte lansete de casting am ținut în mână. .. Nu foarte multe (de altfel).. dar destule să imi dau seama cum este una, și cum este alta ... Plus că, ansamblul echilibrat cu mulineta Curado 51 s-a potrivit bine, fiind mulineta care m-a făcut să nu mă las de casting.

Am încercat și de la alte firme, dar nu am reușit să arunc la început. Deci, cum le ziceam și unora care vor să se apuce de casting, prima achiziție a mea a fost Shimano Curado 51 (pret calitate/preț excelent)!

Dar, să trec la lanseta Shimano Zodias am remarcat că este ușoară, pare la light, dar și poti linistit pescui cu ea mai spre heavy, iar în drill s-a descurcat foarte bine.

Ca un neajuns, sau mai bine spus un fix de al meu, este manerul EVA care nu imi este deloc pe plac. Pare chicios și deloc pentru cei pretențioși. Știu că este mai rezistent și mai usor decât pluta, dar face ca bătul să pară ieftin. Eu, sincer nu aș pune mana pe el.

Eu:

- Cu mine in barca ai prins un salau apropiat de 4 kg cu lanseta mea Zodias. Crezi că a contat în tot ansamblul sau a fost o pură întâmplare?

Roland:

- Clar ca a contat!

- Și vin cu argumente. Dacă ne referim strict la șalăul acela, a lovit foarte ușor prima dată, după care l-am lasat să văd ce se întâmplă, și l-am întepat la a doua lovitură. Dar, și ultima lovitură a fost mult disproporționată ca intensitate sau agresivitate cu mărimea peștelui. Senzitivitatea bătului și-a spus cuvântul!

- Iar, ca o completare, eu cred că năluca este altcumva jucată cu o mulinetă de cast, iar poate acest aspect are valoare în capturarea peștiilor capitali!

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

875 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page