top of page
Caută
  • Gyorg

De ce Ultra Light la șalău!

Actualizată în: 23 apr. 2020


Șalău UltraLight pe Dunăre

Despre lansete si stiluri de pescuit la salau s-au scris multe si se vor scrie si mai multe dintr-un singur motiv: pescuitul la salau presupune o tehnica speciala, adaptata diferitelor momente ale zilei, ale perioadei de pescuit sau ale zonei in care pescuim. Si nu de multe ori, pescuitul in extremă dă rezulate excelente. Ce vreau sa zic prin extremă? Acel pescuit aproape imposibil de imaginat în condiţiile date, spre exemplu extrema Heavy: pescuit cu un jig de 15grame pe o adancime de 1m sau, în extrema opusa, extrema Light: pe o apa de 5 metri pescuit cu 1,5grame.

Sunt convins ca pescarii experimentaţi de şalău au auzit de asa ceva sau chiar au experimentat asa ceva. Personal, in 2013, la Cupa Ligii, pe lacul Stolnici, avandu-l alaturi pe Cristian Rizea, am reusit un loc 2, pescuind intr-o astfel de extremă Light: jig 2/0 lestat cu 1,5grame, pe adancimi de 4-5 metri. Iar în 2006 am pescuit alaturi de Ovidiu (14) Ristivan pe Darvari, unde Ovidiu s-a detaşat clar de noi concurenţi cu cei mai multi peşti prinşi, dar si cu cel mai mare şalău. Şi el a pescuit atunci pe Darvari tot intr-o astfel de extrema, dar la capatul opus, extrema Heavy: 15 grame pe apa de 1metru.

Dar, personal sunt foarte retinut în a pescui în extrema Heavy, extremă ce presupune: efort mare cu echipament greu, rupturi in agaţături, refaceri de legaturi etc. Aşa că sunt adeptul pescuitului în extrema Light. Dar, şi aici echipamentul trebuie adaptat la condiţiile date.

Dacă la extrema Heavy ai nevoie de mulinte cu dimensiuni minime de 2500, ideal 3000, drag puternic (8-9kg forta), lansete cu încarcare mare, minim 10-30 grame, la extrema Light pescuitul devine o placere. Mulinete de fineţe, cu dimensiuni 1000 – 2000, lansete Light-UltraLight cu plaje de aruncare intre 2 si 10 grame maxim.

Firele textile sunt de asemenea adaptate pentru fiecare tip de pescuit, unde în extrema Heavy avem fire textile de peste 10lb pana in 30lb sau monofilament/fluorocarbon de 0,22 – 0,30mm. Iar in extrema Light vom selecta fire textile de maxim 8lb.

Problema apare la selectarea echipamentului ideal de pescuit în extrema Light! De ce? Simplu, un echipament usor – lanseta/mulineta - selectate pentru pescuitul light, clean sau biban, echipamentele standard sunt la îndemană. Lansetele Ultra Light disponibile pe piaţa de la o mulţime de producatori fac faţă fără probleme. Iar, dacă oferta este variata şi preţul este mic. Numai că noi trebuie să pescuim cu un echipament light la un peşte dintr-o extremă Heavy. Adica, echipamentul trebuie să suporte sarcini mari, dar sa fie capabil să arunce greutăţi mici. Iar în cazul înţepării agresive şi în drill să reziste şi să aibă rezerva de putere suficientă, cat să scoţi un peşte mare. Şi aşa ajungem la echipamente specializate şi cu o piaţa limitată, iar preţul deja devine o problema.

Dacă pană acum în acesta gama extrema Light discutam numai de producatori celebri si prohibitivi, gen Megabass sau Evergreen, unde o lanseta din acesta gama ajunge la 500EURO/buc.

Dar, iata ca si Shimano a adus in acest an o gama de lansete care se preteaza unui astfel de pescuit în extrema Light. Este vorba de lansetele din gama Zodias, iar producatorul Shimano o declara ca lanseta universala, ce poate suporta sarcini mari, dar poate fi şi extrem de senzitivă si capabilă de a lansa greutaţi mici. Merită să menţionez că preţul acestora este la jumatate faţa de concurenţa japoneaza indicata mai sus, iar din punct de vedere al calitatii finisajele si blank-ul lansetei nu lasă de dorit. Binenţeles că nu sunt similare ca cele mentionate mai sus, dar este o alternativa viabila pentru un preţ mai mult decat avantajos (in jur de 990RON).

Lanseta pe care eu o folosesc pentru biban, pastrav si mai nou şalău este un Zodias Spinning 264ULS, 1,93cm, încarcă între 2-grame si cantăreşte numai 90 grame. Mandrina ergonomica CI4+, manerul split, inelele Fuji Alconite şi construcţia blank-ul in “X”, îţi dau senzaţia că nu ai aproape nimic în mană, dar rămai surpins şi fascinat de capacitatea de încărcarea lansetei în drill. Alegerea si aşezarea inelelor Alconite sunt parcă selectate şi aliniate cu mare atenţie de un rod builder profesionist, iar distribuţia celor 9 inele (8+1) pe blank sunt ireproşabil de bine gandite.

Lanseta am echipat-o cu o mulineta Shimano Vanquish 2000, echilibrandu-se perfect în ansamblu. Orice altă mulineta de 1000 se va echilibra la fel de bine, dar greutatea redusă a mulinetei Vanquish (160g) o face ideala în întreg ansamblu.

O alta componentă importanta va fi firul textil. Si numai textil, deoarece mono nu are ce cauta în acest ansamblu. In special datorita flexibilitatii lansetei ultra-light, dar si determinat de dimensiunea mica a tamburului mulinetei ultra-light, nu vă recomand să echipaţi cu monofilament, nici cu fluorocarbon.

Eu personal folosesc un Nanobraid (ATENTIE: a nu se confunda cu Nanofil) de la Sufix, cu dimensiune de 0,06. DA, ati cititi bine: 0,06, iar ca rezistenţă ţine pană la 3,3kg, iar dacă aveţi frana bine reglată scoateţi orice şalău cu el pe care-l puteţi prinde într-un lac.

Nanobraid Sufix

In concluzie, important este sa reţineţi:

  1. folositi un fir foarte subtire, poate cel mai subtire posibil si pe care vă puteţi baza. Cu cat firul este mai subtire şi mai rezistent, cu atat capturile aduse la minciog sau grip vor fi mai multe.

  2. Mulineta mică, maxim 1000, recuperarea va fi lenta.

  3. Lanseta Ultra-Light, 2-7 grame cu o actiune rapida.

P.S. Testaţi şi va asigur că o să-mi confirmati ;)


P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

2.424 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page