top of page
Popperele trebuiesc recuperate in sucessiuni scurte (jerk-uri) din varful lansetelor fast, extra – fast, urmat de pauze scurte (1-3 secunde). Intr-o recuperare ideala, partea concava din varful voblerului trebuie sa creeze un zgomot infundat, zgomot ce se propaga in apa. Odata cu zgomotul, voblerul preia in cavitate o cantitate mica de apa si o imprasite in suprafata apei, similar cu atacul unui biban in suprafata. Atacurile sunt senzationale, de multe ori stiuca sare afara din apa intr-o explozie. Ideale vara când este vegetatie pe suprafata. 
Waking Minnow si DT Fat se recupereaza linear pe suprafata apei. Daca nu da rezultate intr-o recuperare lineara, continuua, se incerca o recuperare in secvente printr-o accelerare scurta din manivela mulinetei(3 ture de manivela) urmat de o pauza de 2 secunde. La DT FAT recomand scoaterea ancorei de pe burta si inlouirea ancorei din fabrica cu o ancora VMC 4/0 sau 5/0  
Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

Se recomanda o recuperare lineara, constanta, cu scurte jerk-uri din varful lansetei, sau:

  • lansare si activare pana la adancimea de scufundare- STOP. Doua jerk-uri din varf scurte – PAUZA, recuperat usor (dar usor) 2 ture de manivela – STOP, sau: 
  • recuperare rapida doua ture – STOP 2 secunde, rapid doua ture – STOP 2 secunde

In special, la Scatter Rap se poate mulina si linear constant, fara jerk-uri, voblerul are o evolutie tentanta, cu iesiri bruste in lateral din linia de recuperare.

EVOLUTIE: ADANCIME MICA 0 – 1.5 m
Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

X-Rap Subwalk evolueaza bine cu o recuperare sacadata din manivela mulinetei, alternand cu scurte jerk-uri din varful lansetei si pauze scurte. Se recomanda o lanseta fast, ultra-fast cu incarcare peste 20grame.  

 

Variantele Ultra Light se mulineaza constant, cu mici ruperi de ritm in mulinare sau scurte accelerari. Ideal de pescuit pe rauri si tinute in curent, mai mult pe loc langa maluri. Lanseta recomandata: Ultra Light  240 – 210cm lungime, 1-7 grame incarcare, actiune Fast, Ultra Fast.

Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

Sunt voblere ce dau cele mai bune rezultate in zonele cu apa mica sau purtate pe langa mal. Se activeaza la cea mai mica mulinare, iar echilibrarea este perfecta. Se recomanda o recuperare usoara, lineara, cu pauze de scurta durata. Deasemenea, sacadarea lor in conditii de luminozitate scazuta ridica sansele de atac ale rapitorilor.

Un alt stil foarte eficient se face printr-o recuperare la limita oscilatiei cu pauze lungi de 2-3 secunde.

Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

Dupa ce voblerul a atins apa recuperati rapid 1-2 metri pana activati voblerul. Faceti o pauza de cateva secunde (2-3 secunde), iar la inceperea recuperarii imprimati voblerului o miscare rapida, scurta, din varful lansetei. Voblerul va zvagni in lateral, ca si un peste natural cand incerca sa scape de urmarire. Recuperati usor… usor, cu 2-3 ture de manivela, ulterior repetand pauza de cateva secunde. Alternati cu miscari scurte din varful lansetei in momentul recuperari.

Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii
EVOLUTIE: ADANCIME MEDIE 1.5-3m

Ca si la voblerele mentionate anterior, vobelerele trebuiesc purtate cu o rabdare cat mai mare, alternand pauzele din recuperare cu scurte accelerari ale nalucii. Pentru a le aduce la adancime medie vom recupera voblerul mai rapid, cu varful lansetei apropiat de suprafata apei. P.S. Tacticile prezentare pot fi adaptate oricaror tipuri de voblere Rapala. O alternata a stilurilor va creste sansele pescarului, cunoscut fiind ca o insistenta mare aduce rezultate bune..

Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

Cele doua Jointed lucreaza si dau rezultate foarte bune recuperate rapid in substrat urmat de o pauza lunga. Voblerul, datorita flotabilitatii se ridica usor balasandu-si corpul in lateral. Este o actiune ce determina atacul aproape instantaneu, iar acesta de cele mai multe ori este foarte agresiv. Scatter Rap-urile au o evolutie foarte atractiva pe o recuperare constanta, ceva mai rapida decat in cazul voblerelor clasice. Miscare voblerului este haotica, ca si un peste ce incerca sa scape de urmaritor, actiune datorata formei barbetei “Scatter” (haotic, imprastiat) .

EVOLUTIE: ADANCIME MEDIE 1.5-3m
Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii
EVOLUTIE: ADANCIME MEDIE 1.5-3m

Voblere dedicate pescuitului in adancime la rapitorii de mari dimensiuni. Recomandate in special pescuitului la salau, pe praguri ceva mai adanci. Recuparea voblerelor se va face lent, cu pauza pentru scufundarea voblerului pana in substrat. La avat va recomandam o recuperare mai rapida si cu pauze scurte precum si jerk-uri din varful lansetei.

Pont - click pe poza si vei ajunge direct pe Rapala.com pentru mai multe detalii

Voblere dedicate la rapitorii de mari dimensiuni, in zonele cu apa mai adanca. Cu o actiune agresiva, vobelere din categoria Magnum au cele mai impresionante capturi in portofoliu. Mergand pe principiu “naluca mare – peste mare”, Rapala detine 242 recorduri mondiale cu pesti capitali din toate timpurile.

EVOLUTIE: ADANCIME MEDIE 1.5-3m
EVOLUTIE: ADANCIME MARE 3 - 6m

Fie ca sunt folosite la trena sau recuperate din mulineta prin lansare, voblerele cu barbeta mare se scufunda pana in zona de atac a rapitorilor. Datorita frecventei ridicate pe recupare precum si a coloritului perfect adaptat conditiilor opacitatii apei in adancime, vobelere Rapala dau rezultate excelente fara prea multe informatii sau experienta acumulate de pescar. Simpla recuperare continuua implica o actiune atractiva pentru stiuca sau salau in ape adanci de pana la 6 metri.

EVOLUTIE: ADANCIME MARE 3 - 6m

De la 9cm la 22cm, voblerele din categoria Magnum, CountDown sau Husky Jerk si-au castigat notorietatea in privinta selectie dimensiunilor pestiilor rapitori prinsi, chiar daca vorbim de stiuca, salau, somn sau chiar pastravi pe lacurile de munte. Foarte bine echilibrate si proiectate sa se scufunde la adancimi mari, voblerele respective creeaza o unda de atractie in orice conditii de culoare a apei sau de puterea curentului..

EVOLUTIE: ADANCIME MARE VARIABILA

Rattlin Minnow Spoon precum si noul Weedless Shad se preteaza pescuitului in conditii de vegetatie densa si pe canale pentru pescuitul stiucii. Lasati sa ajunga pe substrat, iar recuperea o faceti imprimand scurte jerk-uri din varful lansetei pe recuperare.

Rippin’Rap-ul este o naluca absolut fantastica dedicata pescuitului pe ape adanci la salau sau recuperate in suprafata la avat. Daca altceva nu functioneaza, acesta naluca va desavarsi partida de pescuit. Jointed Clacking Rap este o naluca mare, se scufunda usor si este foarte eficienta la stiuca pe canalele cu apa adanca.

EVOLUTIE: ADANCIME MARE VARIABILA

Sunt naluci dedicate pescuitului pe verticala, fie iarna la copca, fie deasupra structurilor – acolo unde nu putem ajunge cu voblerele clasice. Naluciile tip vertical jigging sunt foarte eficiente datorita faptului ca pot fi purtate in diferite straturi ale apei. Odata identificata adancimea la care rapitorul se afla si este activ, prin tatonarea diferitelor straturi de apa, nu ramane decat sa memoram adancime si tipul de evolutie. Acestea pot fi animate pe loc din varful lansetei sau pot fi scufundate rapid urmat de o ridicare rapida sau stop imediat.

In campionatele americane de walley (ruda ale șalăului românesc), marea majoritate a concurentiilor folosesc aceste naluci de la Rapala.

bottom of page