Inainte de Cracinul lui 2010 vine Emil la mine si-mi zice: te bagi anul viitor la un pescuit in Irlanda de Nord alaturi de alti 11 nebuni? .. Raspund fara sa gandesc: Sigur ca da ! Si uite asa am inceput sa planuim iesirea inca din ianuarie 2011. Dinu zis Skipper – apropo, am sa folosesc numai nick-uri iar la final o sa aflati si numele celor 11 protagonisiti – este si capitanul echipei, el face toate aranjamentele: rezervare barci, cazare la Dublin, rezervare inchiriere masini (de la aeroport si pana in port), etc. Tot el ne si incadreaza, Veterani intr-o barca si Pifani in alta. Incadrarea nu a fost intamplatoare, baietii avand experienta iesirilor de mai bine de 3 ani, pe mare cu yahtul, in Croatia, etc. Pentru mai multe detalii: http://6cuelan.blogspot.com/
Intre timp avem stabilita si regula de aur : BUSINESS is prohibited on boats. Business is permitted ONLY on life rafts. Items to be sold:-water; alcohol; food; cigarettes and women
Zburam cu un charter mic de la Bucuresti la Dublin in cateva ore. De acolo inchiriem 3 masini in care ne inghesuim toti cei 12 cu tot cu bagaje si mergem pana in Enniskillen, chiar pe malul lacului Lough Erne, unde ne urcam in cele doua barci mari.
Cateva cuvinte despre barciile cu care vom calatorii in cele 6 zile.
Nume: Waterford, lungime 12 metri, latime 4 metri, 6+2 locuri de dormit, plus doua barci aditionale de 4metri pentru pescuit sau transfer. Inchirierea ne-a costat 1628 euro,pe barca, impartit la 6 persoane = 271 euro/persoana, pe sejur, cam 45 euro pe noapte.
Din punct de vedere al echipamentului de pescuit, voi merge cu ceeace pescuiesc si in Romania, laseta Sakura Shinjing de 2m si 10cm, de la 10 la 30 grame, fir textil sakura Bass Braid Dynacast de 15lb (0,14mm), cu inaintas de fluorocarbon Sakura Aya de 0,30mm, echipate pe mulineta Alpax 2008. Nu stiu cum o sa ma tina, tinand cont ca acolo stiuciile trecute de 5 kg sunt marlite, dar sunt tentat sa risc deoarece imi cada manusa sa pescuiesc cu ea si la pastrav si in special la salau.
Ca naluci, imi voi lua tot ce am in trusa pentru stiuca dar voi folosi si niste voblere pentru pastrav si somon. Cu ceea ce am prins o sa aflati in episodul urmator. Oricum suntem limitati la bagajele de pe avion asa incat trebuie sa-mi revizuiesc complet echipamentul pentru optimizarea la maxim a kilogramelor limita. Mai toti suntem pescari asa incat vom pescui la stiuca, pastrav, salau, somon, biban, … cam toate tipurile de rapitor dar cu o alta pondere decat la noi.
Traseul pe apa va fi de 6 zile, plecand din Irlanda de Nord (UK) si pana in Lough Ree din Marea Britanie .
Sambata 07.05.2011 vom incepe calatoria cu barca de la Enniskillen navigand pe lacul Lower Lough Erne. Lacul este imens, are aproape de 20 mile, ideal pentru calatorii cu barca si pescuit la pastrav. Seara vom pescui la pastrav (brown trout) in zona Boa Island si la iesirea catre Atlantic.
Dupa partida de pescuit vom iesi la mal unde avem o serie de pub-uri de vizitat, tip englezesti.
Dimineata este programata o partida de pescuit la stiuca printre insulitele de pe Upper Lough Erne – cu cine va fi prezent si capabil de pescuit dupa seara precedenta.
Seara inoptam in Belturbet si ne luam la revedere de la Irlanda de Nord.
Luni pornim dis-de-dimineata catre raul Shannon unde vom traversa de pe raul Erne, cu lacurile Lower Erne si Upper Erne, catre raul Shannon. Asa ca lasam in urma Irlanda si intram in Marea Britanie unde avem de traversat nu mai putin de 16 ecluze. Skipper isi pune toata increderea ca vom reusi intr-o zi si chiar cu mici pauze de spinning. Numai daca le numar si tot nu cred ca vom reusi sa le tranzitam intr-o singura zi, dar sa mai si pescuim. Vom trai si vom vedea, cum zice romanul. Inoptam pe lacul Garadice Lough, cu un pescuit programat la inserat si unul dimineata. Lacul este situat in apropiere de Ballinamore si are aproape 400 hectare. Acesta este renumit prin capturiile record de stiuca.
Marti, miercuri si joi vom calatori la voia intamplarii pe raul Shannon unde vom avea de a face cu stiuca, pastrav, somoni si bibani mari.
Tineti cont ca pe tot cuprinsul parcursul traseului vom avea parte de popasuri la diferite distilerii de whisky. Unele dintre acestea dateaza de mai bine de 300 ani si sunt amplasate chiar pe malul raurilor de unde isi colecteaza apa pentru procesul de fabricare. Sper sa poposim doar la cateva dintre ele, altfel nu stiu ce vom face cu pescuitul.
Banc O irandeza distinsa vede un marinar mort de beat: – Domnule, stiati ca mai bine de 300 de irandezi mor annual datorita bauturii ? Marinarul raspunde: – Norocul meu doamna, eu sunt roman !