Populare sub lumina reflectoarelor in Milotina
Sambata, absolut intamplator, o partida obisnuita de pescuit avea sa se transforme intr-o surpriza deosebita. Inainte de a junge la pescuit am primit o informatie foarte interesanta, la Milotina se populeaza cu stiuca. Pana aici poate nimic deosebit tinand cont ca anumiti proprietari sau administratori de balti private fac populari la indemnul si recomandarea inginerilor piscicoli pe care ii au pe statele de plata. O populare asistata cu stiuca iti intretine balta sanatoasa, fiind cunoscut faptul ca stiuca iti curata balta de pesti bolnavi care pot la randul lor sa imbolnavasca si alti pesti.
Mi-am imaginat o populare clasica cu un numar de alevini de stiuca care in timp vor deveni stiuci si pentru interesul nostru sportiv si pentru interesul piscicol.
Numai ca ceeace avea sa ma astepte nu era nici de departe la ceeace ma asteptam. In primul rand, dupa ce am ajuns pe malul apei, pe un drum perfect amenajat, poate chiar prea perfect gandindu-ma ca si cu o masina sport poti sa ajungi pana la malul balti, am gasit un adevarat ansamblu techino-artistic: operatori tv, fotografi profesionisti si reflectoare atintite catre o copca, mai ceva ca la festivalurile de film. Mai sa fie – imi zic – deja imi era clar ca ceva avea sa se intample iesit din stereotip. Intradevar, dupa ceva ore de asteptat o masina mare de transport intra pe digul dintre cele doua balti. Inauntru, supriza .. ce-a mai mica stiuca din bazinele speciale de transport avea nu mai putin de 4kg iar cele mai mari 10kg. Un totat de 215 stiuci cu o greutate totala de 2,4 tone. Ati citit bine, 2,4 TONE de stiuca tocmai buna de avut un drill cu chiar cea mai mica dintre acestea.
Stau de vorba cu proprietarul baltii, Dnul Dan Stroborg: Gyorg: D-le Stroborg esti “sanatos” , pai toata lumea fuge de stiuca ca raman fara caras si dumneavostra populati cu stiuca gata de masa, flamanda si plina de icre ? Dan Stroborg: Stimate Gyorg, noi dorim sa dezvoltam un concept de afaceri prin care sa ne adresam exclusiv celor doua cereri existente pe piata de pescuit sportiv din Romania, anume, stationar(crap) si spining din barca. Idea noastra a plecat de la un simplu fapt pe care l-am remarcat, in calitate de pescar din Romania, si anume unde doresti sa pescuiesti la rapitor (sau la crap) ai mari probleme, ca pescar: – nu pescuiesti pe zona respectiva pentru ca o sa-mi vina pescari la crap , – nu pescuiesti in perioada respectiva ca am un concurs la rapitori, – sa nu te apropi la mai mai putin de 50 metrii de mal si lista poate continua.
Dupa aceasta experienta am organizat un Focus Grup in care am ascultat ce si-ar dori de la o balta de pescuit atat pescarii de crap cat si pescarii de rapitor. In baza evaluarii feedbackului primit am decis:
– sa dedicam doua zone delimitate punctual, pe o suprafata de 20 hectare 25 locuri de standuri unde avem deja o populatie semnificativa de crap existenta dar si unde vom face populari cu exemplare mari intre 10-18 kg. Pentru pescuitul exclusiv la rapitori am dedicat o a doua suprafata de 70 hectare unde am facut aceasta populare masiva cu stiuca. – dezvoltarea pentru fiecare din cele doua zone distincte de servicii turistice integrate(masa, cazare, customer care, inchrieri, etc) care sa vina in preimtampinarea pescarilor in vederea unei partide de pescuit cat mai reusite la Magic Lakes Milotina. Binenteles gama de servicii o sa fie dezvoltata si inbunatatita pe parcursul acestui an.
Gyorg: Deja imi creste adrenalina numai daca ma gandesc Dan Stroborg: Si nu ne oprim aici, in toamna avem de gand sa mai facem inca o populare similara, din aceiasi sursa ca si cea de acum. Gyorg: Bine, bine, eu ma multumesc si cu cea de acum. Care sunt conditiile de pescuit ? Dan: Incepand cu Aprilie 2011 vom da drumul la pescuitul de rapitori (in special stiuca si salau) pe acest lac de 70 hectare in conditii de catch&relase, iar ambitia noastra este ca anul care vine sa organizam o etapa de stiuca in cadrul turneului Master al ligii Romane de spining.
Gyorg: Foarte inspirata idea si foarte bine venita, din cate cunosc eu la acest moment este unica balta din tara care poate aduce toate aceste avantaje: pista dedicata de rapitori sau crap – separate – drum asfaltat pana la locul de pescuit, cazare, masa si eventual un sprit. Cum toate au si pretul lor, cand calitatea are un nivel ridicat, ce ne spuneti despre costuri ca stim balti foarte bune dar si foarte scumpe ? Dan: Mometan nu am finalizat lista de preturi dar te asigur Gyorg ca nu vei fi dezamazit ! Cel mai probabil pretul va fi de 100 lei per pescar in sistemul C&R si se pescuieste de la rasarit la apus din barca propulsata cu vasle sau motor electric. Informatii suplimentare puteti obtine pe: www.magiclakes.ro Gyorg: Pai ce sa mai zic, nu pot decat sa ma bucur si sa astept luna aprilie sa-mi descarc adrenalina pe lac.
In cateva cuvinte, Milotina face parte din ansamblul Mostistea si este situata la 75km de Bucuresti. Din cate stiu, si pana sa intre in adminstrarea lacul Milotina a fost un lac de protocol al D-lui Liviu Tomoioaga iar D-nul Maruta (fostul administrator) mi-a confirmat ca lacul era foarte populat cu peste rapitor, in special salau dar avea si stiuca pe masura. Prin acesta populare Milotina devine una dintre putinele, poate nu exagerez daca spun si singura pista pretabila in Campinatul National de pescuit la rapitor. Nu sunt eu in masura sa hotaresc dar ceeace am vazut, alaturi de deschiderea pozitiva a proprietarului actual, nu face decat sa ma convinga ca ideea organizari unei etape pe acesta balta nu va fi decat un success. Sa speram ca se va gasi si un club bun din punct de vedere organizatoric sa se implice. In final nu pot decat sa va recomand cu cea mai mare incredere sa testati balta de la Milotina, in special la rapitor dar cred ca si la crap veti avea parte de acelasi tratament pozitiv.