Fiecare inceput de sezon este aparte pentru mine si cred ca pentru toti pescarii pasionati de pescuitul la rapitori. Incarcatura emotionala acumulata in decursul lungilor pauze de iarna ne face mai dornici ca oricand sa iesim din casa, iar la prima zi cu soare din primavara, la primele semne de dezghet, ne aruncam instictiv privirea catre orice petic de apa, cautand parca senzatia si adrenalina primul drill din acest an. Delta atrage ca un magnet in acesta perioada, iar iesirea din prohibitie a stiucii ma face sa-mi dau frau la toate amintirile placute si toate drill-urile mi se perinda in minte, ridicand la maxim dorinta de iesire din casa.
In timpul petrecut la expozitia de pescuit am facut cunostinta cu celebrele voblere de la Rapala. Asa ca, am inceput sa colectez informatii din mai multe surse: de pe internet, de la pescari pe care-i cunosteam. Pe masura ce cautam mai mult, am aflat - spre surprinderea mea - ca, nu mai putin de 800 cele mai mari capturi din lume sunt prinse la voblerele Rapala, iar o mare parte dintre cunoscutii mei pescuiau frecvent cu vobelerele de la Rapala, mai mult decat pescuiesc eu la banalele plastice in care am mare incredere. Tot de la prieteni am mai aflat si ca exista anumite voblere fara de care nu trebuie sa pleci la pescuit la stiuca, avat sau salau. Celebrele SSR, Jointed, Original, Flat Rap sau Rippin Rap sunt atat de prinzatoare incat pana si stocurile la furnizori sufera din lipsa acestora. Mai mut decat atat, multi dintre prieteni se feresc sa dea detalii despre aceste voblere pentru acelasi motiv pentru care orice pescar nu-si impartaseste locul de pescuit la rapitori. Eu am de gand in acest articol sa fac total opus fata de ei, adica am sa destainui fiecare detaliu care va poate aduce un peste rapitor in lanseta. In baza informatiilor culese si cu incredere maxima am inceput prima mea partida de pescuit in Delta. Cum stiuca ramane alegerea numarul unu, am inceput direct pe un vobler care mi-a atras atentia in mod deosebit, prin constructie si evolutie: Rapala Jointed. Fiind un vobler de suprafata, maxim 1/2 metru, Jointed se comporta incredibil de atractiv intr-o recuperare lineara. Comparativ cu voblerele - unde evolutia trebuie controlata de pescar - la Jointed evolutia este determinata numai de forma acestuia si prin articulatiile corpului. Interesanta si foarte eficienta - dupa cum am remarcat - este evolutia lui in momentul in care opresti recuperarea, acesta ridicandu-se balasand corpul in lateral. A fost si cel mai eficient stil de prezentare a nalucii, din punct de vedere al capturilor avute. Mai tarziu, cand rata atacurilor s-a redus considerabil, am iesit pe canale si am schimbat voblerul Jointed cu un alt Jointed Clackin'Rap. Este un vobler de dimensiuni mari (14cm), destul de greu (43 grame), articulat ca orice jointed de la Rapala, dar fara o evolutie surprinzatoare la recuperare. Mai surprinzator este faptul ca, acolo unde l-am recuperat linear in paralel cu marginea canalului, am avut o multime de atacuri, dar nefinalizate. Practic, iesea din ascunzatoare, dar simula un atac al nalucii, semn evident ca era deranjata de naluca, dar nu voia sa atace. Atunci, am schimbat tactica, iar in momentul in care am vazut ca a simulat atacut, colegul de barca si prietenul meu Emil Grecu arunca un twister, urmand atacul. Asa am reusit sa avem si cele mai mari capturi.
Dupa eficienta demonstrata printr-un artizanat intre un vobler - ce numai determina un atac - si o naluca adaptata pentru a pacali stiuca, am iesit din nou catre platforme, determinati de cresterea temperaturii precum si de cresterea presiunii atmosferice. Cresterea presiunii atmosferice este foarte simplu sa o verificati cu ajutorul unui ceas ce are ca functie presiunea atmosferica - Suunto Core, Timex WS sau cu ajutorul unui telefon mobil care este echipat cu asa ceva, gen Samsung Galaxy S3, Iphone 6, etc
Odata cu cresterea presiunii, creste si apetitul stiucii, iesind la atac pe platforme. Astfel incat am incercat mai multe voblere, unele cu eficienta mai mare, unele mai putin. Cel mai eficient s-a dovedit a fi un vobler Rapala lansat anul trecut Rapala X-RAP. Noutatea consta in design-ul holografic precum si faptul ca este un vobler greu - deci poate fi aruncat la distanta, dar totodata este un vobler suspending ce nu se scufunda si nici nu se ridica in perioada de asteptare. Stiuca a raspuns cel mai bine in primul moment dupa perioada de asteptare (stop), in primul moment al miscarii voblerului de pe loc. In functie de adancimea apei, pe o apa mai adanca lanseta o veti apropia de apa, iar pe o apa mica veti distanta lanseta de suprafata apei. Dupa ce voblerul atinge suprafata apei, activati-l printr-o mulinare scurta pana la intindere firului pe apa. Dupa o mica asteptare de 3-4 secunde, incepeti mulinarea continua cu 5-6 ture de manivela - STOP- jerk scurt din varf astfel incat voblerul sa aiba o zvagnire din repaus, urmat de aceiasi mulinare continuua. Alteranti cu jerk-uri scurte din varful lansetei in perioada de mulinare continua.
Am pescuit cu doua lansete, un Shimano Convergence 5-21grame, lungime 2,10m echipat cu o mulineta Shimano Vanquish 3000, si un Shimano Exage 2,10m, 14-40 grame echipata cu Shimano TwinPower 2500.
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg