Cu timpul mi-am dat seama ca multi dintre pescari fac o greseala in alegerea unei mulinete pentru pescuitul la rapitori, mai ales ca in ultima perioada multi dintre prieteni si cunostiinte ma intreaba cum sa aleaga o mulineta pentru pescuitul la rapitor. Asa ca, am zis sa va explic cum vad eu aceasta alegere echilibrata a unei mulinete.
Sunt cateva criterii importate in alegerea unei mulinete, dezbatandu-le in functie de importanta:
numarul de iesiri la pescuit
buget
rezistenta
puterea de tractiune (drag-ul)
greutatea mulinetei
finetea si fluiditatea in recuperare
specia, tinta si tipul de pescuit (de pe mal sau din barca)
Remarcati ca bugetul a trecut pe locul secund in alegerea unei mulinete, si asta dintr-un simplu motiv. Daca aveti un numar mare de iesiri la pescuit si bugetul (de cele mai multe ori redus pentru aceste activitati) nu permite investitia intr-o mulineta din categoria scumpa, atunci faptul ca veti cumpara mulinete ieftine va fi in dezavatajul vostru pentru ca o mulineta ieftina va rezista putin la iesiri repetate si veti fi nevoiti sa cumparati mai multe bucati.
Ganditi-va la un taietor de lemne care se duce sa taie lemne in fiecare weekend si la un gradinar care are de taiat cate un copac in fiecare luna. Cu siguranta ca acest gradinar poate folosi o scula dintr-o gama medium de utilizare, iar taietorul de lemne dintr-o gama profesionala. Asa si cu mulinetele, nu poti sa alegi numai bazandu-te doar pe o logica economica si sa nu iei in calcul sarcinile si fortele precum si timpul de folosinta sau mediul in care folosesti acesta scula.
Daca mergi saptamanal la pescuit, in functie si de tipul de pescuit trebuie sa iei in calcul ca o mulineta rezistenta va face fata. Dar, cum stii ca este rezistenta? Cel mai simplu, te uiti la producator (sa fie de incredere), si al doilea criteriu, la pret. Multi fac greseala sa se uite la numarul de rulmenti, fara sa dea atentie la calitatea producatorului! Numarul de rulmenti este un factor de influenta a pretului, dar conteaza si ce tip de rulment are in componenta, calitatea acestuia precum si tipul acestuia. In acest segment producatorii consacrati au dezvoltat niveluri de calitate a rulmentilor de neimaginat pana acum cativa ani. Sunt tiputi de rulmenti speciali creati (S-ARB), anti rugina sau total protejati impotriva impuritatiilor sau a apei. De calitatea acestora depinde fiecare rulare in forta recuperarii, fluiditatea mulinarii si rezistenta in timp sau la anumiti factori degradanti externi.
Cum va ziceam, pretul va fi un element de analiza foarte bun. Cand faci o comparatie intre modele ,un pret mai mic va acoperi alte detalii foarte importante - rezistenta. Chiar daca nu vezi, trebuie numai sa intelegi ca fiecare model de mulineta de spinning are in componenta anumite materiale rezistente, foarte rezistente sau extrem de rezistente. Sunt unele modele de top unde materialele din care sunt confectionate elementele principale de stres mecanic provind din industria aeronautica, iar conceptele dezvoltate cu timpul au in vedere dispunerea ansamblelor culisabile direct pe rulmenti de rezistenta, spre exemplu X-SHIP.
Un alt criteriu foarte important este puterea de tractare (drag) a mulinetei. Cu cat acesta este mai mare raportat comparativ la dimensiunea sau puterea mulinetei (1000; 2000; 2500; 3000 sau 4000), cu atat mulineta va fi mai rezistenta. Daca te-ai hotarat sa iei o mulineta de la unul dintre producatorii consacrati, ia in calcul si nivelul de putere de tractare, cu cat acesta va fi mai mare comparativ, cu atat mulintea aleasa va supravietui mai mult in conditii grele.
Chiar daca iesi de putine ori la pescuit sau de multe ori la pescuit, greutatea mulinetei va fi un criteriu pe care trebuie sa-l iei in calcul, in special pentru efortul tau. Daca consideri ca nu va fi important, chiar daca ai facut vreun sport de performanta si suporti sa arunci cu greutati mari, te inseli. O mulineta grea pe o lanseta usoara va dezechilibra ansamblul, iar pescuitul de placere se va transforma intr-o pedepsa la fiecare lanseu. O sa-ti doresti ca partida se se termine cat mai repede, iar placerea pescuitului va fi inlocuita cu dureri de ligamente sau incheieturi. Shimano in ultima perioada a studiat foarte atent acest fenomen si la ultimele tipuri de mulinete a implementat designul "G" Body, design ce aduce centru de greutate a mulinetei mai aproape de punctul de contact al mâinii cu mandrina lansetei. In acest fel, greutatea fiind centrata in dreptul punctului de contact cu lanseta face ca greutatea mulinetei sa nu fie in partea inferiora a lansetei, fapt ce duce la obosirea accentuata la fiecare lanseu.
La pescuitul de finete (salau, pastrav, clean sau biban) modul in care mulineta ruleaza este extrem de important, chiar daca nu pare fara sa stim cateva detalii importante. O mulineta care ruleaza firul pe tambur intr-un mod fluid si fin ne ajuta sa percepem cu acuratete fiecare miscare a nalucii: vobler, rotativa sau twister, dar si fiecare fin atac. Daca mulineta are o cat de mica problema in angrenaj, vibratia acestuia se va transmite direct in manerul mulinetei, iar un atac abia perceptibil al rapitorului (cum se intampla de multe ori), va fi mascat de vibratia creata de mulineta. In pescuitul la salau - spre exemplu - sunt cunoscute momentele in care acesta reactioneaza ciudat, numai asezandu-se pe naluca, fara sa o atace. Sau la pastrav, atunci cand acesta doar loveste voblerul sau guma foarte usor, de multe ori fara sa ne dam seama. In acele momente avem nevoie de cel mai fin rulaj al mulinetei pentru perceperea cu acuratete a fiecarei miscari a firului.
Din aceste motive producatorii au lucrat intens la mulinetele de spinning, modificand in special partile de angrenaj dintre manerul mulinetei si discurile de tractare pe rotatie sau rectiliniu cu micromodule. Dimensiunea redusa si pozitionarea acestor micromodule dau fluiditate maxima la recuperare. Acest avantaj al recuperarii line prin micromodule sunt in dezavantajul producatorului, acesta fiind fortat sa folosesca elemente de imbinare foarte mici, dar din materiale extrem de rezistente, fara sa avem surpriza sa ne sara cateva pinioane cand este cel mai critic, adica in timpul unui drill cu pestele vietii noastre.
Alegerea unei mulinete de spinning in functie de specia de rapitori este pe cat de complexa, pe atat de limitata de buget. In mod normal ar trebui sa avem cel putin cate o mulineta pentru fiecare specie de rapitori in parte si cate un tambur de rezerva. Dar, de asemenea stim foarte bine ca pot fi folosite aceste mulinete, dar vom schimba firele cu care pescuim pentru fiecare specie in parte.
STIUCA - pe lac din barca
La stiuca este cel mai simplu, ne trebuie o mulineta pe cat de usoara, pe atat de rezistenta. Echilibrul trebuie corelat cu lanseta unde lungimea lansetei va fi de maxim 2,1metri.
Mulinetele intre 2500 si 3000 cu peste 9kg forta de presiune (drag pressure) sunt o alegere perfecta ca forta si rezistenta in timp. Socurile determinate de intepaturile energice, dar si din timpul drilului agresiv al stiucii vor solicita la maxim angrenajele si toate componentele mulinetei.
STIUCA - de pe mal
Aici trebuie sa alegem o mulineta mai mare, iar 3000 - 4000 va fi dimensiunea recomandata. Dimensiunea mai mare a mulinetei va ajuta la echilibrarea lansetelor mai lungi folosite de pe mal (2,4 - 2,7metri), dar ne va ajuta si la executia unui lanseu mai lung determinat de diametrul mai mare al tamburului.
SALAU - pe lac din barca
Standard pentru pescuitul la salau din barca pe lac vom alege mulinete din gama 2000-2500.
Dar, finetea si fluiditatea va fi criteriul de baza in selectia unei mulinete dedicate pescuitului la salau. Sunt pescari buni de salau care folosesc in mod regulat mulinete de 1000 si lansete foarte usoare. Echipamentul light sau ultra light va ajuta sa pacaliti salaul atunci cand nu raspunde la naluciile clasice, dar si atunci cand exista presiune (densitate mare de pescari) pe lac. Automat, firele mai subtiri, gen 4-6 lb vor fi incarcate pe mulinetele de finete.
Asta nu insemna ca mulinetele din gama 2000-2500 nu vor fi bune, doar ca de multe ori - la salau - finetea conteza.
SALAU - pe rau din barca.
Aici ma refer strict la Dunare, iar - si aici - am doua recomandari. Cand salaul are un comportament normal si se hraneste bine atacand cu agresivitatea caracteristica, putem folosi mulintele 2.500 - 3000, la un pescuit in conditii de curent si gramaje de pana la 50grame. Dar, cand in acelasi loc avem numai niste atacuri nefinalizare vom inlocui mulinetele cu cele de 1500-2000 si lansete heavy cu lansete medium-light. Cu un fir textil de maxim 8lb o sa vedeti diferenta imediat. Atacurile nu vor mai fi atat de anemice, firul va avea o incidenta de intrare in apa mai mare, portanta in curent a acestuia fiind mult mai mica.
BIBAN - pe lac din barca
Mulinetele si lansetele ultra ligh vor face legea in pescuitul de biban pe lac. O mulineta de 1000 sau 1500 maxim echipata cu fir textil de 4lb sau monofilament de 0,13mm, va fi alegerea ideala pentru cocosatii vargati.
PASTRAV— de pe mal
La pastravul de pe mal il voi impartii in doua categorii. Prima categorie, pastravul de pe mal la un pescuit de placere. Unde mulinetele ultra light (1000-1500) sunt cele mai des si cu sucess utilizate. Echipate cu un fir monofilament de 0,12, maxim 0,14mm, vor fi exact ce vei avea nevoie. O recuperare lina si usoara, dar si cu o greutate redusa, mulinetele de calitate superioara te vor face sa o predai generatiei urmatoare fara sa aiba cel mai mic joc in angrenaje.
La pastravul de pe mal in conditii de concurs cerintele se schimba. Aici vei avea nevoie de mulinete de tipul 2000-2500, eu pescuind cu un Vanquish de 3000. Si asta deoarece ai nevoie de lanseuri cat mai lungi, dar si de o recuperare rapida. Intr-o mansa de 45 de minute fiecare secunda economisita poate insemna un peste in plus. Dar, cel mai important va fi faptul ca vei castiga metri buni in lanseuri lungi, acolo unde situatia se impune.
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg