top of page
Caută
  • Gyorg

Secretul sa prinzi stiucă în orice condiții

Actualizată în: 23 apr. 2020


De ani de zile experimentez pescuitul la stiuca, cam de prin 1996, la prima mea experienta din Delta. Atunci am descoperit adevaratul pescuit de pe natural si m-am imbolnavit iremediabil.

Iar, tot de pe atunci, , cand stiuca inca mai era in cantitati mari in orice lac din Delta Dunarii, si imi aduc aminte de partide de pescuit fantastice, cand prindeam zeci de stiuci, cateodata aproape la fiecare lanseu, dar si multe partide unde nu vedeam un atac, de ziceai ca a disparut stiuca din toata zona.

Initial nu am realizat, dar mai tarziu, poate mult prea tarziu am inteles ca stiuca are un comportament cel putin ciudat, influentat de multi factori: vreme, perioada, nivelul apei, pestele tinta, presiunea atmosferica, iarna-vara, vant, iar lista poate continua. Dar si de zone in care se cantoneaza. Asa ca, la fiecare partida am invatat câte ceva, chiar si acum am momente in care mai adaug la bagajul meu de cunostiinte altceva, fie tehnica, naluci sau stiluri de pescuit.

Dupa mai bine de 10 ani de competitii nationale am observat ca nu numai stiuca, dar si alte specii de rapitori au aceeiasi problema. Spre exemplu, presiunea atmosferica poate influenta major comportamentul rapitorului. O diferenta de la o presiune mica la o presiune mai mare pune rapitorul in miscare, facandu-l mai activ. Daca pana atunci folosesc naluci sau actiuni putin reactive, mai mult miscate si animate pe loc, odata cu cresterea presiunii atmosferice, animarea si viteza de recuperare marita ridica sansele de a tenta rapitorul.

Sunt convins ca si la voi este la fel, in functie de experienta si de frecventa cu care iesiti la pescuit., Azi prinzi bine, maine parca se stinge lumina sub apa, iar stiuca dispare.

Initial si eu am inceput pe linguri oscilante sau rotative, ca marea majoritate dintre voi. Cu timpul am invatat si sa le controlez in pelicula apei, iar mult mai tarziu si sa le anim in functie de situatiile critice, atunci cand atacurile dispareau.

Numai ca am descoperit naluci ce pot fi mult mai eficiente in aceste situatii. Spre comparatie, o lingura purtata mai mult pe loc este mult mai dificil de controlat, dar si presupune o atentie mai mare. In schimb, un vobler suspending sau floating (plutitor) va fsi mult mai eficient in situatia respectiva.

Asa cum, de altfel, o guma lasata sa cada langa peretele de stuf va fi la fel de atractiva ca o lingura grea, dar mult mai precisa pe traiectoria de cadere.

Asa ca m-am gandit sa fac o incadrare la mai multe tipuri de naluci, in functie de anumite criterii si care pot face diferenta, la un moment dat, in pescuitul la stiuca, dar si cu un echipament – lanseta/mulineta – recomandat ca tip sau actiune.

Rapala BX Minnow Jointed

Storm WildEye

Rapala X-Rap

Rapala Clackin Rap Jointed



P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

6.720 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page