top of page
Caută
Gyorg

Nu iți cumpăra o lansetă de pescuit la rapitori înainte să citești acest articol

Actualizată în: 23 apr. 2020


Scriu acest articol special dedicat pentru cei ce sunt puțtin familarizați cu tipuri de lansete dedicate pescuitului la răpitori. Informațiile din articol nu cuprind detalii extreme din componenta lansetei, ci tema acestuia este să pună în valoare detaliile generale sau ascunse pe care trebuie să cunoasteți, înainte de a achiziționa o lansetă de pescuit la răpitori.

Articolul se adresează pescarilor de răpitori începători ce vor să depăsescă nivelul de amatori, dar și în special pescarilor de sțationar (crap sau pescuit la undița/feeder), care vor să profite de timpul petrecut pe apă. De ce în special pentru ei? Pentru că am observat că aceștia nu profită de răpitori ce-i înconjoară. Odată un pat de hrană creat în zona de pescuit la staționar acesta atrage peștele pașnic, iar după el apare și răpitorul să profite de “aglomerație”. Momentele în care peștii pașnici dipar, ca activitate reprezentat prin lipsa trăsăturilor, atunci este momentul în care o lingură, un vobler sau orice altă nălucă să fie animată în zona respectivă. Rezultatele, de cele mai multe ori, apar. Este un detaliu important pe care l-am învățat de la tatăl meu, un mare pescar de staționar, cel ce ne-a învățat o mulțime despre pescuit, în general. Avea o vorbă mare “noi plecăm la pescuit, nu la caras sau la crap”. Așa că orice pește era în zonă, el ne-a învățat cum să-l prindem.

De pe rețelele de socializare sau de pe forumuri am constatat că, de cele mai multe ori mulți pescari fac greșeala și rezumă alegerea unei lansete numai la prețul unei lansete sau la numele înscris pe aceasta. Sigur că sunt detalii importante de luat în calcul, mai ales la un nivel redus de buget investit, dar dacă aflați de la mine și alte detalii ascunse sau neștiute (de vânzători, de cele mai multe ori), vă asigur că veți în posesia unei lansete cu un raport excelent între preț și calitate.

De la inceput trebuie înteles care sunt diferențele dintre lansetele de răpitori și alte lansete. Am văzut pescari ce folosesc lansete de staționar pe post de lansete de rapitor și invers. Dar, trebuie înteles că fiecare lansetă (chiar și cele mai ieftine de pe piață) sunt concepute la mânerul unei lansete diferit, la cele de răpitor față de alte lansete. Și asta pentru simplu motiv că o lansetă de răpitor are o anumită ergonomie de lansarea unei nălucii în mod repetat și cu o frecvență mult mai mare. Mai precis, cu o lansetă de staționar vom arunca în jur de 100x pe zi, pe când cu o lansetă de răpitori poate și de 1000 de ori într-o zi.

Dar, nu acesta este cel mai important motiv, ci încarcarea acestor lansete cu greutăți diferite. La lansetele de staționar sau crap, plaja de încărcare nu diferă extrem, față de o lansetă de răpitor. Poate ați observat că unele dintre aceste lansete de răpitor merg într-o extremă maximă, exemplu 3-25 de grame. Rar o altă lansetă decât cea dedicată pentru răpitori poate acoperi aceste diferențe mari ale plajelor de încărcare (aruncare). Dar, cu ce mă ajută in final o astfel de plajă extremă? Simplu, acesta toleranță mare poate încărca (arunca) perfect și la distanță un vobler de 3 grame, dar rezista și la o lingură de peste 20 de grame.

Să trecem la detaliile importante ce trebuie să le cunosteți înainte de a achiziționa o lansetă pentru pescuitul la răpitori.

Manerul – piesa importantă a unei lansete, este prima din ansamblu general ce are nevoie de puțină atenție. Personal nu-l consider extrem de important, dar importantă este lungimea acestuia în raport cu proporția lungimii mâinilor a fiecărui pescar în parte. Un mâner mai lung va incomoda la fiecare lansare, dar va și debalansa distribuția greutății în ansamblu complet – lansetă plus mulinetă.

În ultima perioadă am observat că mulți preferă mânerele split-hand (din două părti). Partea superioară a manerului ce cuprinde mandrina, și partea inferioară ca punct de prindere final. Între acestea găsim blank-ul lansetei sau o parte de legatură din aluminiu sau alt material ușor. Sunt bune, reduc greutatea lansetei (într-o mică măsură), dar pentru mine nu sunt un atribut pentru care trebuie neapărat să-l introduc în opțiuni eliminatori din start.

Pluta vs EVA – din nou, nu consider un necesar determinant în decizie. Amândouă opțiunile sunt la fel de bune, cu avantaje și ușoare dezavantaje. Pluta este mai ușoara și mai estetica, iar EVA lasă impresia că prinderea este mai bună. La fel ca și în cazul split-hand, nu le iau în calcul ca și un criteriu determinant în selecția unei lansete.

P.S. Sunt și alte tipuri de manere, gen: carbon, aluminiu extrudat, titanium, plută din piele de maimuță, dar le trec la elementele cel mai puțin importante în economia pescuitului (a nu se înțelege, raport recuperare investiție!), unde tința finală este prinderea peștelui și distracția în sine.

Mandrina – de fixare a mulinetei pe lansetă. Aici trebuie înteles că, în general, mandrinele sunt de două tipuri: FUJI și altii. Fuji, însemnă un producător japonez consacrat, cu produse de calitate ridicată, iar alții însemnând că fiecare dintre producători își face proprile mandrine de fixare, iar calitatea acestora depinde numai de renumele producătorului. Mai precis, la o lansetă extrem de ieftină (no name) calitatea mandrinei poate fi îndoielnică, iar riscul va fi ca în tipul unui drill pastila de înșurubare să se desprindă sau să vi se spargă șantul fix (pățită de mine). De cele mai multe ori, filetul de strângere cedează datorită calității materialului folosit sau a necorelării perfecte a distanței dintre mandrină și piulița de prindere.

Dacă vedeți înscris FUJI pe mandrină de prindere a mulinetei, atunci să fiți convins de calitatea superioară, dar și acesta va fi însoțită de un pret ceva mai mare (cateodata nu foarte mare diferenta, dar depinde de producător și de cantitatea achizitionată de acesta direct de la Fuji).

Blank-ul lansetei – de departe unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie să ținem cont. Iar, și aici sunt o gramadă de explicat, dar am să sintetizez cât pot de mult.

Lansetele uzuale conțin un amestec de fibră de carbon și grafit. Marea majoritate a producătorilor de lansete folosesc aceste doua materiale. Cu cât gradul de fibră de carbon crește, cu atât lanseta este mai ușoară, mai senzitivă dar și mai casantă (se rupe repede). Atunci se adaugă grafitul, crește greutatea, dar și lanseta devine mai rezistentă. Producători de calitate încercă să obțină cel mai bun raport și să găsescă amestecul perfect între cele două elemente. Mai precis, cu cât producătorul este mai cunoscut, cu atât acesta va încerca să obtină un blank mai ușor, mai rezistent, dar și să nu-și facă de râs imaginea.

Sunt și situații rare în care producători celebrii au mers la limita maximă, au produs lansete excelente, foarte ușoare, rapide și foarte senzitive, dar acestea se spărgeau la o tensiune mai mare, dar nu exagerată.

Mai trebuie menționat următorul aspect, cu cât creste nivelul de fibră de carbon din componența unei lansete crește si scade gradul de grafit, iar cu atât vom vedea un preț mare al lansetei respective, și invers. Grafitul este un material mai ieftin la achiziție și este mai usor de prelucrat decât fibra de carbon.

Sunt producători exclusiv de blancuri specializate și de calitate superioară, exe: Toray, Lamiglas, G-Loomis, Phenix, etc,. Dar și aceste blank-uri, sau lansete ce au în componență aceste blank-uri fac parte dintr-o clasa superioară de preț. Mai trebuie știut că există numeroase lansete pe piață care au blank-uri în construcție de cei enumerați mai sus, producatori consacrați de lansete și care iși comanda blank-uri speciale, la fel, într-o categorie superioară de preț.

Sau mai există și o altă categorie de blank-uri, cu preț foarte bun, produse de producători celebri, exe: Shimano. Producătorul japonez ce a mizat pe un preț mic la lansetele cu blank-uri din BIOFIBRA, preț ce rivalizează cu orice grafit/carbon ușor si senzitiv, dar are și o rezistentă superioară. Un alt avantaj mare al BIOFIBREI este că nu are impusă o linie de rezistență. Mai precis, la blank-urile clasice grafit/carbon, există o linie de asezare a inelelor, linie ce trebuie avută în vedere la montajul inelelor, dar și în drilul cu piesele capitale. În general, la alți producători, pe linia de montaj a inelelor nu se recomandă o tensiune mare deoarece lanseta se poate rupe. La BIOFIBRA, Shimano nu indică o linie de montaj, dar și precizează că BIOFIBRA este în stare să preia orice tensiune în orice direcție posibilă în timpul drilului. Din acest motiv, și chiar dacă pentru anumite persoane pare de necrezut, eu folosesc lansete de spinning cu BIOFIBRA și la baitcasting fără să-mi fie frica că la un anumit moment lanseta o să cedeze.

Inelele lansetei – aș cota la minim-mediu pe o scară de importanță selecția inelelor. Chiar daca și aici sunt pagini întregi de detalii ce pot fi descrise sau luate în calcul. Dar pentru o lansetă clasică, fără pretenții exagerate nu aș pune accent pe tipul de inele folosite de producător.

Dar, trebuie să cunosteti anumite minime aspecte ce țin de echilibru, ergonomie sau prețul ansamblului. In schimb trebuie să stiți că valoarea inelelor pot influența major prețul unei lansete!

Echilibru – inelele ieftine sunt în general confecționate dintr-un material rezistent (ceramică sau sticlă tratată), dar vin și cu un dezavantaj că sunt foarte grele. Inelele grele vor face ca centrul de greutate al lansetei să se mute înspre vârful lansetei, față de punctul de prindere. Iar, o lansetă grea pe vârf vă va obosi cu fiecare lanseu în parte datorită acestui aspect.

Ergonomia – din acest punct de vedere, printre ultime tipuri de inele produse de Fuji sunt concepute special inele ergonomice - (K Seeries Tangle Free, . Inele .)ce au ca particularitate faptul că ajută ca firul de pe mulineta să nu se răsucească în timpul lanseului. Dacă nu pescuiesc în vânt lateral puternic, lLa o mare parte dintre pescari nu este important, dar dacă cu timpul vă apar peruci în lanseuri sau pe mulineta sa stiti ca de acest acest aspect - la un moment dat - se poate face vinovată si și ergonomia inelelor, nu numai mulineta foarte ieftină.

Prețul – similar ca și în cazul mandrinei, există un producătorul japonez consacrat, de calitate, care cam domină piața, Fuji. O lansetă echipată cu orice inele Fuji va ridica din start prețul lansetei respective. Producătorii de lansete de calitate nu echipează lansetele (chiar și cele din gama ieftină) cu inele de proastă calitate. Am observat că la Shimano chiar și în cazul lansetelor de până în 300 de RON se găsesc inele FUJI, iar dacă nu, atunci sunt inele de tip Micro dezvoltate de Shimano.

Ca o sinteză finală, dacă bugetul este limitat vă recomand orientarea către lansete ieftine de la producători consacrați. Pe lângî garanția acoperită de numele acestuia, sunt producatori care oferă garanție la orice produs cumpărat de 1-2 ani de zile. Iar, dacă lanseta crapă fără să fie abuzată în vre-un fel vizibil, atunci vă alegeți și cu o lanseta la schimb cu cea ruptă. Verificați acest aspect înainte de achiziție, dar sunt convins că Shimano acopera 2 ani de garanție la orice lansetă cumparată de la ei prin distribuitorii autorizați.

Iar, ca un ghid prescurtat înainte de achiziție, vă recomand să verificați minim următoarele aspecte din tabelul de mai jos pentru evaluarea lansetei:

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg


9.943 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page