top of page
Caută
  • Gyorg

Cum am câștigat la Snagov locul 1 de mai multe ori!

Actualizată în: 23 apr. 2020


În urma a cinci participări, din care am obţinut un loc 4 și patru podiumuri (3 locuri 1 si un loc 2) , cred că mă pot considera un cunoscător al lacului Snagov, în condiții de concurs. Istoria începe în 2011, de la primul concurs organizat de APC 21.

Cupa APC 21 Total Spinning 2011, Locul 1; 2012 – Locul 1; 2013, Locul 2; 2014, Locul 4 (împreună cu Emil Grecu); 2016, Locul 1 (împreună cu Iulian T.V.).

Sunt convins de faptul că un articol care să destăinuie “secretele” acestei performanțe ar fi apreciat de orice alt concurent participant în viitor, mai ales că se apropie ultima etapă din Campionatul Național Neumark.

Dar, să recapitulăm modul de punctaj din acești ani. În 2011 au punctat numai bibani. În 2012, 2013, 2014 și anul acesta, un mix între biban și știucă. Mai precis, cu exceptia primului an, în următorii ani au punctat bibanii și știucile prinse. Așa am gândit o strategie mixtă biban, știucă, în funcție de cum răspundeau la năluci sau pe anumite zone. Nu numai de strategie este vorba, dar și de alegerea cu atenție a echipamentului, a năluciilor și a zonelor de pescuit. Asta și vreau să vă destăinui cu ocazia acestui nou articol.

Alegerea echipamentului

În primul rând este clar că trebuie definită prioritatea pe specie, bazată pe potențialul lacului. Snagovul este un lac foarte exploatat pe știuca (la sacoșă), și mai puțin pe biban. Poate să fie o explicație a scăderi densității de știucă în timp.

Pe de altă parte, bibanul este un răpitor ce se grupează în bancuri (mai puțin în acest an), iar știuca preferă anumite zone cu vegetație sau în apropierea nuferilor. Eu folosesc două categorii distincte de lansete. Una pentru știucă și una pentru bibani. Dar acestea sunt echilibrate astfel încât să pot prinde ambele specii cu oricare dintre acestea. Nu de puține ori am avut ocazia să prind biban mare în zonele de știucă, dar și invers. Pentru știuca folosesc o lansetă Shimano Exage 210M (10-30g) și o mulineta Shimano Stella 2500, echipată cu fir textil Sufix 832 0,15mm, lansetă dedicată mai mult pentru voblerele suspending. O a doua lansetă dedicată pescuitului cu gumă (shad-uri sau grub-uri) este un Shimano Convergence (7-21g) echipată tot cu o mulinetă Stella 2500 și textil Sufix 832 0,15mm. Cea de-a treia este cea mai nouă achiziție a mea, un Shimano BASSTERRA XT, echipată cu o mulinetă mai veche Shimano Curado51E. Lanseta este dedicată aproape exclusiv pescuitului la spinnerbait-ului.

La biban folosesc un combo compus dintr-o lansetă Shimano Zodias 2-6g și o mulinetă Shimano Vanquish 2000 echipată cu fir textil Sufix Nanobraid 0,06. Mulineta poate părea mare la o primă impresie, dar Vanquish 2000 are dimensiunile și greutatea unui 1000 (160g), dar angrenajele din interior sunt supradimensionate, în special pentru o rezistență în timp.

Pentru știucă folosesc strune din titan. Iar pentru biban îmi confecționez strune din fluorocarbon la care atașez agrafa duo-lock la un capăt, iar în capătul opus închid cu o buclă de care leg firul principal.

Năluciile de pescuit

Și aici îmi gândesc o strategie mixtă biban- știucă, dar dacă mă orientez exclusiv pe biban, atunci năluciile diferă. Mai precis, dacă pentru strategia mixtă aleg voblere sau gume de 5-7 cm, pentru biban exclusiv aleg gumele de mici dimensiuni, 3-5cm și gramaje între 1,5g și 7grame.

Pentru știucă folosesc voblere Rapala X-Rap, Clackin' Crank și BX Minnow de 8-10cm, culoare natural alternat cu fire tiger. Voblere le recuperez rapid imediat ce ating apa, cam 4-5 ture de manivela până le aduc la nivelul maxim de scufundare (0,5m). Opresc, după care încep o mulinare ușoară cu scurte accelerări din manivela mulinetei sau prin jerk-uri rapide din vârful lansetei, urmat de o pauză de 3-4 secunde.

Ca gume de știucă prefer Cannibal Shad, Javalon-Lake Fork, Storm WildEye Swim Shad, pentru pescuit între nuferi. Iar în ultima perioadă am avut rezultate excelente pe Storm So Run Hypno Grub de 10 cm culoare LC și LS (verde glitter și roșu-alb).

La gume, stiulul de recuperare este total diferit față de voblere. În momentul în care guma atinge apa, întind firul fără să mulinez. În acest fel guma coboară până pe substrat. După ce văd că s-a oprit, recuperez rapid către suprafață, dar cu mici pauze între recuperări. În acest fel parcurg paliere diferite de adâncimi ale apei.

La biban folosesc destul de rar voblere, în general pescuiesc cu gume. Și atunci când bibanul este între ape m-am obișnuit să recuperez guma astfel încât să ajung pe diferite adâncimi ale apei, iar dacă sunt în suprafață recuperez mai rapid și imediat cum guma atinge suprafața apei. Iar dacă bibani se hrănesc în apă mai adâncă, fac pauze mai mari între momentul în care guma atinge apa și momentul recuperării acesteia. Viteza de recuperare este evident mai mică, iar uneori lestez ceva mai greu, dacă doresc să ajung în zonele mai adânci (5-7 grame). Ca modele de gume folosesc BassAssasin Currly Shad, Orka sau Relax Kopyto mici. Singurele voblere pe care le folosesc sunt Rapala Ultra Light Crank de 3cm, culoare natural (CH) sau Clown (CLN). Se scufunda până la 2 metri, dacă le recuperezi rapid, și sunt foarte eficiente când bibanul nu răspunde la gume.

Zonele de pescuit

In general, Snagovul este un lac destul de predictibil din punct de vedere al localizării bibanului sau a știucii. Dacă bibanii pot fi găsiți în apropierea pontoanelor sau sub pontoane şi praguri, știucile le găsim în zonele cu vegetație sau în apropierea lotușilor japonezi (specie invazivă). Numai că nu întotdeauna a fost așa. În primii doi ani, când am câștigat, am localizat bibanii în bancuri compacte pe mijlocul lacului. Dar, în următori ani situația s-a schimbat. Bibanii au fost mult mai dispersați și destul de rar în grupuri mari. Pontoanele de la limita zonelor adânci (6-9 metri) au fost cele care ne-au ajutat să contabilizăm bibanii pe foile de arbitraj.

Dar, ca să-I poti extrage de sub pontoane a fost nevoie de o tehnică denumită de americani “skipping”. Tehnica de pescuit presupune propulsare cu viteză a unei năluci pe suprafata apei, astfel încât viteza și greutatea redusă să-i permită nălucii să sară peste suprafața apei direct sub pontoane, cât mai în interior posibil. Cu cât ajungi mai în adâncimea pontonului, cu atât ai mai multe șanse să prinzi bibani mai mulți și mai mari. Atenție la echipament, în schimb. Lanseta Zodias este perfectă pentru așa ceva. Actiunea progresivă după primi 30cm îi permite să încarce perfect nălucile și să le propulseze pe suprafața apei. Rămâne numai să lucrați la țintă.

Dacă bibanii nu răspund la coborarea gumei (twisterului) pe pragul de sub ponton, atunci tehnica de recuperare între ape va fi cea mai productivă.

Sunt convins ca informațiile vor fi foarte prețioase pentru toți contraconcurenții noștri de la următoarea etapă din campionatul național, susținută la Snagov, dar sunt convins ca cel mai bun - dar și cel mai norocos – o să câștige. De ce norocos? Pentru că, în final factorul noroc este extrem de important, iar la capitolul noroc (sau bulan, cum mai este cunoscut de pescari) echipa noastră stă foarte bine :)


P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

848 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page