top of page
Caută
  • Gyorg

Lingura este cea mai bună pe natural?

Actualizată în: 23 apr. 2020


Asta este întrebarea pe care mi-am pus-o de nenumarate ori. De fapt, sunt mulți pescari pe care-i cunosc sau pescari pe care îi observ pe apă, în Deltă, care pescuiesc aproape exclusiv pe lingură (oscilantă sau rotativă).

Stând de vorbă cu ei realizez că așa de mare este încrederea în lingură, că ajung până acolo încât, dacă nu prind în acel moment, declară cu convingere că știuca nu mănâncă în acel moment sau chiar că nu este știucă în acel loc.Pe de-o parte îi înțeleg. Și pe mine dacă mă întreba cineva acum câțiva ani (nu mai mult de patru) nici nu concepeam altceva în afara de lingură pe natural în Deltă.

Poate vă întrebați de ce menționez expres “natural”. În ultimii ani în Delta s-au dezvoltat incinte private: Cormoran, New Egreta sau 3 Bibani, lacuri cu regim catch&relase, dezvoltându-se astfel adevărate zone de pescuit cu potențial pișcicol. Datorita pescuitul sportiv excesiv, după o perioadă a făcut ca știuca din aceste incinte să fie tentată de năluci total atipice zonelor naturale din Deltă. Aici voblerele, spinnerbait-urile sau plasticele moi au devenit seducătoarele năluci preferate de dințoase. Lingura clasică aproape că a dispărut din trusele pescarilor sportivi care frecventează regulat incintele respective.

Pe de alta parte, lacurile din natural s-au depreciat de la zi la zi. Prima impresie care mi-a întărit convingerea că știuca pe natural s-a împuținat considerabil a fost în momentul în care canalele de acces pe lacuri, pe care odată intram trăgându-mă de stuf,s-au lărgit atât de mult, încât acum intru cu barca cu motor de 115 cai glisată.

Stiuca prinsa in Iranda pe un lac natural pe vobler

O știucă de 3-4 kilograme pe natural a devenit un trofeu ca și o știucă de peste un metru pe incinte și nu cred că exagerez. Toată lumea face sacoșă, mică – mare, nu contează, este dulce, iar dacă nu o mănâncă o duce la pisică. La dezastru contribuie din plin toata lumea, in frunte cu ARBDD sau “barcagii” de ocazie sau pescarii locali. Asta-i cruntul adevăr. Marfa pe natural este din ce in ce mai puțină, dar și din ce in ce mai atentă.

Iată că și eu m-am adaptat în timp la pescuitul cu voblere, gume (plastice moi) sau spinnerbait-uri, și asta în special datorită concursurilor la care am participat sau a pescuitului în incintele private. Asta mi-a fost de real ajutor când am pescuit pe natural, deoarece am căpătat experiență și încredere în alte năluci decât clasica lingură oscilantă sau rotativă. Odată întărită încrederea mi-a fost foarte ușor să pescuiesc pe natural și cu altceva decât lingură pentru o perioadă de timp destul de lungă până să vină și primul atac.

Numai la ultima ieșire pe natural în Delta Dunării, mai precis în lacurile Isac, Gorgoștel și Dubcova mi-am întărit convingerea că știuca în lacurile naturale încă există, dar este la limita dimensiunilor legale (40cm), iar știucile mai mari (peste 2,5kg) sunt rare, suratele, mamele sau bunicile lor au luat de mult calea frigiderelor pescarilor “sportivi”.

Chiar și sub acest peisaj apocaliptic, la ultimă ieșire în Delta m-am distrat și delectat cu drill-uri ale unor știuci nervoase, dar și foarte circumspecte. Inițial am început (ca marea majoritate a pescarilor și spectatorilor de pe lac) cu lingura oșcilantă irlandeză. După ce-am alternat mai multe dimensiuni și gramaje, am trecut la nălucile – să le numim atipice, voblere, gume și diferite alte plastice.

Un avantaj major al voblerelor, comparativ cu lingura, este că, pescuind într-o apă cu o adâncime relativ mică, între 0,3m și maxim 1m, tipic zonelor din Deltă, poți folosi o sumedenie de voblere care să evolueze și să prindă știucă. La lingură oscilantă trebuie să ai destulă îndemânare și experiență să nu agăți la fiecare lanseu, dar nu despre asta este vorba aici.

Interesant este că am urmărit cu atenție bărcile pescarilor sportivi din apropiere și am remarcat că marea majoritate pescuiau la lingură, dar pe niciunul nu l-am văzut să aibă ceva capturi, chiar și subdimensionate. In schimb eu, dar și Marian Morcovescu, partener în barcă cu Laurențiu Andronic, ne puteam lăuda cu cel puțin 4-5 știuci de măsură, mai multe la limita punctabilă (40cm), dar și câteva mai răsărite care au meritat să stea la poze, iar ulterior să fie eliberate în același habitat natural.

Primele știuci de pe lac le-a prins sau a avut atacuri colegul nostru de club, Roland Katona pe un vobler de la Yozuri, un vobler natural jerk.

Poza Roland

A fost momentul în care am renunțat la lingură, iar prima nălucă care mi-a adus și primul atac a fost un Storm Live Kickin’ Minnow . Tentația știucii nu a fost neapărat la nălucă, ci la evoluția ei. Nu pot sa-i spun vobler, dar nici guma, Live Kickin este un plastic rezistent și moale, echipat cu o ancoră pe burtă lestată prin construcție în zona capului nălucii.

Mișcarea nălucii am sesizat -o prinzând, dar știucile prinse erau relativ din cele mai mici, așa că am început să caut o altă nălucă cu care să păcălesc și știucile ceva mai mari. Nu a durat mult până și-au făcut apariția și știucile punctabile sau ceva mai răsărite. Din modele similare produse de Storm am găsit varianta Kickin Minnow, cu singura diferență că acestă nălucă are o barbetă față de varianta Live Kickin.

Pe recuperare lineară barbeta imprimă o vibrație suplimentară nălucii, vibrație care se pare că o provocă mai bine să atace. Am încercat de fiecare dată să o las să coboare cât mai natural, iar când ajungea pe fundul apei o recuperam rapid în suprafață. M-am uitat în apă la evoluție și era foarte naturală, ca și un pește rănit ce se zbate în agonie.

Mai în detaliu, modul cel mai eficient presupune ca imediat ce năluca atinge suprafața să intindeți firul și să recuperați până aduceți năluca la suprafață. Faceți o pauză până ajunge aproape de fundul apei, ridicați vârful lansetei, mulinând ușor, din nou pauză până ajunge pe substrat. Sunt momente când se încarcă cu vegetația prezentă pe lac, dar aveți răbdare, o să apară și știucile.

Atenție că după mai multe știuci prinse nălucile soft suferă datorită dințoaselor. Asta nu înseamnă că nu puteți prinde cu ea suficiente știuci. Dar, dacă faceți ca mine să plezniți năluca de suprafața apei ca vegetația agățată să se desprindă, o să rămâneți fără plumbul ce lestează năluca în partea din față (cum am pățit eu). Dacă desprindeți cu mâna vegetația agățată de ancora nălucii atunci, puteți prinde cu ea fără probleme câte știuci doriți.

Concluzia este că atunci când lingura oscilantă sau rotativă nu funcționează, încercați și altceva pe natural. Iar dacă țineți cont de modul în care o să pescuiți, succesul este garantat.

Iar, dacă vă gândiți și la viitor, dați-le drumul de unde le-ați prins!

P.S. Combo folosit lansetă Shimano Exage 210MH echiată cu mulinetă Stella 2500 FE și fir textil Sufix 832 Performance Braid 0,15mm

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg


1.475 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page