top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Când trage și la altceva?

Actualizată în: 23 apr. 2020


- Am prins bine numai pe naluca asta! Am auzit de nenumarate ori acesta expresie de la pescarii de răpitori. La pescuitul de plăcere sau la concursuri expresia a devenit virală, “ nu trage decât la năluca X”.

Măi să fie, chiar așa? Eu nu cred, iar in articolul acesta vreau să încerc să lămuresc acest aspect din punctul meu de vedere.

După atâția ani de pescuit exclusiv la răpitori știu deja că fiecare nălucă are locul și momentul ei. În funcție de apă, temperatură, acțiune sau toanele pestelui țintă fiecare dintre nălucile mele, reactive sau mai mai puțin, sunt mai mult sau mai puțin eficiente în diferite perioade timp.

În anumite momente merge foarte bine pe lingură la știucă. În altă partidă sau la o diferență mică de timp la gumă sau de foarte multe ori la vobler. Dacă intr-o zi sau la o anumită oră prind bine pe ceva anume, după câteva ore sau după o zi năluca nu mai atrage nici un atac din partea peștelui răpitor. Ce fac atunci? Mă apuc să schimb diferite năluci încercând să identific o altă năluca care să atragă atenția și atacurile răpitorului.

Dar în momentul în care prinzi bine, schimbi cu altă nălucă să vezi dacă mai reacționează la altceva? Câți dintre voi faceți așa ceva? Nu cred că cineva face acest lucru, sau poate doar foarte puțini dintre noi. Și chiar dacă încercă cineva, o face suficient de puțin după care revine la năluca cu care a prins până atunci. Și atunci de unde catalogarea năluciilor de care fac dependență răpitorii?

Cel mai dificil și cel mai greu este să identificăm năluca perfectă pentru momentul repectiv. În concursurile de pescuit ideal este să o identifici o nălucă câștigătoare în antrenamente, dar de multe ori o găsești prea târziu (în ultima perioadă depinde din ce in ce mai mult de numărul zilelor de antrenamet). În pescuitul de plăcere mă mulțumesc să găsesc o năluca la care peștele răspunde cât de cât, iar de schimbat o fac numai dacă văd că nu mai am atacuri sau dacă schimb locul sau zona de pescuit.

Cred că cel mai elocvent detaliu, când crezi că ai descoperit "sfântul graal" al nălucilor este să intrebi și pe altcineva cu experiența ce-a prins în acel moment. La concursuri este simplu, că în momentul în care ești convins că ai descoperit năluca magică te trezești cu alți concurenți care au prins pești mai mulți, chiar dacă nu au descoperit năluca ta magică.

Concluzia este că eu sunt convins de faptul că fiecare nălucă are momentul ei maxim, atunci când peștele răpitor răspunde cel mai bine la ea. Am în trusă voblere care le-am descoperit absolut întâmplător. Rapala DT FAT este un exemplu de nălucă care, de la început am folosit-o numai pentru că nu aveam cu ce să pescuiesc agresiv la știucă într-o apă invadată de vegetație și numai cu câteva ochiuri de apă pe alocuri. Este năluca care mi-a adus locul doi la Cupa Mondială de Știucă (exagerat denumită, între noi fie vorba). Acum, nu mai plec fără ea în Deltă, iar de multe ori mi-a adus super rezultate, dar tot nu am ridicat-o la nivel de năluca fantasmagorică, a oricând prinzătoare.

La fel și cu alte năluci fără de care nu plec la pescuit de știucă: Rippin’ Rap (demențial și la avat, nu numai la știucă), Rapala Rattlin Spoon, X-Rap sau BX-Minnow sau Storm Wild Eye Swim Shad, etc. Sunt numai câteva dintre năluciile mele indispensabile la pescuitul de răpitori, dar sunt conștient că fiecare dintre acestea au momentele lor. Cel mai important este să descoperim acel moment. Aici este secretul fiecărei năluci.

Vă spun eu ce-am văzut la majoritatea pescarilor de răpitor (în mare parte începători sau puțini experimentați). Ajung la momentul în care au un atac sau o partidă excelentă pe o nălucă, prind zeci de pești, de multe ori mult mai mult decât alții și își cumpără tone de năluci de acest fel. Pentru ei s-a descoperit lumina la pești. Au impresia că și la următoarea partidă o să arunce năluca in apă, iar peștii se vor sinucide in ea.

Dezastru. La partida următoare nici un atac, nici o atingere a nălucii minune. Inevitabil vine remarca: - Nu mai există pește aici! Urmează alte partide de dezamăgire, o altă nălucă descoperită ca să se repete istoria și ca pescarul nostru să înțeleagă ceea ce eu știu deja.

Și totuși, cei de făcut? Simplu. Ca să ai eficiență și performanță trebuie să fi complex. Trusa trebuie să conțină diferite năluci cu diferite acțiuni, iar fiecare pescar de răpitori eficient trebuie să aibă răbdarea să le încerce pe fiecare dintre ele și să le descopere. Motivul este destul de simplu, peștele răpitor reactionează diferit in momente și in zone diferite. Dacă acum știuca răspunde bine la năluci purtate rapid în suprafața apei, este posibil ca în următoarea zi sau oră să nu fie tentată decât de un vobler Rapala BX Minnow ținut aproape pe loc și recuperat ușor de tot sau o lingură mare lăsată să cadă pe substrat.

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg


1.099 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page