top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

5 motive să alegi mulinetele Shimano

Actualizată în: 23 apr. 2020


1. Calitatea - este primul motiv din lista mea. Eu m-am convins de calitatea Shimano inainte să fiu unul dintre consultanții Shimano in Romania. Prima mea mulineta de top de la Shimano a fost un Twin Power 2500 cumpărat in 2005, atunci când am prins și primul meu șalău (nu neapărat asta a fost motivul ptr care am prins, dar atunci am descoperit pescuitul la șalău la spinning). Incă mai am și acum mulineta, iar cand o imprumut la vreun prieten și de fiecare dată am parte de un comentariu: - "Ce bine merge mulineta asta!" .

2. Rezistența - Sigur că mulți zic că acum nu se mai fac mulinetele din 2005, dar și pretențiile noastre (voastre) au crescut. Vrem mulinete mai ușoare, mai fine la rulare, dar și mai compacte. La fiecare nou model evoluția Shimano m-a surprins plăcut la nivelul rezistenței unei mulinete ușoare, dar și la performanța acesteia.

Faptul că Shimano produce 75% biciclete si 25% echipamente de pescuit, reprezintă un alt aspect extrem de important în producția de mulinete de pescuit. O parte din materialele folosite la construcția corpului, dar și a componentelor mulinetelor sunt împrumutate de la biciclete, acolo unde condițiile de stress și rezistentă sunt maxime, iar componentele mecanice sunt expuse la: apa, nisip sau mizerie, in condiții mult mai dificile decât simpla utilizare la un pescuit.

3. Pret - Raportul calitate/preț la mulinetele Shimano este unul dintre cele mai apreciate aspecte ale producatorului japonez. Dând la o parte că evoluția prețului la mulinetele de top aproape că nu s-au schimbat in decursul anilor (comparativ cu alti producători), dar in ultimii ani au apărut și modele mai ieftine pe care și le poate permite oricine, iar calitatea acestora este foarte bună. Acum, toți pescarii sunt conștienți că un preț mai mare a unei mulinete aduce cu sine și o rezistență mai mare in timp și asta pentru că o mulinetă mai scumpă de la Shimano are componente mai superioare ca rezistență, dar și costul acestora de producție este mai mare.

Acesta este si motivul pentru care eu recomand de fiecare dată când am ocazia, ca investiția intr-o mulineta să fie cel puțin dublă față de prețul unei lansete. Personal pescuiesc cu lansete de 300-500 RON și cu mulinete de 1400-2400 RON, iar motivul nu este fița, ci necesitatea fiabilității in timp.

Vanquish cu Convergence | Vanquish cu Clarus | Stella cu Exage 210MH

4. Fluiditatea rulării- Cine nu a folosit până acum mulinete Shimano nu știe că producătorul japnez pune un accent deosebit pe acest aspect. Și asta pentru că la pescuit orice recuperare a firului trebuie să fie cât mai fluidă pentru senzitivitate cât mai bună. Dacă la pescuitul de avat sau știucă acest aspect nu este extrem de critic (chiar și acolo sunt anumite momente in care contează), la șalău sau biban este definitoriu. Fiecare simplă atingere a unei năluci poate fi mascată de o ronțăială din angrenaje.

Chiar și la mulinetele din gamele mai ieftine sunt atent concepute, iar fluiditatea rulării este atributul Shimano. Ca să nu mai vorbim de modelele de top, Twin Power, Vaquish sau pentru cine iși permite Stella, unde rotorul principal este echipat cu micro-module, special gândite pentru imbunătățirea la maxim a fluidității in recuperare.

Zgomotul produs de micro module

Diferenta de zgomot (transpusa in fluiditatea rulării) dintre vechiul model de Stella si nou Stella

5. Istorie si traditie - Compania Shimano a fost fondata in Feb. 1921 de catre Shozaburo Shimano, la vârsta de 26 ani. La inceput Shimano a inchiriat un spațiu de 40 metri patrati cu 5 yeni pe luna de la o fosta fabrica de celuloza, unde a instalat primul strung in lungime de 1,8 metri. Strungul a fost inchiriat de la Sano Iron Works, proprietarul companiei fiind un prieten din copilarie. Cu ajutorul strungului a produs primele pinioane de bicicleta libere. In 1921 pinioanele libere (ce iti permiteau să nu ți picioarele in repaus, fără să pedalezi) erau, din punct de vedere tehnologic, cel mai dificil de produs.

Azi compania Shimano valorează 13,6 miliarde de dolari, are peste 11.000 de angajati la nivel mondial si are o cifra de afaceri anuala de aproape 3 miliarde de dolari. Firma inca este condusă de de familia Shimano, japonezul Yozo Shimano este directorul executiv.



P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

1.665 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page