top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Cel mai bun fir textil subțire de pescuit...

Actualizată în: 23 apr. 2020


Există cel mai bun fir textil subțire de pescuit la răpitor? Poate, dar eu nu l-am descoperit, încă...

Despre alegerea unui fir textil bun am să vă dau câteva detalii importante, detalii ce le-am descoperit în cei 13 de pescuit exclusiv la răpitori:

1. PRODUCĂTORUL

Pe piață sunt două tipuri de producători de fire textile subțiri ce pot produce fire de calitate (dar nu perfecte!)

- Producătorii OEM, gen Shimano, Trabucco, Daiwa, etc. Ca și în alte domenii, aceștia sunt producători de echipamente de pescuit, cu o imagine și o reputație foarte bună care își impun anumite criterii în producția de fire textile subțiri, iar de producția propriu zisă se ocupă o fabrică consacrată, în general fabrici cu reputație foarte bună.

- Producători consacrați cu reputație bună, gen: Sufix, Sunline, IGK, etc.. Sunt cei care produc fire textile de pescuit subțiri pentru marile branduri de pescuit, dar au și proprile tipuri de fire.

Eu prefer producătorii consacrați cu reputație bună, și asta pentru că prețul final al produsului este mai mic decât în cazul unui producător OEM, unde, logic, apare și marginea (adausul comercial) acestuia.

PONT: producătorii consacrați cu reputație bună îi puteți identifica imediat dacă aceștia au în ofertă fire foarte subțiri, gen: 0,04; 0,06; 0,08, etc

2. REZISTENȚA

Rezistența firelor textile la dimensiuni mici este extrem de importantă. Nu vorbim numai de rezistența la nod, dar și rezistența la abraziune. Am văzut și am testat multe fire bune extrem de subțiri, foarte bune și rezistente în drill, dar la cea mai mică atingere se rup.

3. PREȚUL

Știu pescari care nu cumpără de principiu un fir textil subțire dacă este sub un anumit prag de preț. Tot ce-i sub 150 - 200lei la ei nu sunt fire bune. GREȘIT! Consider că un fir textil subțire bun poate să coste de la 80 - 100lei, iar criteriu prețului mic, la un producător de calitate, nu se poate considera din start ca un produs prost.

4. SUPLEȚEA

Firele textile trebuie să fie moi, să nu fie bățoase. Dacă sunt moi trec ușor prin inele, iar lanseurile sunt mult mai lungi. De aceea evit să cumpăr sau să folosesc fire cu o altă cămașă adițională peste fir, le face mult mai rigide, iar în timp se cojesc.

5. FORMA

Un fir textil bun trebuie să fie rotund. Dacă nu este rotund atunci marginile firului ating inelele și îngropă (reduc) lanseul. Deasemenea, un fir rotund va proteja mult mai bine galetul mulinetei (rola unde firul textil se rulează pe tamburul mulinetei).

PONT: la firele subțiri, până la 0,10mm criteriul poate fi ignorat. La un fir extrem de subțire nu mai contează dacă este rotund sau cu o forma pamblică.

Eu folosesc NanoBraid de la Sufix , iar mai jos am să vă dau câteva exemple de dimensiuni folosite de mine, pe specii de pești și pe locurile in care pescuiesc cu ele:

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg


4.919 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page