top of page
Caută
  • Gyorg

Cum să te pregătești pentru un concurs de pescuit la răpitori!

Actualizată în: 23 apr. 2020


Un abonat de pe canalul meu de Youtube mi-a cerut să scriu un articol referitor la modalitatea de pregătire a unui concurs de pescuit la răpitori.

O idee foarte bună din care cred că iese un articol de minune pentru cei care vor să participe la competițiile naționale organizate sub egida Ligi Române de Spinning, partener A.G.V.P.S în selecția națională pentru participarea la campionatele mondiale de pescuit.

Dacă consideri că ai ajuns la un nivel în care ai de arătat și demonstrat că ești un pescar bun, ăsta este momentul în care trebuie să faci pasul următor. Sau dacă vrei să înveți rapid cum să pescuiești la răpitori, acesta este un alt motiv pentru care îți recomand să încerci o astfel de experiență. Și nu vei avea nimic de pierdut în afară de multe zile petrecute pe apă.

Nu o să intru în foarte multe detalii despre cum ai să pescuiești - blogul meu fiind plin de astfel de detalii, dar am să-ți dau cele mai importante sfaturi de care ai nevoie pentru a fi pregătit de un concurs cu miză națională și ulterior mondială, de ce nu!

În primul rând trebuie să ții cont că ai nevoie de timp și bani. Timp pentru concurs, dar cel mai important pentru partidele de antrenament. Bani pentru echipamentele de care ai nevoie, începând de la barcă (obligatoriu), și până la firele de pescuit care trebuie schimbate cel putin la fiecare sezon de concurs. Ca un exemplu personal, eu schimb firul mono de pescuit la păstrăv înainte de fiecare concurs pe toate mulinetele. Adică de cel puțin 5x pe an. Te asigur că utilizarea firelor de calitate, produse proaspăt contribuie la rezultatele finale. La mine a funcționat, demonstrează palmaresul meu recent, anul trecut am terminat pe 3 național, iar în 2014 am fost vice campion.

Investiția în barca de pescuit trebuie să fie pe măsura posibilităților. Să nu te gândești că valoarea investiției în barcă și în motor va fi direct proporțională cu locul ocupat în clasament! Greșit. Am nenumărate exemple, când pescari cu bărci de viteză (inclusiv eu) au vânturat apa cu viteză mare, alergând ca bezmeticul dintr-un loc în altul fără mari rezultate. Iar alții, cu bărci pneumatice au câștigat chiar și concursuri. Am eu o vorbă: - Degeaba mergi tare, dacă pescuiești prost.

Importante sunt alte elemente, cum ar fi:

1. Antrenamentele

2. Experiența acumultă din pescuit și din antrenamente

3. Inspirația sau norocul

4. Echipamentele de pescuit (lanseta, mulinetă și fir) și echilibrarea acestuia.

5. Tehnologia (sonar, barometru, etc.)

Antrenamentele sunt cele care aduc cele mai bune rezultate pentru că ajungi să înțelegi comportamentul și obiceiurile peștilor țintă. Experiența completează și desăvârșește antrenamentele. Cu cât vei avea mai multe partide de pescuit, cu atât vei avea mai multă experiență, și invers.

Inspirația, sinonimă cu norocul în pescuit este extrem de importantă, dar este și legată de experiență. Norocul este parte importantă din stabilirea clasamentului superior în pescuitul actual din Romania, cu toate că cei mai mândrii mă vor contrazice. La un moment dat, nivelul de pregatire cumulat cu antrenamentele și experiența acumulată sunt similare la multe echipe, iar singura diferență o va face - de cele mai multe ori - norocul. Norocul de a alege o nălucă. Norocul de a pescuii pe un loc la un anumit moment sau chiar de a descoperii tehnica ideală pentru momentul și locul respectiv.

Echipamentele de pescuit sunt la fel de importante. Dacă lanseta nu este un criteriu extrem de important, cu predilecție în pescuitul la răpitori din barcă, mulineta este un echipament FOARTE IMPORTANT. Nu datorită funcționabilității, ci datorită fiabilității și fluidității acesteia. Dacă într-un pescuit de plăcere poți alege o mulinetă mai veche sau mai puțin întreținută, într-un concurs trebuie să ai cele mai bine sigure și fiable mulinete disponibile pe piață.

Aici aveți o poză a lansetelor și mulinetelor folosite de echipa națională participantă la campionatul mondial din Anglia de anul trecut. O să remarcați nu mai puțin de 13 mulinete Shimano, diferite modele, echipate pe cele 16 lansete din imagine. Sunt convins că Shimano, la acest moment sunt cele mai folosite mulinete de către pescarii de top din România. Și nu pentru că sportivii au interese în spate, ci pentru că sunt cele mai rezistente, dar și cele mai fluide (fine) mulinete disponibile pe piața din România.

Aud și văd comentarii despre alte mulinete concurente care sunt rezistente, cum că sunt adevărate tancuri de pescuit, super rezistente. Pot să fiu de acord, dar dacă trebuie să simți fiecare atingere a firului (cum se întâmpla în pescuitul la șalău sau la biban), iar mulineta tractor vibreză, atunci îți va masca automat semnalele ușor perceptibile de pe fir. Shimano în fiecare an investește enorm exact în acest lucru pentru că a înteles ce însemnă importanța fluidității în recuperarea nălucii la pescuitul de răpitor.

Uite un exemplu al ultimei mulinete Stella produse de Shimano și apărută anul trecut, modelul FJ. Nu era de ajuns că topul mulinetelor Shimano - Stella - era recunoscută ca una dintre cele mai fluide în recuperare. Axul rotor echipat cu noul MicroModulele II a înlocuit modelul anterior (FI), rezultând un model și mai performant, cu o fluiditate și mai bună. Cu cât vei recupera năluca mai fin, cu atât vei percepe mai bine orice semnal din mersul nălucii prin apă!

Lansetele, pentru mine, nu sunt un criteriu extrem de important pentru că investiția în acestea poate fi de multe ori exagerată, iar performanțele sportive să nu depindă extrem de ce lansetă folosești, într-un concurs de pescuit. Singura lansetă care m-a bulversat cu adevărat este Poison Adrena. Până la acestă lansetă nimic nu mă putea impresiona deoarece sensitivitatea lansetelor actuale pe piață este foarte apropiată. Adrena, în schimb are parte de o altă tehnologie. Construcția mânerului din carbon mono-grip, plecat din fibra blancului lansetei, transformă o banală teavă din carbon într-un diapazon de propagare a celor mai fine vibrații. Shimano demonstrează tehnic că Adrena ajunge la o performanță de amplificarea semnalului cu 130%, de neegalat pe piata de lansete actuală.

Iar dacă nu mă crezi te provoc să lansezi o nălucă de 3-5 cm, cu orice tip de coadă vibratilă (grub sau shad, adică virgulă sau peștișor) lestată pe un jig de 4-5 grame și să aștepți să ajungă pe substrat. Nu numai că o să simți vibrația permanentă a nălucii, până atinge fundul apei, dar în primă fază o să înțepi la fiecare piatră ce este lovită în cădere, atât de bine amplifică semnalul.

Cârcotașii vor spune că nu au nevoie să simtă orice vibrație, ci numai atacul. Dar eu îi contrazic cu faptul că pot identifica cu acuratețe substratului tatonat cu ajutorul jigului. Cu semnalul amplificat de lanseta Poison Adrena poți să distingi ușor între un strat de nisip sau un pământ mai tare. Ca să nu mai vorbesc de semnalele abia perceptibile de șalău, acestea devin adevărate atacuri agresive.

Pentru mine a fost revelația anului 2017, și a fost lanseta ce ne-a ajutat să câstigăm prima etapa din campionatul național 2017, susținut pe lacul Sărulești, iar specia țintă a fost șalăul. In prima zi am pescuit exclusiv cu Poison Adrena 3 - 10 grame, cu un shad de 5cm, iar marea majoritate a peștilor punctabili mari de pe foaie au fost prinși cu ea.

Din categoria echipament fac parte și firele de pescuit la răpitori. La un concurs de pescuit trebuie să ai firele cele bune, dar și cele mai proaspete. Ca și mulineta, care nu te lasă în momentele critice, așa și cu firele de pescuit. Acestea trebuie să fie de calitate și proaspete. Eu îmi schimb cel puțin odată pe an firele textile de pe mulinete, iar firele mono înainte de fiecare concurs.

Prefer firele produse de companii cu renume, gen Shimano sau Sufix, companii care știu să facă fire subțiri extrem de rezistente. Dimensiunea firului textil îl poți duce cât de mult posibil în extrema fineții. Adică, dacă în mod curent pescuiești cu fire de 0,10mm textil, la un concurs îți recomand să pescuiești cu 0,06 și cu înaintaș de fluorocarbon. Firul subțire te ajută să ai contact cât mai direct cu năluca, iar firul fluorocarbon să îți protejeze la abraziune prima parte a firului, acolo unde îl atingi de diferite structuri submersibile (pietre, crengi, praguri, etc). Atenție la nodul de legatură între acestea, dar și de frâna mulinetei! Frâna trebuie să fie perfect setată, să permită înțeparea, dar și să nu se rupă firul subțire de la șoc.

Recomand cu încredere:

Fire textile : Shimano Kairiki, , Sufix Nano Braid (a nu se confunda nu NanoFill!), Sufix Rapinova (made in Japan) sau noul Sufix 8x. dimensiune 0,08 - 0,06 șalău/biban și Sufix 832 dimensiune 0,16 - 0,18 la știucă.

Fluorocarbon: Sufix Castable Invisiline 0,24mm șalău și 0,20 biban.

Strună de știucă VMV Wire Leader 12 kg rezistență.

Am lasat pe ultimul punct tehnologia, și asta pentru că nu cred că într-un concurs de pescuit este prioritară și definitorie. Sigur că ne ajută enorm, dar pentru cele de sus prezentate sunt mult mai importante decât ultima tehnologie din barcă. Degeaba găsim "marfa", dacă nu echilibrăm corect un echipament de pescuit. Sonarele de tip Side Imaging sunt cele mai recomandate pentru identificarea structurilor pe fundul apei. Iar pentru localizarea cu exactitate a structurii, dar și pentru protejarea acesteia trebuie neapărat să ai un Deeper cu tine în barcă. Sonarul Deeper portabil te ajută să-ți protejezi locul de pescuit, în sensul că poți lansa pe direcția de pescuit să vezi exact ce se afla acolo. Cum este așezată structura este un factor important pentru că te poți poziționa astfel încât să nu agăți nălucile inutil.

Cu toate că este un sonar mic și avantajos la preț (1.199 lei) Deeper Pro+ știe să facă hartă batimetrică, să identifice diferite tipuri de substrat (moale sau tare), se conecteaza rapid pe telefonul mobil, iar softul știe și limba română. Mai mult, Deeper poate fi folosit și la alte tipuri de pescuit: la răpitori de pe mal, la feeder, staționar sau la chiar la crap.

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

1.122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page