top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

De pe mal sau din barcă?

Actualizată în: 23 apr. 2020


Dacă tot am vorbit despre combouri diferite, în funcție de locul unde pescuiești (https://www.gyorg.ro/single-post/2019/04/14/Cum-să-alegi-lanseta-și-mulineta-de-răpitori-pe-specii-și-locul-de-pescuit) am zis să sintetizez puțin și diferențele dintre cele două opțiuni de pescui la răpitori, de pe mal sau din barcă. Așa că am să punctez pe avantaje versus dezavantajele ambelor opțiuni:

AVANTAJE IN PESCUITUL DE PE MAL

1. Investiția mai mică în echipamente necesare pescuitului.

2. Timp rapid de acțiune de la ieșire din mașină și până să arunc cu lanseta în apă (și invers).

3. Nu-mi fac griji că trebuie să mai curăț barca sau să o depozitez, etc.

Și cam atât...

 

DEZAVANTAJE ÎN PESCUITUL DE PE MAL

1. Sunt limitat la locurile de pescuit de pe mal. Dacă peștele nu se află în mal atunci "Just Walking" :)

2. Riscul de a agăța năluciile (voblere, linguri sau gume) este mult mai mare. Ziua peștele răpitor (în special șalăul dar nu numai,) stă la baza pragurilor, iar dacă ajung acolo cu năluca de cele mai multe ori rămân fără ele.

3. Limitarea stilurilor de pescuit numai la: perpendicular la mal și la 45 de grade. Chiar și a pescuii în paralel cu malul sunt destul de restrâns la apropierea de mal, doar la cât este lanseta de lungă.

4. În cazul unui drill cu un pește mai mare am multe șanse să-l scap. Cum recuperea este numai către mal peștele are mari șanse să intre sub prag sau în orice copac sau structură de sub mal. Mai mult, frecarea cu marginea pragului îmi poate secționa oricând firul principal.

5. Scoaterea pe mal în apa mică a răpitorului este mult mai riscantă decât introducerea acestuia în minciog (dacă sunt în barcă).

6. Sunt limitat la folosirea numai a sonarelor portabile, gen Deeper, lansate de pe mal și mai puțin cele de tip side-imaging. Sondarea apei cu sonare de tip side-imaging au avantajul că pot acoperii mult mai mare suprafață și pot identifica mult mai rapid zonele tari sau a zonelor cu pește mici, pești țintă.

7. Trebuie să fiu atent la ce iau cu mine. Orice kilogram în plus îmi poate transforma ziua din plăcere în chin.

8. Am nevoie de lansete ceva mai lungi. O lansetă lungă se echilibreaza cu o mulinetă mare. O mulinetă mare înseamnă o greutate mai mare a ansamblului. O greutate mai mare a ansamblului înseamnă un efort mai mare în pescuitul la răpitor datorită lanseurilor permanente.

 

AVANTAJELE PESCUITULUI DIN BARCĂ

1. Pot căuta peștele pe suprafețe mult mai mari, dar și pe adâncimi diferite. Multe din zonele productive sunt cele de tip insule sau structuri acoperite de apă și unde de pe mal sunt foarte greu de identificat sau de pescuit pe ele.

2. Pe zonele de mai sus, ca și în zonele din apropierea malului pot aborda diferit structura: pe cădere, pe urcare, la 45 de grade sau în paralel, la distanțe diferite de mal sau poziționat diferit pe structură.

3. Pot pescui lejer vertical jigging sau drop shot.

4. În cazul in care agăț năluca am mult mai multe șanse de a dezgăța năluca decât de pe mal.

5. Cresc vertiginos șansele de a prinde un pește mare, după ce l-am înțepat. Îl pot direcționa din zonele de agățături sau pot să urmez traiectoria lui.

6. Pot să am la îndemână orice am nevoie. De la bere (suficientă) și până la orice gramaje sau năluci. Sunt limitat numai la dimensiunea și capacitatea de încărcare a bărcii.

7. Dacă mă plictisesc de pescuit pot să dorm, să înot sau să fac plaja din barcă fără să risc că rămân fără scule sau haine.

8. Pescuiesc cu lansete și mulinete mai ușoare fără să mă axez pe lanseuri la distanță, ci mai mult pe abordarea eficientă a structurilor submerse.

9. Pot echipa barca cu orice tip de sonar, de la side-imaginag și până la Deeper cu sistemul de prindere pe barcă.

DEZAVANTAJELE PESCUITULUI DIN BARCĂ

1. Investiția mare. Oricât ar fi de mică sau de mare barca tot mă costă să investesc bani.

2. Spațiu. Pneumatică, portabilă, demontabilă sau pe peridoc tot trebuie să am în vedere spațiu rezervat bărcii. Cu cât barca este mai mare, cu atât problema este mai mare.

3. Timpul pierdut cu lansarea la apă și cu demontarea/ridicarea bărcii după pescuit. Dacă o tractez după mine mai adaug și reducerea timpului de deplasare, limitat fiind la maxim 90km/ora.

4. Întreținerea bărcii. Și dacă o folosesc sau nu, barca și motorul (inclusiv baterie) trebuie intreținute, curățate, spălate, schimb ulei, etc.

5. Siguranță. Chiar dacă accidentele sunt foarte rare, trebuie să iau in calcul un risc mai ridicat de a pescuii din barcă comparativ cu pescuitul de pe mal.

CONCLUZIE

Cel mai probabil sunteți convinși că pescuitul din barcă este cel preferat de mine (și nu numai, dacă mă uit in jurul pescarilor ce-i cunosc), în special datorită șanselor de a captura mai mult pește răpitor, dar și îmi cresc șansele de a prinde pește mare. Iar pentru toți cei care își pot permite recomand măcar o barcă pneumatică pentru pescuit, o barcă ce poate să încapă într-un portbagaj de autoturism mediu și care suportă două persoane 270x151cm.

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg


603 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page