top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Cea mai bună lansetă de pescuit la răpitori

Actualizată în: 14 nov. 2021

Există? Că eu personal n-am găsit-o în cei 16 ani de când pescuiesc aproape exclusiv la spinning...


Dar uite ce zice Daniel, unul dintre cititorii mei de pe blog: Salut, Incep cu multumirile pentru recomandarea de data trecuta. Zodiasul de 4-12 g este fantastic, de la biban de 10 cm pana la stiuca de 80 cm. 


Cei mai puțin experimentați o să spună că este o glumă, iar cei care le-au trecut multe lansete prin mână o să-și dea seama că au, sau au avut așa ceva, dar pretul a fost pe măsură. De ce? Pentru că sunt câțiva producători japonezi care fac lansete similare - adică lansete capabile să pescuiești cu ele gramaje mici la bibani, dar și să te lupți cu o știucă de 80cm.


Unde-i secretul și de ce costă mai mult decât o lansetă normală? Simplu. Sunt anumite componente și tehnici de producerea unor lansete care necesită costuri mari de producerea unui astfel de blank (tija lansetei). Nu o să intru în detalii acum, dar trebuie să știi că o lansetă ideală trebuie să fie:

  • Puternică și capabilă să suporte torsiuni pe flancuri. Adică, nu numai încărcări ale lansetei pe pe linie dreaptă, dar și în lateralele acesteia.

  • Ușoară. Nu numai din blank, dar și din inele sau mandrina de prindere a mulinetei.

  • Versatilă. Dacă pot pescuii cu 3 grame sau 15 grame, la fel de bine, atunci pot să limitez numărul de lansete pentru mai multe specii de pescuit. Nu trebuie să am lansete pentru fiecare specie. Versatilitate presupune și un anumit grad de sensitivitate a lansetei. Mai prezis, degeaba lansez 3 grame cu o lansetă rigidă dacă nu pot simiți când năluca atinge substratul sau o ușoară atingere a nălucii.


Modelul Zodias are ceva aparte față de o lansetă obișnuită datorită construcție blank-ului cu 3 tipuri de carbon și o împletire finală în X, denumită Hi-Power. Construcția HI-Power ajută ca rezistența lansetei să fie mare, iar greutatea acesteia să fie mică. Inele Fuji Alconite și mandrina de fixare din CI4+ contribuie la reducerea greutății lansetei pentru o sensitivitate mai mare la atacurile abia perceptibile sau la tatonarea substratului.


Iar cel mai revoluționar element al lansetei vine din mânerul final dintr-o singură (Full Carbon Monocoque). Acest mâner funcționează ca o cameră de rezonanță, amplificând orice transmite blankul lansetei. Funcționează ca un diapazon, unde o mică atingere se transformă într-un adevărat ciocan.


Bun, și cu ce te ajută pe tine treaba asta. Sau de ce să-ți cumperi și tu așa ceva? Iar este simplu. Așa ceva te ajută să treci de la un nivel de experiență dobândit până acum, cu lansete alese așa cum ți-au recomand prietenii sau cum ai citit, la o lansetă capabilă să sesizeze cel mai mic semnal dat de atacul unui biban, dar și să scoți o știucă de 80 cm cum a făcut Daniel la recomandarea mea.


Aici ai mai multe modele de unde să alegi, fie că este vorba de casting sau spinning:


Iar dacă nu știi exact pentru ce specie, unde mergi: de pe mal sau din barcă. citește un articol care să te ajute mai mult. Dar trebuie să ți cont că Zodias are o plajă de greutăți mult mai permisibila, decât cele puse de mine în acest articol:

3.819 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page