top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Lanseta, mulineta, firul sau năluca îți aduc captura?

Tu ce crezi, cine îți aduce mult visata captură? Nu neapărat trofeul - cu toate că și acela este cel vizat, ci plăcerea de a simți atacul și drillul emoționat al știucii sau atacul sec al șalăului cu "ciocan" până în măduva spinării.

Din percepția mea, încerc azi să-ți explic cum văd eu importanța ansamblului pescar-echipament și sublinez că analiza ce urmează este general valabilă la: știucă, șalău, biban sau păstrăv pe lac.


Informațiile sunt utile pentru a face cât de cât lumină începătorilor sau celor ce merg ocazional la pescuitul de răpitori. Pe profesioniști îi rog să se abțină să citească articolul 😂 



De la cel mai puțin important, către cel mai important element dintr-un ansamblu complet pentru pescuit ( lansetă, mulinetă, fir și nălucă), o să încep cu:

LANSETA DE SPINNING

De ce tocmai lanseta? Pentru că vorba unui clasic în viață: - Pot să pescuiesc și cu un băț de alun, dacă acolo există pește! Glumesc, bineinteles, dar există un sâmbure de adevăr. Atât sunt de importante alte aspecte dintr-un ansamblu de pescuit, că nu m-am ferit să o trec prima pe lista mea.


Ce cred eu că este important la o lansetă?

1. Să fie senzitivă - nu extra fast sau rangă atentie!!!

2. Să aibă o plajă cât mai largă de a lansa greutăți, de la 3-5grame și până la 15-30 de grame.

3. Să nu fie scurtă și nici lungă, adică să pot pescuii în toate condițiile, din barcă sau de pe mal. O lungime de 2 - 2,2 metri este ideală.

Azi, după atâtea și atâtea experiențe, unele mai mult sau mai puțin triste, am rămas la două lansete de spinning: Shimano Zodias 270M (din două bucăți) și Shimano Poison Adrena 3-10grame. Zodias-ul îl folosesc pentru pescuitul la: știucă, șalău, avat și păstrăv. Iar Poison Adrena pentru șalău, avat și biban (câteodată întră și crap :)))



Mai puțin importantă, după lanseta de pescuit este:

NĂLUCA

De ce mai puțin importantă? Deoarece, așa cum zice și prietenul meu Iulică: - Tu ești în stare să prinzi cu orice nălucă de pescuit pe care ți-o pune cineva în mână 😂

Nu-i chiar așa, dar un adevăr există. Cel mai important este, de fapt, încrederea în năluca cu care pescuiești. Sigur că, dacă cel de lângă tine pescuiește la o nălucă și prinde mai bine ca tine automat că încerci și tu să replici ceea ce face el. La mine nu întotdeauna funcționează așa, dar sunt și astfel de momente în toată experiența mea. Încrederea este definitorie!


Nu o să fac acum o lista de năluci în care am încredere că ar însemna să scriu o carte. Ce sfat îți pot da este că fiecare lac și specie de răpitor, prezent în acel lac are anumite: colori, dimensiuni și caracteristici, care fac - câteodată, diferența. Trebuie numai să te documentezi temeinic. Un exemplu este ultima partidă de ieri pe un lac, unde cea mai eficentă culoare pentru mine a fost roșu/portocaliu, pe un shad de la Mikado (se vede puțin din nălucă in spatele cozii șalăului)


Pe următorul loc, ca importanță, pun fără tăgadă mulineta cu care pescuiesc.

MULINETA

În percepția mea, importanța mulinetei în pescuit nu ține numai de rezistența/fiabilitatea acesteia, dar și de fluiditatea în recuperare și percepția vibrațiilor pe recuperare. La orice recuperare continua de fir vibrațiile componentelor mulinetei sunt simțite/transmise în ansamblu de pescuit. O vibrație sau o ronțăială de rulment, dacă aceste sunt mari, pot masca sau anula orice alt atac ușor sesizabil. Sigur că poți prinde pește și cu sticla (pripon), dacă acesta există - dar aici vorbesc de pescuitul pe lacuri cu presiune și cu pește puțin.


Pentru pescuitul pe care il practic eu, săptămanal sau de competiție, singura mulinetă de referință rămâne Shimano Stella, dar sunt și alte modele de la Shimano, mai ieftine, care le recomand: Twin Power, Vanquish sau noul Vanford.

Pentru pescuitul la știucă, șalău, păstăv și avat eu folosesc Shimano Stella 2500. Iar pentru pescuitul de șalău, biban și, câteodată, avat folosesc Stella 1000.


Pe cel mai important loc într-un ansamblu de pescuit la răpitori trec, cu argumente:

FIRUL DE PESCUIT (textil!)

De ce firul de pescuit este pe primul loc? Sunt atâtea argumente că nu știu cu care să încep. În primul rând este percepția atacului. Cu cât firul de pescuit este mai subțire, cu atât mai rapid și mai evident se transmite orice fin atac. Și asta datorită modului în care firul taie apa. Un fir mai subțire trece mult mai rapid și mai drept, între nalucă și punctul de ieșire al firului din apă. Cu cât este apa mai adâncă (unde se găsesc peștii mari), cu atât acest aspect va fi mai important.


În special dacă pescuiești la năluci mici, un fir subțire este extrem de important. Cu cât firul este mai subțire, cu atât năluca ta va ieși în evidență pentru pește - și invers!

Deasemenea, cu un fir subțire poți lansa mai departe decât cu un fir mai gros.


Atenție, firul subțire trebuie corelat și cu rezistența. Nu poți nici exagera! 


Singura specie, unde mai puțin important este alegerea unui fir cu dimensiune mică, este știuca. Cum acesta o găsesc în ape mici și pescuiesc preponderent din barcă, nu pun accent prea mare pe o dimensiune de fir textil subțire. Chiar, câteodată, un fir mai gros lasă o suspensie mai îndelungară pe căderea către substrat a năluciilor mai grele pentru știucă, suspensie care ajută peștele să o identifice și să o atace.


Personal am folosit în special Sufix 131 (extrem de rotund), Sufix 832, Sufix Rapinova sau Shimano Kairiki, pe care le recomand pentru raportul calitate/preț. In ultima perioadă am descoperit (de la Iulică Hard Spinning) YGK Upgrade X Braid, iar ca dimensiuni am testat și funcționează perfect: #06 șalău, avat și biban pe ansamblul Shimano Poison Adrena și mulineta Shimano Stella 1000, #08 pe Shimano Zodias 5-15grame și mulinetă Shimano Stella 2500.

Este un fir scump, ca preț, dar extrem de bun ca rezistența. Singurul reproș, dar logic dealtfel, este că se rupe repede în contact cu o structură, iar asta mă obligă ca de fiecare dată să-l protejez cu un înaintaș de fluoro carbon.




Sper să-ți fie de folos acest articol 👊🦾. Iar dacă te ajută cumva articolul, singurul lucru ce ți-l cer este să mai și eliberezi din pești. Păstrează cât poți să mănânci la o masă cu familia și este de ajuns ;)


Numai bine!

7.022 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page