top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Lingură, gumă sau vobler?

Actualizată în: 10 iul. 2020

Dacă ți-ai pus întrebarea asta, înainte să pleci la o partidă de știucă, să știi că nu-i deloc ușor de răspuns. Sigur că pentru marea majoritate a pescarilor desăvârșiți la știucă lingura este printre cele mai bune năluci. Chiar și pentru mine, până nu mai mult de acum patru ani, când lingura era prima nălucă cu care începeam pescuitul la știucă pe o apă naturală.


Numai că în ultimii ani mi-am schimbat optica despre pescuitul cu lingură. Și nu pentru că nu ar fi la fel de bună, ci pentru că are limitările ei în diverse situații. Dar nu vreau să intru acum în detalii despre aceste limitări, ci vreau să punctez asupra pescuitului comparativ între cele trei categorii de năluci: linguri, gume (silicoane, cum mai sunt denumite) sau voblere. Toate aceste necunoscute pentru un pescar care se află la început de drum sau care a descoperit recent pescuitul de știucă și îi place, dar nu știe cum să abordeze eficient o partidă de pescuit la știucă.


LINGURA

Pescuitul la lingură se pretează în anumite cazuri bine definite. Dacă nu se întrunesc, atunci știuca nu mai răspunde la stimulii irezistibili ai acestei năluci extrem de versatilă.

În primul rând, știuca ca să atace o lingură trebuie să fie activă. Dacă din varii motive, exe: presiune scăzută, circulatie intensivă pe apă, perioade ale zilei de inactivitate, etc. - știuca nu se hrănește, atunci lingura poate sta liniștită în trusa de pescuit.


În al doilea rând, dacă vegetația este ridicată - cum se întâmplă de multe ori in primavară sau în vară, atunci poți să-ți iei adio de la pescuitul cu lingură. Chiar și cei mai pricepuți pescari cu o precizie de invidiat în lanseu, pot să spună că a nimeri un ochi de apă este extrem de dificil, în special pentru că forma lingurei nu ajută la executarea unui lanseu precis. Iar pentru un începător, dacă lanseul este precis atunci corelarea cu, inchiderea pickup-ului și începerea mulinării este similar cu conducerea unei mașini manuale în primele lecții de șoferie: călcat ambreaj, eliberat ambreaj concomitent cu călcat pe accelerație și ulterior pe frână.


În ultimul rând, și poate cel mai important, dacă nu știi ce să-i faci la lingură în apă te sfătuiesc să studiezi mult mai aprofundat. O lingură recuperată linear de la capătul lanseului, activarea mulinării si recuperarea acesteaia până la tine pare simplă la o primă vedere. Dar dacă vrei să prinzi știucă oriunde și oricând nu este chiar așa! Îți spun eu din proprie experiență, ca pescar intensiv de știucă la lingură de prin 1994.




GUMA - SILICONUL

Pentru cei care au descoperit pescuitul la știucă cu gume pare mult mai ușor de pescuit, dar nici aici nu este extrem de simplu și nici nu pot spune că pescuitul cu gume este superior (ca număr de capturi) pescuitului cu lingură. Dar sunt situații când guma face diferența, mai ales atunci când știuca este retrasă în stuf sau la marginea acesuia. Sau când stă în adâncime la marginea peretelui de stuf sau de vegetaței. În aceste situații, nici o năluca nu bate guma! Lestată cum trebuie (2-5grame), o nălucă siliconică poate aduce capturi frumoase.


Dar și la gumă trebuie să cunoști multe detalii despre pescuitul cu acestă nălucă. În primul rând lestarea și activarea/recuperarea ei trebuie să fie corectă. Gramajul ales trebuie să permită un tempo de cădere relativ lung către substrat, suficient de mare cât să-i dea timp știucii pentru atac. Dacă o năluca cade ca un bolovan pe fund atunci știuca devine neinteresată!


Activarea și recuperarea nălucii siliconice trebuie să fie la o viteză constantă, astfel încât vibrația să aibă o fluiditate a vibrației imprimate de nălucă. Sau după o perioadă de constanță în recupere trebuie încercat și o scurtă smucitură din lansetă (jerk).




VOBLERUL

Suprinzător pentru mulți - în special pentru că în Romania încă nu sunt extrem de mulți adepți, ca spre exemplu pescarii din țările din vestul Europei, - voblerul este cea mai simplă nălucă de pescuit cu ea la știucă. Vă dau numai câteva exemple, ca să nu mai zic că acestea pot fi nenumărate.


Exemplul 1 - DTFAT01 de la Rapala. Comparativ cu orice lingură sau gumă, voblerul de la Rapala poate fi purtat în orice apă transparentă (de știucă) care are o adâncime a luciului de apă cuprins intre 0,2 m și 1 metru. Voblerul este confecționat din balsa, plutind chiar de la căderea pe suprafața apei. La recuperarea în suprafață este nevoie de numai 2cm pentru a scufunda barbeta și a descrie un V pe suprafața apei, semn că voblerul este purtat cum trebuie și să-și realizeze obiectivul: păcălirea unei știuci flămânde.




Exemplul 2 - Skitter Pop de la Rapala. Și acest vobler nu are nevoie de o îndemânare extraordinară în a-l activa, smucii sau purta pe apă pentru a păcăli o știucă. Asta deoarece comportamentul lui seamănă cu un pește care atacă în suprafață (un biban, în special). Voblerul este ideal de a fi pescuit în zonele cu vegetație la suprafață sau printre stuful rar. Recuperat sacadat, în secvente de câte trei recuperări scurte și STOP, provoacă știuca să atace chiar și dacă nu are poftă de mâncare, în special pentru că voblerul imprimă în apă un zgomot sec, de joasă frecvență care deranjează știuca din teritoriul ei bine delimitat.




Exemplul 3 - Rapala Twitchin' Shad este un vobler ce se scufundă extrem de ușor. Ideal pentru apele puțin adânci (exe: 0,5-1,5m). Prin recuperarea lineară imită un pește bolnav, numai bun de înhățat de cumătra știucă. Stilul de recuperare este la fel de simplu ca cele două de mai sus. Iar dacă nu dă rezultate recuperat constant - trebuie numai să faci câteva scurte pauze de una, două secunde. De multe ori stiuca îl urmărește iar dacă se oprește brusc îl și atacă agresiv.




Sunt numai trei exemple concludente de voblere ce le recomand pescarilor începători și care doresc să aibă rezultate la pescuit, dar pot continua la nesfarșit. Voblerele, comparativ cu lingurile sau gumele sunt mult mai simplu de pescuit cu ele, dar trebuie numai să le pui în lansetă și să le pescuiești cu maxim încredere.

Iar dacă vrei să aprofundezi mai mult îți recomand să citești articolele mele de pe blog.


Text adaugat ulterior, după un comentariu pe Facebook postat de Razvan Stefan

- O sa sune foarte ciudat intrebarea pe care o am, dar vreau sa nu mor prost...imi explici te rog frumos, cum se pescuieste o lingura? Prind stiuca doar pe voblere si gume, pe oscilante nu inteleg cum trebuie sa le joc.. Lucian ConstantinRazvan Stefan buna intrebare! Sunt mai multe tehnici pe pescuit la lingura. Prima, si cea mai simpla este sa o recuperezi constant la o viteza cat să nu se invarta lingura in jurul axei sale. A doua, si cea mai eficienta este să o ții cât mai pe loc intr-un jerk permanent, ca si un peste rănit. Iar daca apa este ceva mai adanca (1-2m) caută ca acest joc să fie cat mai aproape de vegetatie sau substrat.

Ultimul stil - practicat in special atunci nu se prinde știucă la mai nimic este să o lasi să atingă substratul, o ridici din nou si o lasi sa cada din nou pe fundul apei. Dupa câteva mii de lanseuri o să-ti iasa... Cu voblerul nu este atat de complicat ;)



P.S. Pentru a-mi mulțumii de informațiile prețioase este de ajuns să eliberezi exemplarele mici sau cele extrem de mari și să te mulțumești cu cât poți consuma, un pește proaspăt cu familia la o singură masă.



1.743 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page