Lucian Constantin (gyorg)
Șalăii de pe Dunăre
Actualizată în: 23 apr. 2020
Iată că se apropie momentul să ies la o partidă de pescuit pe Dunăre, în Deltă. Înainte, cam până prin 2011, ziceam că plec în Delta Dunării, la știucă. Ce s-a schimbat între timp? Păi am învățat să prind șalăi pe Dunăre,în zona Deltei, iar prioritatea speciei țintă s-a schimbat.
Nu asta a fost singurul motiv, dar știuca - favorita mea - s-a cam împuținat de la an, la an. Așa că m-am adaptat pescuitului la șalău pe Dunăre. Ce înseamnă adaptare? Simplu, alt stil de pescuit între cele două specii de pești răpitori. Singurul meu avantaj că pot păstra cam același combo de știucă, varianta MH, adica o lansetă Shimano Beastmaster 210MH (14-40grame) și mulineta Stella 2500.
Singura problemă este că trebuie să schimb și firul textil (în afară de năluci). Dacă la știucă pescuiesc cu un fir textil mai gros, la șalău, pe apă adâncă, am nevoie de un fir subțire (vezi echipare combo mură-n gură). De ce fir mai gros? Și asta este simplu. Un fir subțire o să taie apa mult mai bine, astfel încât curba dintre momentul în care intră firul textil în apă și năluca propriu zisă, o să fie cât mai mică. O curbă mai mică înseamnă recepționarea mai rapidă și mai cu acuratețe a atacului fin al șalăului.
Problema la firele subțiri pentru pescuitul la șalău este calitatea acestora, raportată la dimensiune. Nu orice producător poate face fire subțiri de calitate. Personal vă recomand două modele de fire textile, și sigur nu mă înjurați. Unul este de la Sufix, NanoBraid și unul de la Shimano, Kairiki, ambele de 0,10 - 0,12mm. Nu vă speriați de dimensiunea mica a acestora, eu am scos șalău de peste 9kg cu unul dintre ele și n-am avut nici cea mai mică emoție. Important este să aveți frâna bine echilibrată și un minciog sau un grip cu voi în barcă.
Ca năluci, sunt modele multe ce pot fi recomandate, dar cele mai bune rezultate le-am avut cu: Storm Superu Shar 10 sau 12cm, culori naturale sau alb, Storm Joker Shad imitatie de biban, Storm WildEye Swim Shad de 24 grame culoare Fire Tiger sau alb perla. Sau, în anumite momente voblere tip rattlin: RippinRap 7cm (24grage), orice culoare naturală sau apropiată de culoarea bibanului.
Cel mai complicat este să găsim zona de hrănire sau localizarea șalăului activ. Tehnica de pescuit este destul de simplă. Identificăm zonele la limita dintre curentul Dunării principale și zona de staționare sau întoarcere a curentului și tatonăm fundul apei. Dacă nu ajungem pe substrat, nu avem atac de șalău (cel puțin în timpul zilei). La înserat și dimineața înainte de răsărit putem încerca și în suprafață cu voblere minnow, gen: Rapala SSR 7, Rapala Flat Rap sau Rapala Husky Jerk. Atunci sunt cele mai mari șase să păcălim lupii ieșiți la masă.
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg
#pescuitlarapitor #shimano #salau #pescuit #pescuitsalaupedunare