top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Lansetă all-round


Salut. Doresc să-mi achiziționez o lansetă pe care să o folosesc la pescuitul la răpitor, în special la știucă, dar și la șalău sau biban. Puteți să-mi recomandați o lansetă? (Radu Ionescu, e-mail)

Lucian „Gyorg” Constantin

Salut, Recomandarea achiziționării unei lansete dedicate pescuitului la mai multe specii de răpitori este similară cu cauciucurile “all season” sau cu achiziționarea unei mașini care să fie încăpătoare, să meargă și “off road” foarte bine, și pe șosea foarte repede, să fie foarte confortabilă, și dacă se poate, nici să nu consume multă benzină. În principiu, este posibil, numai că prețul acesteia nu-ți permite să o cumperi, decât dacă faci parte dintr-o categorie superioară de salarizare sau dacă ai o companie foarte profitabilă (dacă este așa, orientează-te către Megabass). În schimb, pot să-ți recomand cam cum să fie o lansetă dedicată pescuitului la știucă, șalău și biban, din punctul meu de vedere.

Știucă

În pescuitul la știucă eu prefer o lansetă moderată, cu acțiune între 10 și 30 de grame, fir textil și mulinetă de minim 2500. Din punct de vedere al producătorului lansetei, îmi este foarte greu să-ți indic unul anume, deoarece oferta este foarte bogată pe piață. Totuși, evită lansetele foarte ieftine, nu vei face decât să le schimbi mai des, dar cu același final, adică suma investită va fi aceeași, numai că vei avea mai multe bețe, dar niciunul care să-ți aducă satisfacții reale.

Șalău

Aici nu fac nici un compromis, Sakura Shinjin sau Mazzera. Sunt lansete foarte usoare, foarte senzitive, cu încărcare mare, dar cu sensibilitate extraordinară. Sesizez aproape imediat orice prezență a șalăului, datorită modului de construcție a blank-ului, precum și a numărului de inele de cea mai bună calitate – Fuji “K” – special concepute să nu încurce firul la lansare și, de asemenea, să echilibreze blank-ul. Chiar dacă pescuiesc pe Dunăre de pe mal, unde folosesc lansete mai lungi, sau pe lac din barcă, unde am nevoie de lansete mai scurte, consider de departe că Sakura este cea mai bună opțiune. Iar prețul pentru cele două modele nu este chiar prohibitiv.

Biban

La biban, cam orice tip de lansetă ultra-light este indicată, dar cu predilecție cele extra fast. De ce extra fast? În mod special pentru că bibanul, în esență, este un răpitor foarte vorace, dar destul de dificil de înțepat. Dacă blank-ul lansetei este extra fast, atunci îmi permite să sesizez orice mușcătură, oricât de mică ar fi aceasta. Ca un punct de referință, un gramaj de încărcare la lanseta de la 0,4 grame la 7 grame – maxim – este ideal pentru a prinde biban.

Ca o scurtă sinteză, o lansetă ușoară și senzitivă îți poate oferi satisfacții deosebite atunci când pescuiești o zi întreagă. Faptul că lanseta este ușoară nu face decât să sporească confortul pe care îl vei avea pe toată durata partidei de pescuit. De exemplu, Sakura folosește carbon IM30T, ceea ce face ca aceste lansete să fie deosebit de ușoare, dar extraordinar de senzitive – iată de ce sunt preferatele mele în categoria light – ultra-light.


373 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page