top of page
Caută
Gyorg

Pescarul perfect cu năluca prinzătoare, într-o eră fantastică.

Actualizată în: 23 apr. 2020


Pescarul perfect cu năluca prinzătoare, într-o eră fantastică.

Ideea articolului mi-a venit ieri, la ultima ieșire la știucă pe Varlaam. Un lac cu mult potențial, iar ținta a fost să-mi învăț fetița să pescuiască la casting. Apropo, dacă aveți

Shimano Curado 51E

Mulineta am pus-o pe o lanseta Zodias 166M, foarte usoara si rezistentă.

Zodias 166M Shimano

Trecând la subiectul articolului, vreau să încerc să vă fac să întelegeți un fapt ce l-am constatat de nenumărate ori. Eu nu consider că există pescari buni, pescari proști. Așa cum nu consider că există năluca perfectă sau năluca ideală atotprinzătoare. Cred că pescarul bun este un pescar experimental și atent, iar năluca perfectă este cea pretabilă în acel moment. Bineînțeles că la acesta combinație a celor două elemente contribuie major experienta acumulată a pescarului. Dar, nu neapărat este obligatorie!

Fetita mea pescuind la cast. Poza este facuta de departe deoarece vreau sa-i pastrez intimitatea.

Dacă pescarul se documentează, experimentează permanent și este atent la fiecare captură sau atac a nălucii, atunci poate deveni un pescar foarte bun într-un timp foarte scurt.

La polul opus, sunt pescari cu foarte multă experiență care au pescuit cu o nălucă sau au auzit de o nălucă bună și insistă într-o încredere oarbă, ajungând în final să zică că nu a fost ziua ideală, că știuca nu a mâncat în acea zi. Sau că și-a schimbat dinții sau zona. Da, întradevăr, sunt zile și zile. Zile când mănâncă mai bine, zile când mănâncă mai prost sau deloc. Dar, experimentând și încercând mai multe năluci în aceiași zonă poate să conducă la concluzia finală.

Pe de altă parte, mă distrează alți pescari care ajung ei la o concluzie că numai “asta” este năluca perfectă de știucă (sau de alți pești răpitori). Chiar dacă în momentul respectiv nu au încercat și altceva. Adică, au prins foarte bine pe o lingură, iar în acel moment nu au încercat și altceva, încercâd să vadă dacă întra-devăr numai acea lingură a făcut diferența.

Întorcându-mă cu idea pe Varlaam, iată ce-am văzut și am căutat să observ cu atenție. Erau doi pescari care au trecut pe lângă mine, ne-am intersectat și i-am întrebat ce-au prins. Niciunul nu prinsese nimic. M-au uitat în detaliu, fiecare dintre ei folosea câte un twister, iar cât timp i-am urmărit nu au făcut decât să schimbe locurile și să insiste cu același twister!

Adică, în alte partide, pe aceleași locuri, au prins “de au rupt”cu acea nălucă, iar acum n-au prins nimic. Bănuiesc că au ajuns la concluzia de mai sus “Nu mănâncă știuca astăzi” . Sau “ Iși schimbă dinții”. Sau “S-a schimbat vremea brusc”!?

Este clar că nu a fost partida ideală sau poate mare parte din știucă s-a retras în alte zone, dar ei n-au făcut decât să insiste cu aceiași nălucă, în aceiași zonă, unde, bănuiesc că prinseseră foarte bine.

Eu nu am făcut așa. Mi-am cărat toată trusa de peste 10kg greutate și am căutat să insist în aceleași zone cu mai multe tipuri de naluci. După câteva gume lestate diferit, cu diferite acțiuni (cu vibrație puternică sau fara pic de vibratie), primul atac l-am avut pe o lingură EIRA de 30 de grame, iar primele știuci le-am prins pe un vobler Rapala BX Minnow Fire Tiger. Nu încerc să spun că este voblerul fantastic, atotprinzător. Dar, m-am gândit că lingura a fost atacată doar din agresivitate, atâta timp cât nu a înghițit-o, fiind deranjată de acțiunea agresivă a lingurei. În schimb, voblerul Rapala BX Minnow este un suspending, iar purtarea acestuia între ape, cu un jerk scurt din vârful lansetei urmat de o pauză de câteva secunde (5-6 secunde, atenție!) a fost singura soluție salvatoare la acel moment.

Concluzia mea este că insistența și răbdarea pescarului poate salva o partidă de pescuit, iar diferențele între pescari buni, pescari mai puțin buni pot fi făcute numai la nivel de noroc în selectarea nălucii potrivite pentru momentul acela.

Pe de altă parte, acum avem aplicații soft care pot selecta o naluca ideală în acel moment, dar se limiteaza numai la năluciile din portofoliu unui producător.

Poate, în viitorul apropiat, cine știe, o să găsim și o aplicație ideală care să ne ajute mai mult decât o pot face articolele scrise sau experiența acumulată. Aplicație în care să fie nevoie numai să introduci condițiile date: unde pescuiești, adâncimea apei, presiunea atmosferică trecută și viitoare, temperatura actuală și în viitor, iar în final să indice exact: Lanseta 2,4 (de pe mal), mulinetă de 3000, fir monofilament 0,26 (fără vânt), vobler swimbait articulat Red Head de 14cm, aruncat în paralel cu malul și recuperat agresiv 3 ture de manivelă, și 2,5 secunde STOP. Glumesc, dar cum evolutia tehnică este exponențială, nu se știe ce ne rezervă mâine viitorul.



P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

644 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page