top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Cât este de importantă investiția într-o lansetă de răpitor?

Actualizată în: 23 apr. 2020


Am început să scriu acest articol de la întrebarea unui pescar, admirator al capturilor sau a rezultatelor mele: - Gyorg,cât crezi că este de importantă este investiția considerabilă într-o lansetă de răpitor?

Sau mai bine zis: cât de mult contează investiția într-o lanseta de pescuit la răpitor, raportat la prețul acesteia comparabil cu numărul de capturi sau dimensiunea acestora?

Răspunsul meu este destul de tranșant: - NU! Și îmi asum părerea, cu riscul de a deranja producătorii custom rod sau de linie!

În decursul celor 20 ani de experiență în pescuitul la răpitor (știucă, șalău, păstrăv, biban sau somn), pot să susțin cu argumente că investiția într-o lansetă de pescuit la răpitor nu este direct proporțională cu numărul sau dimensiunea capturilor unui pescar.

În 1998 am început pescuitul la știucă cu un Silstar telescopic pe care l-am schimbat după 6 ani cu un Shimano Clarus 210MH (cu care încă mai pescuiesc și acum). Ulterior, am făcut cunoștiință cu marii producători japonezi: Megabass, Daiko sau Evergreen. Iar aici pot spune că am mai mult de 6 lansete pe care le-am părăsit în rastel. Dar nu datorită unui reproș la adresa lor, ci numai simplului fapt că nu prind pește cu ele. Sigur că sunt scule de top, atent manufacturate sau cu acțiuni care permit multiple încărcări sau aplicații de pescuit, dar simplu motiv că sunt perfecte sau scumpe (fiecare depășeșe 2000RON) nu-mi aduc și capturile sau rezultatele mult anticipate.

Mai târziu mi-am dat seama că cel mai important este încrederea în echipamentul de pescuit, și nu numele sau prețul lansetei. Sigur că nu cumpăr chiar orice. Cu timpul am învățat să deosebesc calitatea raportată la un preț corect prin analiza componetelor. Un blanc construit dintr-o BioFibre XT30, XT40 sau XT60 suportă încărcare tensionată maxim în ambele direcții. O mandrină sau inele Fuji balansează pozitiv nivelul de preț, dar și de nivelul calității lansetei. Iar dacă producătorul este consacrat atunci mă aleg cu o lansetă care își merită banii, iar prețul acesteia este decent.

Vă dau câteva exemple la ceea ce folosesc eu acum. Pentru pescuitul la știucă și șalău (cu năluci mari) o lansetă Shimano Beastmaster 210MH, 14 - 40 grame, care costă în jur de 400 RON. Beastmasterul este o lansetă de numai 120 grame cu micro inele Fuji Hard Guide, blanc Biofibre XT60, mâner de plută și mandrină Shimano! Este atât de versatilă că pot pescuii cu ea la jig-uri de 7-9 grame, dar pot echipa și cu offset pentru o înțepare mai energică.

La șalău (ultra-light), biban sau păstrăv am trecut pe o clasă superioară, după ce Shimano a început producerea noului concept de bank-uri High Power X. Aici se vede diferența de preț pe care merită să o investim. Lansetele sunt extrem de ușoare (până in 100 de grame), iar marele atribut este capacitatea flexibilă de încărcare. La un Shimano Zodias cu putere de încărcare 3 -10 grame o să remarci imediat cât de ușor și departe poți arunca cele 3 grame, dar și rezerva de putere la un drill cu un pește trecut de 2 kg!

Nu același lucru pot spune despre mulinetele de pescuit la răpitori. Investiția într-o mulinetă de calitate consider că iși merită oricând banii investiți. Cu cât prețul acesteia este mai mare, cu atât raportul de timp al utilizării in condiții perfecte va fi mai mare. Personal prefer să mă limitez la a investii mulți bani într-o lansetă, dar să-mi dau toți banii pentru o mulinetă de top. Și asta numai pentru simplu motiv că mă voi bucura de fiablitatea ei in timp, dar și de siguranța că nu mă va lăsa când îmi va fi mai drag, într-un drill cu captura supremă.

P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg

1.997 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page