Sunt convins că mulți dintre voi pescuiți de pe mal, și nu la răpitor neapărat, plecați de acasă la pescuit cu un scop precis: să vă relaxați și să prindeți pește. Orice partidă are farmecul și plăcerea ei chiar dacă nimic nu tulbură bambina sau pluta. Dar dacă se întâmplă să fie o zi deosebită, știi tu, o zi specială, atunci toată săptămâna următoare te gândești la ea. Poate-i fantezie, poate dependență dar fiecare dintre noi impărtășim aceeași plăcere și satisfacție, sunt convins.
În scopul precis determinat, te îngrijești să ai din toate cele necesare unei partide de sucess: momeală vie, mix celebru, mămăligă cu rețetă numai de tine știută sau pasta fermecată. Lansetele și undițele sunt echipate, iar accesoriile puse la locul lor, numai să le folosești atunci când trebuie. Nu te gândești deloc la răpitori, în idea că dacă mă duc la caras sau la crap, ce sens are să mai iau după mine și o altă lansetă de știucă, după atâta bagaj. Am să te pun pe gânduri deoarece și eu am fost ca tine, iar ulterior m-am apucat definitiv și ireversibil de pescuit la știucă, șalău sau biban, după ce vreme de 20 de ani am pescuit combinat: pașnicul impletit cu știucă, și nu în ciorbă, ci la pescuit. Cum adică împletit? Simplu, la partida de caras la plută sau de crap la lansetă luam și o altă lansetă de știucă cu mine.
Așa am învățat de la tata - Dumnezeu să-l odihnească: "- Dacă vezi că nu mai trage peștele pe patul tău de nadă lansează o lingură acolo" Și de multe ori avea dreptate. Atunci te întreb eu pe tine: - De ce să nu iei și tu o lansetă de știucă cu tine? Poate că nu știi să pescuiești sau poate că nu ai încredere că faci bine ceea ce faci. Iată că în continuare am te învăț ce să faci să prinzi și tu știucă de pe mal atunci când peștele pașnic nu mai trage la plută.
Pentru asta îți recomand cel puțin trei categorii de năluci: linguri, voblere și gume siliconice. Nu o să-ți recomand să cumperi zeci de linguri, zeci de voblere sau sute de gume. Important este să acoperi diferite paliere de comportamente tipice știucii, iar experiența mea te va ajuta să ai increderea necesară pentru a insista și de a prinde peștele răpitor, în final.
În primul rând echipamentul trebuie să fie potrivit pentru aceste trei tipuri de năluci. Sfaturile mele te vor ajuta să alegi plaja perfectă de a lansa cum trebuie, recupera și de a te lupta cu "monstru". Ca lansetă de pescuit îți pot recomanda modelul Shimano Aernos 14-42 grame, cu o lungime de 2,1m. Tu poți să-și cumperi orice lansetă de pe piața cu aceste caracteristici, dar acesta este testată de mine și o pot recomanda cu încredere. Nu te gândii că-i o lansetă universală - că nu există așa ceva - dar acoperă perfect pescuitul de pe mal cât și din barcă la pescuit de știucă sau șalău.
Mulineta indicată ca dimensiune este de 2500 sau 3000, dar ai in vedere o mulinetă de calitate. Nu te uita la numărul de rulmenți, este mai puțin important, ci mai de grabă uită-te mai reprede la calitatea acestora. Decât rulmenți mulți și de calitate îndoielnică, mai bine mai puțini și mai de calitate. Un alt element important de comparaței este raportul de tracțiune (drag). Cu cât acesta este mai mare, cu atât va fi mai rezistentă în timp. Eu prefer Shimano ca producător de mulinete, și asta pentru că este singura firma care produce mulinete rezistente (încă). Personal folosesc modelul Stella 2500, dar este cel mai scump model de la ei. Valoarea mare se reflectă în componentele din interiorul mulinetei Shimano. Alte modele bune de la Shimano cu un raport calitate/preț excelent sunt: Nasci, Ultegra FB sau Stradic FL.
Trebuie să ți cont (ca orice lucru din cotidian) că prețul unei mulinete de pescuit este direct proporțional cu rezistența acesteia în timp. Puțin dacă dai, puțin te va ține. Important este de precizat că garanția produselor Shimano este de doi ani, dacă a fost achiziționată de la un vânzător autorizat, partener Normark Romania.
Pe mulinetă ai nevoie de un fir textil, și NU monofilament! Monofilamentul este o idee ceva mai ieftin decât firul textil, dar are multiple dezavantaje. Dând la o parte riscul de a nu putea înțepa peștele la distanță față de mal, dar vei pierde și o mulțime de năluci. Și asta datorită elongației mari a firului mono. Rigiditatea firului textil, dar și rezistența acestuia la tracțiune te vor ajuta să recuperezi năluciile atunci când le agăți în diferite structuri submerse dar și la o înțepare eficientă a peștelui la distanță.
Acum producătorii de fire textile au ajung la performanțe incredibile, iar prețurile firelor de calitate nu mai sunt așa prohibitive, ca acum mai mulți ani înainte. Un fir textil de calitate trebuie să fie perfect rotund, pentru o lansare la o distanța mai mare dar și pentru o rezistență sporită. Un fir excelent testat și folosit de mine este Sufix 131, fir ce se remarcă față de alte fire de pe piață prin impletirea a celor 13 fire. O împletire in 13 (12 pe exterior și 1 fir la interior), nu numai că-i dă o conicitate bună a firului textil, dar face și ca rezistența să crescă exponențial.
Țineți cont de ultimul element din echipamente, struna de pescuit. Știuca are dinți foarte ascuțiți, iar orice fir textil nu rezistă acestora. În general strunele de pescuit la știucă sunt de două feluri, din metal și din fluorocarbon gros. Personal nu am văzut diferențe majore în utilizarea celor două modele, dar eu prefer strunele metalice din titan. Și asta deoarece strunele din titan au marele avantaj de a nu se strâmbă sau a nu se distruge ușor in dinți știucii sau la utilizarea repetată.
Personal prefer strunele trecute de 25 de cm, iar cele mai bune folosite de mine până acum sunt VMC Titan 30cm și 50lb rezistență. Singurele artificii pe care le fac acestora sunt înlocuirea agrafei de fabrică cu unele mai subțiri, precum și renunțarea la vârtejul din capătul opus, pe care dau jos, legând firul textil direct de ochetul rămas. Chiar și dacă pescuiesc cu rotativă nu am o problemă majoră considerând că amplifică rotația paletei rotative fără acel vârtej.
Hai să trecem și la năluci. De ce avem nevoie de mai multe năluci? Este simplu de înțeles, nu poți să pescuiești numai cu o singură nălucă. Mulți dintre voi cunoașteți celebra lingură. Este bună, foarte bună, dar nu întotdeauna știuca răspunde la stimulii propagați de lingură în apă. De aceea trebuie să fi pregătit să ai mai multe năluci la tine. Nu trebuie nici să exagerezi. Eu am o geantă de la Rapala (Urban) în care îmi țin multe dintre năluciile cu care pescuiesc, și binenteles, le învârt.
De ce le învârt? Pentru că știuca are comportamente diferite. Depinde de zona în care pescuiești, depinde de adâncimea apei sau depinde de comportamentul de moment. Daca este vânt, dacă nu este vânt, dacă-i soare… Nu există o regulă prestabilită. De fapt cea mai bună regulă știți care este? La știucă nu există nici o regulă.
Ghidându-te pe sintagma asta vei realiza că poate avea comportamente diferite și tu vei experimenta permanet. Degeaba vine cineva și își spune: - Domnule este soare afară să dai cu nu știu ce lingură închisă sau una deschisă la culoare. Încercă - personal așa fac și așa îți recomand – să încerci tot felul de năluci din cele trei categorii. Dacă vezi la un moment dat că nu mai ai atacuri atunci schimbi și treci pe altă nălucă. Dar hai să-ți spun minim trei năluci, cum să pescuiești și pe care să le ai la tine pentru pescuitul la știucă.
Încep cu cea mai celebra dintre ele dar și una dintre cele mai prinzătoare, clasica lingură pentru știucă. Dar și lingurile astea sunt ca rețetele de sarmale, “câte bordeie, atatea obiceie”. Mai ales in pescuitul de pe mal! Aici trebuie o atenție deosebită între o lingură standard și o lingură pentru pescuit de pe mal. Acesta trebuie aleasă în funcție de adâncime dar și de distanța la care pescuiești.
Cu cât lingura este mai grea cu atât o să lansezi departe de mal. Dar trebuie să fie și suficient de lată să nu se scufunde în apă mică. Descoperită cu ajutorul unui prieten, la campionatul mondial din Rusia, eu folosesc în ultima perioadă BlueFox Lucius de 20 sau 26 de grame. Este o lingură care se pretează perfect condițiilor pescuitului de pe mal. Este grea și o pot lansa departe, dar nici nu se scufundă rapid. Pot să o recuperez linear, dar pot și să o jerkuiesc eficient între ape.
Următoarea nălucă recomandată de mine va fi un vobler Rapala. Voblerele, și ele diferă în funcție de adâncimea apei și de tehnică. Un vobler excelent de pescuit la știucă este DT FAT de la Rapala. Este un vobler pe care eu l-am descoperit absolut întâmplător și este voblerul care mi-a adus locul 2 la Cupa Mondială de știucă susținut in Delta Dunării. Este un vober excelent de pe pescuit la știucă în apă mică. Pescuitul cu el este foarte simplu: îl arunc pe suprafața apei, nu se scufundă fiind confectionat din lem de balsa, plutește efectiv și nu fac altceva decât să-l recuperez continuu. Nu il jercuiesc, nu accelelerez, nu stop, recuperez de când cade pe suprafață și până la mal. Singura chestie pe care trebuie să o simți și să o vezi este ca acest vobler să se scufunde puțin în suprafața apei. Dacă a dispărut sub apă nu-i bine, inseamna că il recuperezi prea repede. Dacă este prea vizibil pe suprafață, iar nu-i bine că il recuperezi prea ușor. Dacă se scufundă doar jumătate din el și face un V in apă, atunci este modul perfect de recuperare, iar știuca va ataca voblerul.
Cea de-a treia nălucă este o gumă siliconică. Practic poți folosi orice tip de gumă siliconică dar trebuie să ai grijă la dimensiune și, binenteles la modul în care o așezi pe cârlig. Am să revin cu detalii ceva mai târziu. Dar până atunci acum am să te învăț puțin să trișezi la pescuit, mai precis cum să faci să găsești cel mai rapid peștii țintă pentru peștii răpitori. Sfat, nu căuta peștii răpitori, ci peștii pașnici, iar lângă ei sau sub ei vei găsi și știuca!
Eu până să descopăr Deeperul, pentru a testa apa foloseam diferite tehnici, în special cu năluciile de pescuit. Binenteles că testând substratul cu năluci lăsam o parte din ele în apă, în structuri. După ce-am descoperit Deeper-ul situația s-a schimbat radical și te învăț și pe tine cum trebuie să-l folosești. Deeperul este foarte simplu, în special pentru faptul că are o aplicație in limba română ce se descarcă gratuit. Teoretic, îl poți cumpăra din orice magazin de pescuit partener Normark Romania.
Are doar 100 grame, asta insemnă că - de principiu - se poate lansa cu lansetă de pescuit. Distanța de acoperire (ca semnal WiFi) față de punctul in care tu l-ai lansat de pe mal, deci de la tine și până la Deeper este de maxim 100 de metri. Nu o să ajungi să lansezi niciodată atât de departe la răpitori.
Important este că acest sonar portabil Deeper te ajută să vezi ce este în zona în care vrei să pescuiești, vizualizând toate informatiile direct pe telefonul tău mobil. Sonarul, in mod normal este folosit cu predilecție la pescuit la crap sau stationar, dar este un instrument excelent pentru pescuitul la răpitor. Adâncimea, numarul de pești sau configurația substratului se vede direct pe telefonul mobil, conectându-se imediat ce atinge apa. www.deepersonar.com/ro/ro_ro
Să trecem la tehnica de pescuit. În primul rând, primul lanseu pe care îl faci într-un loc de pescuit, nu începi să arunci în mișlocul lacului. Prima oară începi dintr-o laterală și acoperi toată zona în cerc. Te interesează să acoperi prima laterală deoarece, cel mai probabil sau de cele mai multe ori știuca stă în zona de lângă mal. Deasemenea, nu arunca la întâmplare. Fixează-ți un punct de reper pe malul de vis-à-vis, oriunde pe apă și lansează către acel punctul. Dacă se întâmplă să ai un atac și ratezi atunci vei știi exact pe ce direcție să lansezi.
Nu strânge frâna mulinetei la maxim. Acesta trebuie echilibrată în funcție de rezistența firului. Caută să o strângi atât cat să permită derularea de pe tambur în cazul în care peștele tinde să forțele eliberarea, la mal în special.
Cu oricare dintre cele trei tipuri de năluci pescuiești: lingură, vobler sau gumă siliconică, trebuie să ai grijă cum animi nălucile. Alternează stilurile de pescuit. Recuperează continuu, oprește brusc din recuperare, accelerează, caută să recuperezi cât mai ușor sau cât mai rapid. Îmi este foarte greu să-ți spun exact tehnica potrivită pentru acel moment dar o să te prinzi imediat, și pe măsură ce ai atacuri. Iar dacă ai atacuri reține și replică ce-ai făcut la acel moment. Fiecare nălucă are momentul și stilul ei de pescuit. O să-l prinzi cu puțină răbdare.
Eu în pescuitul de știucă încep prima dată cu lingură sau un vobler reactiv de suprafață. Văd dacă știuca este activă pescuind rapid, în prima faza. Daca văd că nu am nici un atac reduc viteza de recuperare și stilul de recuperare: mai puțin agresiv și poate aproape cât mai pe loc. Continui să schimb diferite năluci, din cele trei, trecând de la lingură la vobler sau guma siliconică. Asta până descopăr naluca potrivită pentru acel moment. Dacă se schimbă ceva mai târziu și nu mai am atacuri o iau de la căpat cu o altă nălucă până am din nou rezultatele dorite.
Un alt sfat important: caută la năluci să nu te uiți la comparații de pret, ci mai repede la performanțele nălucii. Decât să-ți cumperi zece năluci ieftine, și pe care le ții in cutie, mai bine ia-ți cinci bune testate și verificate că funcționează. La fel și cu gumele siliconice. Azi sunt sute producatori și mii de năluci din silicon, dar tu trebuie să le alegi pe cele mai prinzătoare și cât mai versatile. Un exemplu este Largo Shadul de la Storm, cu care am pescuiesc frecvent și am prins încredere maximă în el. Și pot să spun că sunt momente când face diferența.
Largo Shad de la Storm, nălucă care are o caracteristică aparte față de alte gume siliconice. În primul rând acestă nălucă este prevăzută cu un element suplimentar pe coadă. Un element care amplifică agresivitatea nălucii și care o face mult mai vibratilă. Mai mult decât atât, acest element se poate da jos pentru a amplifica și mai mult balansarea cozii în apă.
Nu vă concentrați pe alegerea culorilor nălucilor siliconice. Personal am constat ca sunt rare momentele în care știuca face diferența între culori.
Un alt element important a lui Largo Shad este conceptul lui special gândit pentru a fi pescuit clasic (Jig Head), cu un carlig sau cu un stil de pescuit de tip offset pentru pescuitul in structuri sau în vegetație (năluca din stânga imaginii). Pentru pescuitul Offset îți recomand un ac special conceput pentru așa ceva: VMC Mystic.
Năluca se poate echilibra foarte simplu cu VMC Mystic. Acul se infileteaza pur si simplu în capul rezistent al nălucii, cât permite de mult. Ajung cu ea aproape de varful nalucii, il pun in lateral, să văd exact unde imi iese. Intep naluca. Naluca are pe burta o taietura deja din fabrica si deasemenea pe spate mai are o taietura. Cu ce ma ajută treaba asta? In momentul în care știuca atacă, trebuie să iasă la vedere acul. In acest fel poti sa pescuiesti si direct in vegetatie, dar nu a fost cazul astazi.
Un lucru deasemnea important este să vă uitați cum merge năluca în apă. Acesta trebuie să aibă o miscare lineara continuua și nu trebuie să oșcileze în lateral. Dacă evolueză în lateral inseamnă că acest ac este prins excentric.
Azi ai învățat să alegi trei modele de năluci cu care să pescuiești la știucă de pe mal. Sunt trei modele prinzătoare în care eu am încredere dar asta nu înseamnă că sunt fantastice și dacă ai dat cu ele și nu ai prins concluzia este că acolo nu există știucă. În anumite perioade știuca răspunde la ele, dar este foarte posibil ca altă dată să nu mai fie tentată de actiunea lor sau să fie provocate de altceva. Așa că te încurajez totdeauna să experimentezi, să te documentezi, să citești, să urmărești diferite canale de youtube (vezi Normark Romania) unde găsești foarte multe informații. Și cel mai important este să ai răbdare pentru că de fapt la asta se rezumă pescuitul la răpitori: să ai răbdare.
Numai bine și fire întinse!
P.S. Dacă vrei să primești pe email când public următorul articol, abonează-te aici book.com/lucian.gyorg