top of page
Caută
Poza scriitoruluiLucian Constantin (gyorg)

Care este diferență între o mulinetă de 200 de lei sau 2.800 lei?

Actualizată în: 24 dec. 2020

Sunt convins că mulți dintre voi se întreabă același lucru. Nu o să intru în detalii tehnice să-ți spun până la cele mai mici detalii diferențele constructive, ci am să explic din punct de vedere al unui utilizator cu multă experiență. Zeci de mulinete schimbate, sute de ieșiri la pescuit și mii de pești prinși au contribuit la acestă experiență a mea pe care o împărtășesc mai departe pentru ca și tu să ai idee, atunci când vrei să-ți cumperi o mulinetă și nu te-ai hotărât cât să cheltui pentru o mulinetă de pescuit.


Până să ajung la tehnica care determină investiția în mulinetă, strict numai de bugetul alocat investiției, este același principiu pe care îl găsești in toate investițiile de lungă durată, spre exe: bicicletă, motocicletă sau mașină. Cu cât mulineta, bicicleta sau mașina este mai ieftină - iar producătorul mai puțin cunoscut - cu atât performanța, componentele constructive și fiabilitatea sunt mai mici.


Din start trebuie să fi conștient că, o mulineta cu cât este mai ieftină cu atât va fi și mai puțin rezistentă, mai puțin performantă sau componentele sunt alese de producător pentru a se încadra intr-o plajă de preț acceptabilă pentru orice buzunar dar nici să nu strice imaginea companiei. Și asta ține cont că este valabilă la companiile consacrate, cu renume. La restul nu pot să mă pronunț.


La o mulinetă mai puțin rezistentă înseamnă că materiale și componentele din care este confecționată vor fi mai iefine și mai puțin rezistente în timp. Acesta nu este recomandată pentru multe partide de pescuit și nici nu va rezista la șocuri. Sfatul meu este, dacă optezi pentru o mulinetă cu buget redus să cauți să o protejezi cât mai bine la șocuri sau la expunerea la apă, nisip sau praf, și astfel te asiguri că o poți folosi pentru o perioada mai lungă de timp.


Unul dintre exemple este manivela de recuperare. Dacă acesta se strânge prin înfiletarea din ambele laterale ale mulinetei, din două piese, acesta este un semn de slăbiciune.

PONT - asigură-te că manivela este foarte bine strânsă pe corpul mulinetei.

Comparativ, la mulinetele superioare ca preț și calitate mânerul se strânge pe corp dintr-o singură laterală sau chiar sunt construite ca o singură piesă. În vremurile mai vechi, îmi comandam mânere custom dintr-o singură bucată tocmai pentru acest motiv, iar prețul unui astfel de mâner în Japonia aproape că depășea valoarea unei mulinete de astăzi din gama ieftină de preț.



Un alt exemplu este corpul sau rotorul mulinetei. Acestea asigură rigiditatea și contribuie la eliminarea vibrațiilor, dar determină și greutatea mulinetei. La mulinetele de 200-300 lei corpul este dintr-un material compozit, iar spre exemplu pentru modelele de peste 500 de lei corpul este din aluminiu presat la rece, denumit HAGANE sau CI4+ (un material ușor, dar extrem de rigid din carbon infuzionat).


Pe măsură ce prețul la mulinetă crește, cresc și tehnologii adăugate suplimentar sau rulmenții folosiți. Dând la o parte că aceștia sunt superiori din punct de vedere al construcției, vin capsulați și protejați special la praf sau mizerie. PONT - Nu te lăsa păcălit de numărul de rulmenți la mulinete. Sunt lagăre din plastic sau metal care sunt mai rezistente și mai fiabile decât rulmenți mulți și de proastă calitate. Odata intrat un element la ele incep să ronțăie extrem de deranjant, mascând orice percepție în recuperarea nălucii.


Suplimentar, mulinetele mai scumpe au adăugate adițional : sisteme de protecție împotriva apei și a mizeriei, elemente de anularea vibrațiilor (micro-module), suporți speciali de protecție la șoc, rotoare din magnezium ușor sau tambur executat din aluminiu prin forjare la rece cu margine titanizată.



Iar dacă te intrebi cu ce te ajută mulinetele scumpe la performanță, că tot am menționat de mai multe ori... Trebuie să înțelegi că o fluiditate în recuperarea nălucii te ajută să percepi orice semnal atunci când recuperezi o nălucă prin apă. Orice semnal înseamnă atingeri sau atacuri greu perceptibile, iar dacă mulineta ta vibrează atunci nu vei simți mai nimic. O mică atingere simțită te poate face atent la substrat, dar și la un potențial atac din partea unui șalău mofturos (mârâit). Poate acesta este și motivul pentru care marea majoritate din cei care participă la competiții au dintre cele mai scumpe mulinete.


Ca o ultimă comparație, între o mulinetă ieftină vs una scumpă, este rezistența în timp. Personal nu mi-a rezistat nici un model din gamele ieftine, și asta în special pentru că merg la pescuit în fiecare weekend. Încă am și acum un model de mulinetă cu care m-am apucat de pescuit la șalău, iar astăzi îl imprumut la prieteni când vin cu mine la pescuit și nu au echipament adecvat. Nu îți spun ce față fac când aud că mulineta are peste 15 ani și încă funcționeză perfect - pentru ei. Că pentru mine nu mai pot să pescuiesc cu ea.


Sfatul meu este să investești într-o mulinetă atât cât îți permiți și în funcție de cât de des mergi la pescuit. Iar dacă ar fi să-ți ofer o recomandare în privința unei achiziții de mulinetă, ca medie de preț, dar cu un raport calitate/preț excelent este Shimano Stradic FL. Are corp Hagane și este protejată la apă, praf și nisip cu tehnologie Core Protect. Pretul ei este de 689 lei in magazinele partenere Normark Sport Romania.


Iar dacă totuși îți poti permite, nu sta pe gânduri, cumpărăți Shimano Stella și ți-ai luat cea mai bună mulinetă pe care banii o pot cumpăra. Costă 2800 lei și are cele mai performante tehnologii disponibile. Cel mai probabil o să se bucure și fiul tău sau fica ta de ea!



P.S. un comentariu excelent vine de la Alter Eduard

Vin și eu cu o adăugare care dpmdv are logica. E mai mult un sfat pt cei care se "tem" sa plătească sume mari pt mulinete. În primul rand sa se gândească bine daca au sau nu nevoie de o mulineta scumpa sau cat de des ies la pescuit. Eu pot sa zic din experienta mea ca acum câțiva ani mai exact în 2015 mi am luat prima mulineta mai piperata asa la pret, adica un Twin Power de 1480 de lei. Mi s a parut ca am dat mulți bani pe ea și m am gândit dacă se merita investiția.... Doar timpul mi a confirmat ca se merita! Și e suficient sa ți se întâmple asta o singura data ca apoi sa apreciezi produsele din categoria asta.


Am pescuit 4 ani de zile cu acea mulineta în toate felurile posibile și după 4 ani rula la fel de bine. 4 ani am pescuit cu o mulineta de super calitate după părerea mea și i a venit timpul sa o vând, nu pt ca nu mai ducea ci pt ca ma plictisisem de ea. ( asa fac eu) am dat mulineta după 4 ani cu 900 de lei. Ce am pierdut eu în 4 ani? 600 de lei, adică 150 de lei pe an. Pt 150 de lei pe an nu am stricat fire, nu am făcut peruci, am prins mai mult peste, am învățat ceva. Dacă as fi pescuit în acei 4 ani cu mulinete de 300 400 de lei cu certitudine as fi schimbat cel puțin 1 pe an pt ca să fim realiști, cedează. Iar eu ies destul de des la peste. Practic as fi cheltuit mult mai mult pe mulinete low cost iar banii nu i as fi recuperat și nici de 4 ani de finete nu as fi avut parte.


Lucrurile scumpe nu prea își pierd din valoare. Și acum se vand stelle de 10 ani cu 1800 de lei... Daca ai grija de ele și nu dai cu ele de asfalt, dacă le mai faci și un service, etc poți foarte ușor sa le vinzi pe bani frumoși chiar și peste câțiva ani. Contrazic orice cârcotaș care zice ca nu scula contează ci mana.... E parțial adevărat insa pescuitul se învață, se fura, se practica... Insa cu scule bune înveți mai repede. Mult mai repede


1.348 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page